Aan het laden
  1. Home
  2. Specialismen en expertisegebieden
  3. Geriatrie

Geriatrie

Het specialisme Geriatrie is er voor (kwetsbare) ouderen. Vaak zijn het patiënten met een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen. Dat vraagt om een brede kennis en aanpak. Daarom werken wij nauw samen met internisten, neurologen, psychiaters en met huisartsen en specialisten oudergeneeskunde van buiten het Martini Ziekenhuis.

Geriatrie in het Martini Ziekenhuis

Uw welbevinden, kwaliteit van leven en zelfstandigheid in het dagelijks functioneren. Dát staat voorop bij onze geriaters, geriatrieverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en de toegepast gerontoloog. Samen met u en uw naasten kijken we wat voor u de beste behandeling is.

Speciale Geriatrie-unit

Op de Geriatrie-unit worden kwetsbare oudere patiënten opgenomen als zij meerdere gezondheidsproblemen hebben en bij wie lichamelijke klachten worden versterkt door psychische problemen zoals geheugenverlies of somberheid. Op de afdeling is extra aandacht voor het behoud van zelfredzaamheid. De geriater (medisch specialist in ouderengeneeskunde) is uw aanspreekpunt en de hoofdbehandelaar op de Geriatrie-unit. Daarnaast kunnen andere medisch specialisten, zoals de cardioloog, de internist of de orthopeed, betrokken worden bij uw behandeling. Verder is de vaktherapeut beeldend betrokken bij de behandeling.

U dient cookies te accepteren voordat we deze inhoud aan u kunnen laten zien

HELP-programma

Het HELP-programma (Hospital Elderly Life Program) richt zich op kwetsbare oudere patiënten die tijdens hun ziekenhuisopname extra ondersteuning nodig hebben. Bij herstel van lichamelijk, geestelijk en sociaal functioneren. Door dit programma kunnen we extra activiteiten aanbieden. Door bijvoorbeeld een rondje te lopen op de gang (beweging), de krant lezen en bespreken of een spelletje doen (cognitie) en gezelschap houden bij het eten en drinken (voeding).

Praktische informatie Voor u

Bij de verpleegafdelingen Interne Geneeskunde is een huiskamer ingericht voor (kwetsbare) ouderen. Zij kunnen in deze huiskamer grotendeels blijven doen wat zij thuis ook doen. Gastvrouwen helpen bij het lezen van de krant, koffiezetten,  spelletjes doen of handwerken. Bezoek van de huiskamer maakt deel uit van het behandelplan en heeft een positieve invloed op de zelfredzaamheid van deze patiënten. Dit is erg belangrijk voor wanneer ze weer naar huis gaan. 

De Stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis maakten het mede mogelijk dat patiënten ook gebruik kunnen maken van een hometrainer. Het mooie is, dat de patiënt zelf fietsroutes kan kiezen op een groot beeldscherm dat voor de hometrainer staat. Bijvoorbeeld door de stad Groningen of door een berglandschap. Zo werken patiënten niet alleen aan hun conditie, maar zijn ze er ook echt even uit. Het stimuleert het lichaam en de geest. De partner kan er eventueel naast zitten om de fietstocht mee te beleven en onderweg samen te kletsen.

De huiskamer is open van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 13.30 uur. Meer over de huiskamer in dit nieuwsbericht.

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

Osteoporose is de medische term voor botontkalking. Botontkalking is een proces dat in de loop van een aantal jaren plaatsvindt. Meestal merkt u hier eigenlijk niets van, tot het moment dat u een bot breekt. 

Meer informatie over 'Osteoporose'

Een depressie is sombere stemming die weken of maanden aanhoudt. Ouder worden gaat vaak gepaard met vergeetachtigheid, weinig energie en lichamelijke ongemakken. Toch is het niet vanzelfsprekend dat ouderen somber en lusteloos zijn of veel lichamelijke klachten hebben.

Meer informatie over 'Depressie bij ouderen'

U heeft een afspraak voor een Geriatrie dagonderzoek in het Martini Ziekenhuis. Die dag krijgt u verschillende onderzoeken op verschillende afdelingen. Zoals een laboratoriumonderzoek en een hartfilmpje. Na afloop krijgt u de uitslag en uw behandelplan.

Meer informatie over 'Geriatrie dagonderzoek '
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken

Open over kwaliteit

Rolstoelservice

Heeft u een rolstoel of rollator nodig? Dan kunt u gebruik maken van een rolstoel van het ziekenhuis. Ook zijn er vrijwilligers die u naar de juiste plaats in het ziekenhuis kunnen brengen. 

Aandacht voor vragen

Elke maand bezoeken de geriaters verpleeghuizen en de ouderenpsychiatrie om de patiënten, die zijn overgedragen aan deze zorginstelling, te bespreken met de behandelend arts. Dit gebeurt schriftelijk en dus ook mondeling. 

Hulp bij aanvraag van zorg en hulpmiddelen

De geriatrieverpleegkundige kan bemiddelen bij het aanvragen van aanvullende zorg (bijv. uitbreiding Thuiszorg, huishoudelijke hulp) en bij het aanvragen van hulpmiddelen (bijv. steunkousen, rollator).

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.