Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Specialismen en expertisegebieden
  3. Longkanker
  4. Onderzoek en innovatie

Onderzoek en innovatie

Het Martini Ziekenhuis behandelt veel longkankerpatiënten in Noord-Nederland. We bieden zeer hoge kwaliteit van zorg binnen ons expertisegebied. Om dit te blijven doen, gebruiken we altijd de modernste en beste apparatuur en technieken. Om snel te zien wat er aan de hand is, maar ook voor een zo goed mogelijke behandeling.

Voor onderzoek naar longkanker gebruiken we de nieuwste technieken. Daardoor zien we afwijkingen in de longen steeds sneller en beter.

PET- en CT-scan

Met een PET-scan maken we opnames van het hele lichaam. Voor dit onderzoek spuiten we een radioactieve stof in. Kwaadaardige cellen nemen deze stof in zich op. Daarna maken we een scan. Door de radioactieve stof kunnen we de kwaadaardige cellen goed zien. Zo bekijken we of een longafwijking kwaadaardig is. En of er misschien uitzaaiingen zijn.

Soms kiezen we ook voor een CT-scan. Bij een CT-scan maken we röntgenfoto’s met veel details. Daarmee kunnen we een afwijking nog beter bekijken. Met deze technieken zien we heel goed wat er aan de hand is. In sommige gevallen maken we op hetzelfde moment de PET- en CT-scan in één apparaat.

Endoscopische echografie

Om een diagnose te kunnen stellen nemen we een stukje weefsel af uit de lymfeklieren tussen de longen. Ook kunnen we dan beoordelen of de ziekte zich heeft verspreid. Dat doen we met een endoscopische echografie. Dat is een kijkonderzoek via de luchtpijp of via de slokdarm. Tijdens het onderzoek brengt de arts via de mond een endoscoop in de luchtwegen of slokdarm. Door de endoscoop prikt de arts de lymfeklieren aan met een dunne naald. Met die naald neemt hij wat weefsel weg voor onderzoek. Voor dit onderzoek krijgt u altijd een lichte narcose (roesje) of we brengen u geheel onder narcose.

VATS

Om u te kunnen opereren is het belangrijk dat een tumor niet is uitgezaaid. En dat uw lichamelijke conditie goed is. De operatie kan gebeurt meestal via VATS (Video Assisted Thoracoscopic Surgery). Dat is een longoperatie via de kijkoperatietechniek. Het Martini ziekenhuis heeft al jaren veel ervaring in het uitvoeren van longchirurgie met deze techniek.

Via een aantal kleine sneetjes brengen we een camera en operatie-instrumenten in het lichaam. Via een beeldscherm ziet de chirurg de longen en kan zo heel precies opereren. VATS is een manier van minimaal invasieve chirurgie. Dit betekent dat er minder bloedverlies is en zo min mogelijk schade aan spieren, pezen en de huid. Het herstel gaat sneller, waardoor het verblijf in het ziekenhuis korter is. Na de operatie heeft u vaak minder pijn, ook op de lange termijn. Na een VATS blijft u gemiddeld 5 dagen in het ziekenhuis. Daarnaast werken we via het ERAS-protocol voor een versneld herstel na operatie. Soms is een grotere operatie nodig: een thoracotomie waarbij we de borstkas openen.

Moleculaire diagnostiek

Moleculaire diagnostiek is moleculair onderzoek om te bepalen of een tumor mutaties bevat. Mutaties zijn veranderingen in het DNA (erfelijk materiaal) van de tumorcel. Dit onderzoek geeft informatie over de verschillende eigenschappen van de tumorcel. Die moeten we kennen om een geschikte behandeling te kunnen kiezen. We verwachten dat we in de toekomst steeds meer behandelingen doen vanuit de eigenschappen van de tumorcel. Voor moleculaire diagnostiek gebruiken we tumorweefsel van een punctie of biopsie.

Immunotherapie

Immunotherapie of immuuntherapie is een nieuwe behandeling bij longkanker. Het Martini ziekenhuis is als een van de eerste Nederlandse ziekenhuizen met immunotherapie gestart. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar immunotherapie, bijvoorbeeld naar de combinatie van immunotherapie en andere behandelingen van longkanker. 

De behandeling zorgt ervoor dat het eigen immuunsysteem de kankercellen beter herkent en kan vernietigen. Immunotherapie richt zich dus niet direct op de kankercellen, zoals bij chemotherapie of bestraling. Maar op het actief maken van het immuunsysteem. Op deze manier ontstaat er een afweerreactie van het lichaam tegen de kankercellen.

Bij longkanker geven we immunotherapie aan patiënten met uitgezaaide niet-kleincellige longkanker. Dit kan als eerste behandeling zijn, in combinatie met chemotherapie, maar ook als tweede behandeling na chemotherapie. Soms geven we immunotherapie als extra behandeling, na een gecombineerde behandeling met chemotherapie en bestraling. Dat doen we bij patiënten met stadium 3 niet-kleincellige longkanker.

Onderzoek naar longkanker met de elektronische neus (eNose)

Het Martini Ziekenhuis doet mee met landelijk onderzoek naar het gebruik van de elektronische neus (eNose). Dit is een methode voor het opsporen van longkanker. De eNose kan mogelijk in uitgeademde lucht ruiken of een patiënt longkanker heeft of niet. Als blijkt dat de eNose werkt, betekent dat een snellere en minder belastende manier van onderzoek. Ook kan de eNose een middel zijn om te screenen op longkanker bij risicopatiënten. Door mee te doen met dit onderzoek draagt het Martini Ziekenhuis bij aan het verbeteren van de zorg bij longkanker.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.