Aan het laden
  1. Home
  2. Specialismen en expertisegebieden
  3. Darmkanker

Darmkanker

Als u hoort dat u darmkanker heeft, komt er veel op u af. Darmkanker komt vaak voor en kunnen we gelukkig steeds beter behandelen. Samen met u kijken we welke behandeling het beste bij u past. Bij ons expertiseteam bent u dan ook in de juiste handen.

Darmkankerzorg in het Martini Ziekenhuis

Het expertiseteam Darmkanker onderzoekt en behandelt de meeste darmkankerpatiënten van Noord-Nederland. We behandelen dikke darmkanker en endeldarmkanker met de nieuwste technieken, zoals robotchirurgie. Tijdens het hele zorgtraject krijgt u een vast contactpersoon, een verpleegkundig casemanager. Door het speciale zorgpad is alle zorg zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. En heeft u duidelijkheid over wat u kunt verwachten. Dat is wel zo prettig voor u.

Praktische informatie Voor u

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

U heeft symptomen die op darmkanker kunnen wijzen. In het Martini Ziekenhuis vinden we het belangrijk dat u tijdens de onderzoeken en behandelingen niet onnodig vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen. Of hoeft te wachten. De afspraken zijn zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. Ook hebben de verschillende specialisten onderling veel contact en heeft u één vast aanspreekpunt, de verpleegkundig casemanager. Samen heet dit het Zorgpad darmkanker. 

Meer informatie over 'Darmkanker (zorgpad)'

Samen met uw arts heeft u besloten een CT-scan te laten maken. Voor een CT-scan kunt u bij ons terecht op de afdeling Radiologie.

Meer informatie over 'CT-scan'

Samen met uw arts heeft u gekozen voor chemotherapie en/of immunotherapie. Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die de kankercellen afremmen of doden. De therapie bestaat uit meerdere chemokuren met rustperiodes ertussen. De arts maakt hiervoor een kuurschema. Er zijn verschillende soorten medicijnen en verschillende manieren om deze te krijgen. Via een infuus, injecties of tabletten bijvoorbeeld. Het volgen van een chemokuur kan vaak in dagbehandeling. Soms moet u hiervoor worden opgenomen op onze verpleegafdeling.

Meer informatie over 'Chemotherapie'

Samen met uw arts heeft u gekozen voor een behandeling van kanker met bestraling. Dit heet radiotherapie. Tijdens de behandeling wordt het kankerweefsel door de huid heen bestraald met röntgenstraling. Dit gebeurt heel precies. Zo wordt gezond weefsel zo weinig mogelijk beschadigd. Radiotherapie kan de tumor kleiner maken of laten verdwijnen.

Meer informatie over 'Radiotherapie (bestraling)'

Een coloscopie is een kijkonderzoek van uw dikke darm. De MDL-arts brengt een scoop (een soepele slang) via de anus in de dikke darm. In de slang zitten een lamp en een videocamera. Zo kan de arts op een scherm de binnenkant van uw darm zien. Ook kunnen er stukjes weefsel worden weggehaald voor onderzoek. 

Meer informatie over 'Coloscopie (kijkonderzoek dikke darm)'
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken

Downloads en andere pagina's

Ervaringen van een patiënt

‘Ik zag af van de operatie en de arts steunde mij daarin.’

Gerrit Jannes Boersma

Begin 2019 nam Gerrit Jannes Boersma (76) deel aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. De Hoogezander maakte zich geen enkele zorgen over de uitslag. ‘Ik voelde me prima, ik had nergens last van.’ Toch werd er wel degelijk bloed in Boersma’s ontlasting aangetroffen. Kort daarop meldde hij zich bij de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten (MDL) in het Martini Ziekenhuis.

Lees het hele verhaal
Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen

Open over kwaliteit

1 aanspreekpunt

Tijdens en na de behandeling kunt u altijd terecht bij een vast contactpersoon: de verpleegkundig casemanager. Dat geeft rust. 

Vast contactpersoon, de verpleegkundig casemanager

Nieuwste technieken

De nieuwste technieken bij darmkankeronderzoek en behandeling. Zoals heel nauwkeurig opereren met de operatierobot. 

Onderzoek en innovatie
Martini ziekenhuis gevel van buiten af

Expertise en kwaliteit

De allerbeste zorg bij darmkanker. Ons expertiseteam behandelt de meeste darmkankerpatiënten van Noord-Nederland. 

Kwaliteitsinformatie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.