Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Specialismen en expertisegebieden
  3. Prostaatkanker
  4. Over prostaatkanker

Over prostaatkanker

De prostaat is een mannelijk orgaan. Bij prostaatkanker groeit er een tumor in de prostaat. In het begin zijn de symptomen bij prostaatkanker lastig te voelen. Pas later kunnen er bijvoorbeeld plasklachten zijn. Deze klachten kunnen ook een onschuldigere oorzaak hebben, zoals een vergrote prostaat of een prostaatontsteking.

De prostaat

De prostaat is een ronde klier die om de plasbuis heen ligt. Hij is ongeveer zo groot als een kastanje. Deze klier ligt net onder de uitgang van de blaas en maakt het vocht voor sperma aan. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen met dit vocht door de plasbuis naar buiten. De prostaat hoort dan ook bij de geslachtsorganen.

Vergrote prostaat

Bij mannen van boven de 30 jaar wordt de prostaat langzaam groter. Dit komt door het mannelijk hormoon testosteron. Door dit hormoon gaat het binnenste deel van de prostaat groeien. Dit deel heet de transitiezone. Dit is een goedaardige en dus ongevaarlijke vergroting van de prostaat. Een vergrote prostaat kan wel plasklachten geven, omdat de plasbuis door de vergroting wordt dichtgedrukt.

Als het buitenste deel van de prostaat (perifere zone) gaat groeien is dit vaak door prostaatkanker. Een vergrote prostaat én prostaatkanker kunnen ook allebei tegelijk voorkomen.

Wat is prostaatkanker?

Net als de rest van het lichaam bestaat de prostaat uit cellen. Om te kunnen groeien en oude cellen te vervangen delen cellen zich om nieuwe cellen te maken. Als hierbij een foutje in de cel ontstaat, gaat de celdeling niet meer netjes. Er kunnen dan veel te veel cellen worden gemaakt. Dit wordt een gezwel of een tumor. Deze tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn.

Kwaadaardige cellen

Bij prostaatkanker zijn deze cellen kwaadaardig. Ze groeien ongecontroleerd en beschadigen het weefsel om zich heen. De kankercellen kunnen zich ook door het lichaam verspreiden, bijvoorbeeld via het bloed. Daarna kunnen ze ergens anders verder groeien. Dit zijn uitzaaiingen of metastasen.

Cijfers over prostaatkanker

Ieder jaar horen meer dan 10.000 mannen in Nederland dat ze prostaatkanker hebben. De meeste mannen zijn ouder dan 65 jaar (7 van de 10). Nu steeds meer jonge mannen zich laten onderzoeken op prostaatkanker, wordt de ziekte ook op jongere leeftijd gevonden. De overlevingskans bij prostaatkanker is goed. Na 10 jaar zijn de meeste mannen (8 van de 10) nog in leven.

Symptomen prostaatkanker

Omdat de tumor bij prostaatkanker in het buitenste deel van de prostaat zit, zijn er in het begin weinig klachten. De tumor drukt nog niet op de plasbuis.

Pas als een prostaattumor verder groeit en uitzaait, kunnen er symptomen zijn, zoals moeheid, pijn in de botten, pijn in de onderbuik, gewichtsverlies en verstopping. Net als vaak moeten plassen en een zwakke straal. Meestal komen klachten bij het plassen door een vergrote prostaat. Zoals een zwakke straal, vaak plassen, moeite met plassen, nadruppelen of ’s nachts vaker opstaan om te plassen.

De huisarts zal bij deze plasklachten toch vaak prostaatonderzoek doen, zoals rectaal onderzoek en het meten van de PSA-waarde.

Oorzaken en erfelijkheid prostaatkanker

Wat prostaatkanker kan veroorzaken weten we nog niet precies. Deze vorm van kanker komt wel vaker voor in Europa en in de Verenigde Staten. Het kan komen door onze eetgewoonten. Ook hormonen en vervuiling kunnen een rol spelen.

Prostaatkanker komt vaak voor. Het kan dus zijn dat meer mannen binnen 1 familie het krijgen. Soms zit prostaatkanker echt in de familie. Dan is het erfelijk. Zo’n 5 tot 10 van de 100 mannen heeft hier aanleg voor. U kunt denken aan een erfelijke vorm van prostaatkanker als:

  • bij minstens 3 directe familieleden (vader, opa, broer, neef, oom) prostaatkanker is gevonden;
  • als het al minstens 3 generaties voorkomt aan vaders- of moederskant;
  • als deze ziekte bij minstens 2 familieleden ontstond op een leeftijd van 55 jaar of jonger.

Stadium prostaatkanker

Voor u en voor de uroloog is het belangrijk om te bekijken hoever de prostaatkanker is gevorderd. In de hele wereld wordt daarvoor hetzelfde systeem gebruikt: de TNM-classificatie. Met de letter T wordt aangegeven hoe groot de tumor (T) is. Met de letter N wordt aangegeven of er uitzaaiingen in de lymfeklieren (nodes) zijn. Met de letter M wordt aangegeven of er uitzaaiingen (metastasen) op andere plekken in het lichaam zijn.

Bekijk voor meer uitleg de video over het stadium van prostaatkanker:

U dient cookies te accepteren voordat we deze inhoud aan u kunnen laten zien

Een andere waarde is de Gleason score. Hiermee wordt de groeisnelheid van de kankercellen aangegeven.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.