Aan het laden
  1. Home
  2. Specialismen en expertisegebieden
  3. Maag- Darm- Leverziekten (MDL)

Maag- Darm- Leverziekten (MDL)

Het specialisme Maag-, darm-. leverziekten (MDL) onderzoek en behandelt  klachten en aandoeningen aan de spijsverteringsorganen (slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, alvleesklier, lever en galwegen en het perianale gebied). Een MDL-arts behandelt verschillende ziekten en problemen, zoals diarree en ontstekingen in de lever, alvlees en darm bij de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa.

Specialist in behandeling van darmkanker

We behandelen dan ook de meeste darmkankerpatiënten in Noord-Nederland. In een speciaal zorgpad zorgen wij ervoor dat u snel weet waar u aan toe bent en de wachttijd zo kort mogelijk is. Ook maken we gebruik van de nieuwste technieken en apparatuur in de behandeling.

Modern Endoscopiecentrum

In het Endoscopiecentrum hebben we de beschikking over het volledige (endoscopische) arsenaal aan onderzoeks- en behandeltechnieken. Van de gebruikelijke technieken tot de meer geavanceerde (endo-echografie en ERCP). We beschikken daarnaast  over de volledige dunne darm diagnostiek (videocapsule endoscopie en single-ballon enteroscopie).

Prikkelbare Darmcentrum

In het Prikkelbare Darmcentrum vindt u alle kennis, informatie en behandelmogelijkheden op het gebied van het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS). Hiermee willen we patiënten en huisartsen ondersteunen én de kwaliteit van zorg op het gebied van het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS) verbeteren.

IBD-spreekuur

Tijdens het IBD-spreekuur begeleidt de IBD-verpleegkundige patiënten op het gebied van de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa. Zij geeft duidelijke informatie, advies en steun bij het leren omgaan met deze ziekte.

Praktische informatie Voor u

Op dit moment zoeken we deelnemers voor onderzoek naar de behandeling van het Prikkelbare Darm Syndroom en Functionele Dyspepsie (maagklachten). Bent u hier in geïnteresseerd? Meldt u zich dan aan. 

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

Een coloscopie is een inwendig onderzoek waarbij de gehele dikke darm (colon) door het inbrengen van een soepele en bestuurbare slang (coloscoop) wordt geïnspecteerd. In deze scoop zit een videocamera en een lichtbron. Hiermee kan de binnenkant van de dikke darm zichtbaar worden gemaakt op een beeldscherm.

Meer informatie over 'Coloscopie (inwendig onderzoek dikke darm)'

Een gastroscopie is een kijkonderzoek van de slokdarm, maag en eerste deel van de 12-vingerige darm. Dit onderzoek gaat via de mond. De MDL-arts brengt de scoop (een dunne soepele slang) via de keel in de slokdarm naar de maag. In de slang zit een camera zodat de arts op een scherm kan meekijken. Ook kan wat weefsel worden weggehaald voor onderzoek.

Meer informatie over 'Gastroscopie (maagonderzoek)'

Een rectale endo-echografie is een inwendig onderzoek van de anus en de endeldarm. We brengen een staaf ter dikte van een vinger in of we gebruiken een flexibele slang met een echo-apparaat op de tip van deze slang. Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Meer informatie over 'Inwendige rectale echo (endo-echografie)'

U heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Hierbij is wat bloed in uw ontlasting gevonden. Het kan gaan om darmkanker, maar ook om een poliep. Daarom is extra onderzoek nodig in een screeningscentrum, zoals Martini Ziekenhuis. U heeft hiervoor een uitnodiging gekregen van het RIVM.

Meer informatie over 'Bevolkingsonderzoek darmkanker'

De ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa heten samen IBD. Een darmziekte heeft vaak veel invloed op uw dagelijks leven. En misschien dat van uw partner of gezin. Het kan dan prettig zijn om in alle rust duidelijke informatie, advies, steun en begeleiding te krijgen van een IBD-verpleegkundige.

Meer informatie over 'IBD-spreekuur'
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken

Bijbehorende specialismen

Downloads en andere pagina's

Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.