Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

Marga Berghuis Te Velde
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Adoptiespreekuur

Adoptiespreekuur

Het adoptiespreekuur is een screening van de gezondheidstoestand van kinderen die geadopteerd zijn uit het buitenland (binnen zes weken na adoptie) door de kinderarts. Tijdens het bezoek neemt de kinderarts met u door hoe het met uw kind gaat en wat de eventuele problemen zijn. Ook doet de kinderarts lichamelijk onderzoek.

Voorbereiding

Het spreekuur voor adoptiekinderen vindt plaats op de polikliniek Kindergeneeskunde. Ouders worden verzocht, indien aanwezig, de medische gegevens uit het land van herkomst, een week voor de afspraakdatum naar ons toe te sturen, zodat de kinderarts de gelegenheid heeft dit door te nemen.

Wilt u tevens zo vers mogelijk ontlasting en urine meenemen? Urine en ontlasting kunt u in een afgesloten potje meenemen (het potje en eventueel plaszakje kunt u halen bij uw huisarts). Om de uitkomsten van het onderzoek zo betrouwbaar mogelijk te houden mag de urine niet ouder dan 4 uur zijn.

Alvorens het ziekenhuis te bezoeken, verzoeken wij u ten minste 1 week van tevoren een MRSA kweek bij uw kind via de huisarts te laten afnemen. Wilt u, indien deze test positief is, dit telefonisch aan ons doorgegeven? Wij kunnen dan vast maatregelen treffen voordat u komt. Dit om de kans op MRSA-verspreiding in het ziekenhuis zo veel mogelijk te beperken. Bij voorbaat onze dank hiervoor.

Onderzoek/Diagnose

Tijdens het bezoek neemt de kinderarts met u door hoe het met uw kind gaat en wat de eventuele problemen zijn. Ook doet de kinderarts lichamelijk onderzoek. Aansluitend aan het bezoek bij de kinderarts wordt een foto gemaakt van de longen (TBC) en bloed afgenomen voor verder onderzoek naar onder andere bloedarmoede en virusinfecties. De urine wordt nagekeken op bacteriële infecties en de ontlasting daarnaast op parasitaire infecties. Zo nodig wordt een prikje in de huid (Mantoux) gezet om naar contact met tuberculose te kijken. Afhankelijk van de problematiek wordt eventueel nog ander onderzoek gedaan.

Behandeling

Na 1-2 weken, als alle uitslagen bekend zijn, maakt de kinderarts een brief van het bezoek en stuurt deze naar uw huisarts en een kopie naar u zelf. Indien nodig word een behandeling ingesteld.

Controle

In principe betreft het een eenmalige controle. Indien er een medisch probleem is wordt er een vervolg afspraak gemaakt, of verwezen naar het UMCG bij zeer specifieke problematiek (schisis, hartafwijkingen), of een ander ziekenhuis nabij de woonplaats van het kind.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Kindergeneeskunde

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.