Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Amandelen verwijderen bij volwassenen

Amandelen verwijderen bij volwassenen

In overleg met de KNO-arts maakt u een afspraak voor het verwijderen van uw keelamandelen (tonsillectomie) en zo nodig de neusamandel (adenotomie). Dit is een operatie onder narcose. De ingreep zal in dagbehandeling plaatsvinden. Na de operatie krijgt u een aangepast dieet en is het belangrijk veel te drinken.

Voorbereiding

Via de Opnameplanning ontvangt u de datum en tijd van opname in het Martini Ziekenhuis en de afspraak voor het Preoperatief Spreekuur (voorbereiding op de operatie). Bij deze afspraak bespreken de anesthesioloog (de arts die de verdoving toedient) en de intakeverpleegkundige met u de voorbereiding op de operatie en de nazorg thuis.

  • U mag vanaf 10 dagen voor de operatie geen pijnstillers meer gebruiken die acetylsalicylzuur bevatten (zoals aspirine of acetosal), want dat vergroot na de operatie de kans op een nabloeding.
  • Voor de operatie moet u nuchter zijn.

De operatie

Op de dag van de operatie

U komt nuchter naar het ziekenhuis. ’s Ochtends neemt u wel met een slokje water de medicijnen in die u van de anesthesioloog moet gebruiken. U meldt zich in de centrale hal bij de receptie.

De verpleegkundige bereidt u voor op de ingreep. Ongeveer 1 uur voor de operatie kleedt u zich uit. U trekt een operatiejasje en sokken aan, doet uw eventuele gebitsprothese uit en sieraden af en gaat in bed liggen. De verpleegkundige geeft u een slaaptablet ter voorbereiding op de verdoving en brengt u met uw bed naar de operatieafdeling.

De operatie

Op de operatieafdeling start de anesthesioloog met een infuus in uw arm.. Dit is een naald met een slangetje voor de toediening van vocht, medicijnen en de narcose (anesthesie).

Tijdens de operatie maakt de KNO-arts de beide keelamandelen en eventueel ook de neusamandel los. Dit pellen is nodig, omdat de keelamandelen bij ouderen (maar ook al bij kinderen vanaf 10 jaar) vast zitten aan de onderliggende weefsellaag. De operatie duurt ongeveer 15 minuten.

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer (Recovery) waar u enkele uren verblijft voor controle van uw hartslag en bloeddruk. Wanneer alle controles in orde zijn, gaat u terug naar de verpleegafdeling.

Terug op de verpleegafdeling

De eerste twee weken bestaat er een kleine kans op een nabloeding. Neem dan contact op met het ziekenhuis. 

• Het slikken is na de operatie pijnlijk en gaat moeizaam. De pijn kan uitstralen naar de oren. U krijgt daarvoor pijnstillers mee van de Martini Apotheek. Meestal komt er na de operatie wat vers bloed uit de keel of uw neus.
• Terug op uw kamer mag u de eerste dag alleen maar drinken. Wanneer u goed kunt drinken, verwijdert de verpleegkundige het infuus. Het is belangrijk dat u veel koud water drinkt. IJs eten mag ook. Dit kan de pijn verlichten.
• Het schrapen van de keel moet u proberen te voorkomen.
• De volgende dag krijgt u vloeibaar voedsel.

Na de operatie

Gaat alles goed? Dan mag u op de eerste dag na de operatie naar huis.

Ontslag uit het Martini Ziekenhuis

  • Via het secretariaat krijgt u een controleafspraak op de polikliniek KNO.
  • U kunt op eigen gelegenheid naar huis, maar u mag niet zelf auto rijden.
  • Eet thuis een aantal dagen zachte voeding en kauw er heel goed op. Sla harde stukjes voedsel en scherp gekruid eten even over. U merkt zelf welk eten u het beste kunt verdragen. Blijf als u dat nodig vindt langer vloeibare of zachte voeding eten.
  • Blijf veel drinken. Dit is erg belangrijk.
  • Gebruik zo nodig de pijnmedicatie die u van het ziekenhuis heeft meegekregen.
  • Blijf de eerste week thuis. U mag de eerste 3 weken niet zwemmen;dit is om een infectie te voorkomen.
  • Overleg met de KNO-arts wanneer u weer aan het werk kunt gaan. Meestal is dit na 10 tot 14 dagen, afhankelijk van uw werk.

Wanneer moet u contact opnemen met uw huisarts?

Neem contact op met uw huisarts bij koorts, plotseling hevig bloeden, verergering van de keelpijn en als u het gevoel heeft dat de zwelling in de keel toeneemt.

Praktische informatie Voor u

Keel-, Neus-, Oorheelkunde KNO (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5910
E-mail: kno@mzh.nl
Routenummer: 2.5

Eerste afspraak
7 weken
Behandeling
34 weken

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.