Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Dijbeenlift

Dijbeenlift

Voorbereiding

In overleg met de plastisch chirurg besluit u tot een dijbeenlift. Deze operatie gebeurt onder algehele narcose of via verdoving met een ruggenprik. Meestal verblijft u 2 dagen in het ziekenhuis.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen zoals Sintrom of Ascal? Zegt u dit dan tegen de plastisch chirurg. Met dergelijke medicijnen moet u namelijk vóór de operatie tijdelijk stoppen. Eén dag na de operatie mag u deze medicijnen weer innemen. De plastisch chirurg geeft u hierover instructies.

Binnen 1 tot 3 maanden voor de operatie stuurt de afdeling Opnameplanning u een oproep voor een vooronderzoek: het preoperatief spreekuur. Dit bestaat uit een bezoek aan de anesthesioloog (de arts die de verdoving toedient) en een gesprek met een verpleegkundige. Uw oproepbrief heeft twee bijlagen: een folder over het verloop van het preoperatief spreekuur en de vragenlijst anesthesie. Deze vragenlijst neemt u ingevuld mee naar het spreekuur van de anesthesioloog.

Het is van belang dat u voor de operatie een zo normaal mogelijk gewicht heeft. Dat bevordert de wondgenezing en draagt bij aan het voorkomen van complicaties.

Kosten

Het kan zijn dat uw zorgverzekeraar uw dijbeenlift niet vergoedt. Dat hangt af van uw verzekeringspakket. Daarom vraagt de plastisch chirurg vóór de ingreep bij uw zorgverzekeraar een machtiging voor u aan. Wanneer de zorgverzekeraar het verzoek afwijst, ontvangt u van de polikliniek Plastische Chirurgie automatisch een prijsopgave voor de operatie. Zodra u de betaling heeft voldaan, nemen wij contact met u op om de operatiedatum te plannen.

Opname

Wanneer u op de dag van de operatie naar het ziekenhuis komt, moet u bij aankomst nuchter zijn. Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, stopt u voor de ingreep op tijd met het innemen daarvan volgens de instructies van uw arts.

Verdoving en operatie

Op de operatiekamer start de anesthesioloog met de narcose. Hij/zij legt een infuus aan in uw arm voor de toediening van vocht, medicijnen en de verdoving (anesthesie). Dan volgt de operatie. De plastisch chirurg maakt een T-vormige snede: horizontaal in de liesstreek en verticaal aan de binnenzijde van het bovenbeen. Vervolgens neemt de plastisch chirurg de overtollige huid weg en hecht de wond zo mooi mogelijk. De operatie duurt ongeveer 2 uur.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer en daarna terug naar de verpleegafdeling. Meestal mag u twee dagen na de operatie weer naar huis.

Door de operatie en de narcose bent u vermoeid. We adviseren u daarom iemand in te schakelen die u naar huis kan brengen. Ook is het raadzaam te zorgen voor hulp in huis bij de dagelijkse bezigheden. U mag de eerste dagen geen zware, lichamelijke inspanningen verrichten. U merkt zelf het beste wanneer dit weer mogelijk is.

Het is belangrijk dat u het in de eerste 3 weken rustig aan doet, zodat uw benen goed kunnen herstellen. Tijdens deze 3 weken draagt u dag en nacht een steunende maillot. De maillot kunt u onder meer via de polikliniek bestellen.

Nazorg

Ongeveer twee weken na de operatie gaat u volgens afspraak naar het verpleegkundig spreekuur. De verpleegkundige controleert de wond en verwijdert de hechtingen.

De kans op complicaties bij een dijbeenlift is niet groot. De wond kan gaan infecteren, maar dit komt zelden voor. Mensen met teveel onderhuids vetweefsel lopen meer risico op wondinfectie. Soms kan een nabloeding optreden. De plastisch chirurg opereert u dan opnieuw om het bloedvat te dichten. Ook kan na enige tijd overtollige huid bij de knieën ontstaan. Die trekt meestal spontaan weer weg. Soms is operatief verwijderen nodig. Dat gebeurt onder plaatselijke verdoving op de polikliniek.

De littekens zullen zoveel mogelijk verborgen zijn in de bestaande liesplooi. Ze kunnen doorlopen tot halverwege de binnenzijde van het bovenbeen. De littekens zijn vooral zichtbaar aan de binnen- en achterkant van het bovenbeen.
De ingreep geeft een duidelijke verbetering. De verstrakking is vrij snel zichtbaar. Als de zwelling nagenoeg verdwenen is, kunt u het effect beter beoordelen. Het eindresultaat is zichtbaar als de operatiewond en het onderhuidse weefsel volledig zijn genezen. Dat duurt ongeveer 1 jaar.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Eerste afspraak
1 week
Behandeling
8 weken
Specialisme: Plastische Chirurgie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.