Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Specialismen en behandelcentra
 3. Maag- Darm- Leverziekten (MDL)
 4. Wetenschappelijk onderzoek MDL

Wetenschappelijk onderzoek

Als topklinisch ziekenhuis bouwen we met onderwijs, opleiding en wetenschappelijk onderzoek aan de zorg voor morgen. De zorg is altijd in beweging en je bent nooit uitgeleerd. Op dit moment doen we onderzoek naar de behandeling van het Prikkelbare Darm Syndroom en Functionele Dyspepsie (maagklachten). We zijn op zoek naar mensen die aan deze onderzoeken mee willen doen. Wilt u mee doen aan een onderzoek? Stuur dan een email naar stams@mzh.nl met daarin uw naam, telefoonnummer en de naam van het onderzoek, zodat wij contact met u kunnen opnemen.     

FORTITUDE-onderzoek

Onderzoek naar de werkzaamheid en kosteneffectiviteit tussen 3 behandelingen voor het Prikkelbare Darm Syndroom: online voorlichting en advies, hypnotherapie via therapeut en online hypnotherapie.

Inhoud van het onderzoek:

 • Screening om te beoordelen of u kunt deelnemen: korte vragenlijst en invullen van een digitaal dagboek gedurende 14 dagen.
 • 12 weken behandeling met 1 van bovengenoemde behandelingen.
 • Invullen van digitaal dagboek en digitale vragenlijsten.
 • Uw privacy is gewaarborgd, doordat uw gegevens een code krijgen waarbij uw naam en andere gegevens worden weggelaten.

Vergoeding:

 • Vergoeding bij volledige deelname is 100 euro en reiskosten.

TENDER-onderzoek

In dit onderzoek wordt uitgezocht hoe werkzaam het medicijn Nortriptyline is als behandeling van functionele maagklachten(Functionele Dyspepsie). Daarvoor vergelijken wij de werking van Nortriptyline met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’. Nortriptyline is oorspronkelijk geregistreerd voor de behandeling van depressie. In de praktijk wordt het echter vaker voorgeschreven bij chronische pijn. Dit komt doordat Nortriptyline de verwerking van pijnprikkels beïnvloedt. De dosering die gebruikt wordt bij pijnklachten ligt veel lager dan bij de behandeling van een depressie.

Inhoud van het onderzoek:

 • Screening om te beoordelen of u kunt deelnemen: korte vragenlijst en invullen van een digitaal dagboek gedurende 14 dagen.
 • Behandeling van 12 weken met Nortriptyline of een placebo.
 • Invullen van digitaal dagboek en digitale vragenlijsten.
 • Om uw privacy te beschermen krijgen uw gegevens en uw lichaamsmateriaal een code. Uw naam en andere gegevens worden daarbij weggelaten.

Vergoeding:

 • Vergoeding bij volledige deelname is 150 euro en reiskosten.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.