Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Botdichtheidsmeting (DEXA)

Botdichtheidsmeting (DEXA)

Bij dit onderzoek maken we een foto van uw heup en rug met behulp van een zeer lage dosis röntgenstraling. Zo kunnen we de dichtheid van uw botten meten. Met deze meting kunnen we vaststellen of u osteoporose (botontkalking) heeft.

Voorbereiding

In overleg met uw behandelend specialist of huisarts maakt u een afspraak voor een botdichtheidsmeting. Hiermee meten we met behulp van röntgenstraling de botdichtheid (hoeveelheid kalk) van de wervels en heupen. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie. Het onderzoek moet ten minste zes weken na een operatie of een botbreuk plaatsvinden.

Op de dag van het onderzoek meldt u zich op de afgesproken tijd bij de balie van de afdeling Radiologie en u neemt plaats in de wachtkamer. De röntgenlaborant haalt u op en brengt u naar de kleedkamer. U mag tijdens het onderzoek een shirt en ondergoed aanhouden. De vragenlijst, die u voorafgaand aan het onderzoek heeft ontvangen en in gevuld, mag u meegeven aan de röntgenlaborant. Voor het onderzoek meten we uw lengte en gewicht. Deze gegevens zijn nodig voor het maken van de berekeningen.

Tijdens het onderzoek gaat u liggen op de onderzoekstafel. Het is van belang dat u in staat bent om uw benen in een hoek van 90 graden op een kussen te leggen en uw armen boven uw hoofd te leggen. De röntgenlaborant maakt met een lage dosis röntgenstraling een foto van uw heup en twee foto’s van uw rug. Soms wordt ook een foto van uw pols gemaakt.

Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten. Daarna werkt de röntgenlaborant het onderzoek uit met behulp van de computer en wordt een meting gedaan. Deze meting drukken we uit in een T- en een Z-score. Bij de T-score vergelijken we uw botdichtheid met iemand van ongeveer 35 jaar. Bij de Z-score vergelijken we uw botdichtheid met iemand van uw eigen leeftijd. Aan de hand van deze vergelijkingen kunnen we de dichtheid van uw botten bepalen en vaststellen of u botontkalking heeft.

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist of de huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Heeft u begeleiding nodig of bijvoorbeeld moeite met lopen? Er kan in alle gevallen een begeleider mee om u te helpen met bijvoorbeeld opstaan uit de stoel of uit- en aankleden. Uw begeleider mag alleen tijdens het maken van de foto niet in de ruimte aanwezig zijn.

Er zijn verschillende faciliteiten op de afdeling aanwezig om u op de onderzoekstafel te helpen en ook het personeel kan hier bij assisteren. Bij dit onderzoek kunt u geen gebruik maken van de tillift.

In het ziekenhuis zijn bovendien rolstoelen beschikbaar. Denkt u eraan om een 2 euro munt of een winkelwagenmunt mee te nemen voor de rolstoel?

Wat kost een botdichtheidsmeting?

De kosten van een botdichtheidsmeting vallen onder de basisverzekering. Dit gaat dus ten koste van uw eigen risico.

U heeft een verwijzing nodig van de huisarts om een afspraak te maken voor een botdichtheidsmeting.

Voor meer informatie over zorgkosten, kijk op: zorgkosten of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Afspraak maken

Heeft u een verwijzing van uw huisarts? Maak dan gelijk een afspraak voor het laten maken van een botdichtheidsmeting. Dit kan via de polikliniek Radiologie.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Radiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.