Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Bewegen (herstel van brandwonden)

Bewegen (herstel van brandwonden)

Beweging is heel belangrijk om de genezende brandwonden bij uw gewrichten soepel te houden en uw conditie weer op te bouwen. Ook is het van belang dat u dagelijkse activiteiten weer zelfstandig kunt uitvoeren. Daarom komen al snel na uw opname in het brandwondencentrum de fysiotherapeut en ergotherapeut bij u langs om u hierbij te ondersteunen.

Fysiotherapie

In het gebied van de verbrande huid kan zwelling ontstaan. Samen met de eventuele littekenvorming, kan dit het bewegen belemmeren. Daarom krijgen uw gewrichten veel aandacht. Fysiotherapeutische ondersteuning richt zich voornamelijk op de beweeglijkheid van uw gewrichten, uw conditie en het behoud van kracht.

Bewegingsoefeningen

Tijdens uw verblijf in het brandwondencentrum vermindert uw conditie, doordat u op bed ligt en het herstel van de wonden veel energie vraagt. Dit is erg vervelend, want een goede conditie is belangrijk voor uw herstel. Daarom gaat de fysiotherapeut hier samen met u aan werken. Hij neemt een aantal bewegingsoefeningen met u door. Het is belangrijk om deze oefeningen regelmatig gedurende de dag te doen, met en/of zonder hulp van de fysiotherapeut. Zodra het mogelijk is probeert de fysiotherapeut uw conditie en uithoudingsvermogen te verbeteren met krachtoefeningen, lopen en fietsen op een hometrainer of bedfiets

Beweging na een huidtransplantatie

Tijdens uw verblijf in het brandwondencentrum vermindert uw conditie, doordat u op bed ligt en het herstel van de wonden veel energie vraagt. Dit is erg vervelend, want een goede conditie is belangrijk voor uw herstel. Daarom gaat de fysiotherapeut hier samen met u aan werken. Hij neemt een aantal bewegingsoefeningen met u door. Het is belangrijk om deze oefeningen regelmatig gedurende de dag te doen, met en/of zonder hulp van de fysiotherapeut. Zodra het mogelijk is probeert de fysiotherapeut uw conditie en uithoudingsvermogen te verbeteren met krachtoefeningen, lopen en fietsen op een hometrainer of bedfiets.

Veranderd gevoel

Het gevoel in uw huid kan na een verbranding veranderd zijn. Dit komt doordat de zenuwen die onder uw huid liggen beschadigd zijn. Hierdoor ontstaat een over- of juist minder gevoelige huid. Bewegen of aanraken kan onaangenaam zijn. Een goede manier om verbetering in het gevoel te krijgen, is door veel verschillende materialen aan te raken of op te pakken.

Ergotherapie

Ergotherapeutische ondersteuning is gericht op het zo zelfstandig mogelijk doen van uw dagelijkse activiteiten ondanks de beperkingen die u heeft door uw brandwonden of littekens. Bij dagelijkse activiteiten kunt u denken aan: eten en drinken, aan- en uitkleden, naar het toilet gaan, het opnemen van een telefoon en het bedienen van de computer.

Activiteiten

Iedere dag verricht u verschillende handelingen. U vraagt zich bij deze handelingen niet af hoe u ze moet doen, want ze gaan automatisch. Deze kunnen vanwege uw brandwonden moeilijker gaan en nu niet meer altijd zo vanzelfsprekend zijn. De dagelijkse activiteiten die u zelfstandig kunt doen, laten we u zoveel mogelijk zelf uitvoeren. De ergotherapeut kan u hierbij helpen.

Oefening baart kunst

Het oefenen met de ergotherapeut zal altijd gebeuren met speloefeningen. Door uw verblijf in het brandwondencentrum is het misschien niet mogelijk om iets aan uw hobby te doen. Samen met de ergotherapeut kunt u bekijken wat wel mogelijk is, eventueel met aanpassingen. Ook is het belangrijk dat u een goede houding bij uw activiteiten aanneemt en weer op een juiste manier leert bewegen. Oefening baart kunst. U zult merken dat het bewegen snel gemakkelijker gaat.

Spalken

Soms is het nodig een spalk aan te meten. Dit zal de ergotherapeut bij u doen. Spalken zijn steunen van kunststof. Door hun vorm en de plek waar ze gedragen worden, zetten ze een gewricht of een deel ervan in een bepaalde houding. Spalken worden meestal op de juiste plaats gehouden met verband.

Drukkleding

Zodra uw wonden dicht zijn, meet de ergotherapeut drukkleding bij u aan. Brandwonden geven, zowel na diepe tweede- als derdegraadsbrandwonden, littekens. Hoe de littekens zich vormen is per persoon verschillend. De ervaring leert dat druk op de huid littekenvorming kan beperken. Dit kan met drukkleding. Verder kan drukkleding de jeuk verminderen. Drukkleding wordt gemaakt van een strakke elastische stof die om de huid, onder de kleding wordt gedragen. U draagt deze minimaal een half jaar. Als het litteken niet langer rood, minder gezwollen en minder stug zijn, mag in overleg met de arts en ergotherapeut de drukkleding uit doen.
Denk bij het dragen van de drukkleding aan de volgende zaken:

  • Drukkleding kunt u het beste 24 uur per dag dragen;
  • Drukkleding mag alleen uit als u gaat douchen of zwemmen;
  • Het is de bedoeling dat u iedere dag een schone set aantrekt;
  • U kunt de drukkleding zelf wassen;
  • Drukkleding is niet bestand tegen drogen in een droger of op de verwarming.

Informatie voor ouders

Opname in een brandwondencentrum kan voor uw kind stressvol zijn. Daarom wordt het aantal behandelaars waar uw kind mee in aanraking komt beperkt. Als er geen bewegingsproblemen zijn zal de fysio- of ergotherapeut zich op de achtergrond houden. Dat betekent dat de fysio- of ergotherapeut niet daadwerkelijk bij uw kind langskomt, maar wel de bewegingen van uw kind van een afstand observeert. Vaak zitten de oefeningen die uw kind moet doen ook verstopt in de spelactiviteiten van de pedagoog, die deze uitvoert op advies van de fysio- of ergotherapeut.

Versie: 4 maart 2021

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.