Aan het laden
  1. Home
  2. Specialismen en expertisegebieden
  3. Maag- Darm- Leverziekten (MDL)

Maag- Darm- Leverziekten (MDL)

Het specialisme MDL van het Martini Ziekenhuis onderzoekt en behandelt aandoeningen van slokdarm, maag, dunne en dikke darm, lever, galwegen en alvleesklier. Ook hebben we meer dan voldoende ervaring in de behandeling van zeldzamere aandoeningen.

Maag-, Darm- en Leverziekten in het Martini Ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis is specialist in darmkanker. We behandelen dan ook de meeste darmkankerpatiënten in Noord-Nederland. In een speciaal zorgpad zorgen wij ervoor dat u snel weet waar u aan toe bent en de wachttijd zo kort mogelijk is. Ook maken we gebruik van de nieuwste technieken en apparatuur in de behandeling.

Modern Endoscopiecentrum

In het Martini Ziekenhuis hebben we in ons Endoscopiecentrum de beschikking over het volledige (endoscopische) arsenaal aan onderzoeks- en behandeltechnieken. Van de gebruikelijke technieken tot de meer geavanceerde (endo-echografie). We beschikken ook over de volledige dunne darm diagnostiek (videocapsule endoscopie en single-ballon enteroscopie), zodat we nu ook aandoeningen van de dunne darm kunnen diagnosticeren en behandelen.

Prikkelbare Darmcentrum

In het Prikkelbare Darmcentrum vindt u alle kennis, informatie en behandelmogelijkheden op het gebied van het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS). Hiermee willen we patiënten en huisartsen ondersteunen én de kwaliteit van zorg op het gebied van het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS) verbeteren.

Praktische informatie Voor u

Op dit moment zoeken we deelnemers voor onderzoek naar de behandeling van het Prikkelbare Darm Syndroom en Functionele Dyspepsie (maagklachten). Bent u hier in geïnteresseerd? Meldt u zich dan aan. 

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

Een coloscopie is een kijkonderzoek van uw dikke darm. De MDL-arts brengt een scoop (een soepele slang) via de anus in de dikke darm. In de slang zitten een lamp en een videocamera. Zo kan de arts op een scherm de binnenkant van uw darm zien. Ook kunnen er stukjes weefsel worden weggehaald voor onderzoek. 

Meer informatie over 'Coloscopie (kijkonderzoek dikke darm)'

Een gastroscopie is een kijkonderzoek van de slokdarm, maag en eerste deel van de 12-vingerige darm. Dit onderzoek gaat via de mond. De MDL-arts brengt de scoop (een dunne soepele slang) via de keel in de slokdarm naar de maag. In de slang zit een camera zodat de arts op een scherm kan meekijken. Ook kan wat weefsel worden weggehaald voor onderzoek.

Meer informatie over 'Gastroscopie (maagonderzoek)'

De endeldarm is het laatste stukje van de darm. Hier verzamelt de ontlasting zich die daarna door de anus het lichaam verlaat. Een endo-echografie is een inwendig onderzoek. De probe heeft de dikte van een vinger en wordt via de anus ingebracht. Het apparaatje zendt geluidsgolven uit die door de mens niet te horen zijn. Deze geluidsgolven worden terug gekaatst en zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.  

Meer informatie over 'Inwendige rectale echo (endo-echografie)'

U heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Hierbij is wat bloed in uw ontlasting gevonden. Het kan gaan om darmkanker, maar ook om een poliep. Daarom is extra onderzoek nodig in een screeningscentrum, zoals Martini Ziekenhuis. U heeft hiervoor een uitnodiging gekregen van het RIVM.

Meer informatie over 'Bevolkingsonderzoek darmkanker'

De ziekte van Crohn of colitis ulcerosa heten samen IBD. Bij IBD wordt u goed begeleid door onze ervaren MDL-specialisten. Een darmziekte heeft vaak ook veel invloed op uw dagelijks leven. En misschien dat van uw partner of gezin. Het kan dan prettig zijn om wat extra advies, steun of begeleiding te krijgen. Hiervoor hebben we het IBD-spreekuur opgezet. Een gesprek met de IBD-verpleegkundige kan helpen bij het leren omgaan met uw ziekte.

Meer informatie over 'IBD-spreekuur'
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken

Bijbehorende specialismen

Downloads en andere pagina's

Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.