Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Specialismen en behandelcentra
 3. Kindergeneeskunde
 4. Praktische informatie over de verpleegafdeling Kinderen & Tieners
Terug naar bovenliggende pagina

Praktische informatie over de verpleegafdeling Kinderen & Tieners

Folder

Binnenkort komen jullie voor een dag of langer naar de verpleegafdeling Kinderen & Tieners. Op deze afdeling verblijven kinderen en tieners in de leeftijd van 3 maanden tot 18 jaar. Graag informeren we jullie over onze uitgangspunten voor kind- en gezinsgerichte zorg:

 • We gaan met respect en begrip met jullie om.
 • We zijn open en eerlijk over wat er aan de hand is en welke behandeling dit vraagt.
 • We zijn duidelijk over wie jullie aanspreekpunt is.
 • We stemmen begeleiding en informatie af op wat jullie begrijpen.
 • Ons doel is signalen van angst, stress en pijn te voorkomen of weg te nemen. Dat doen we onder andere door positief taalgebruik. Met name voor jonge kinderen is het vaak lastig om te vertellen hoe het gaat. Daarom vragen verpleegkundigen hier regelmatig naar. Zijn jullie bezorgd? Bespreek dit dan altijd met de verpleegkundige. 

Uw vragen of zorgen kunt u altijd met de verpleegkundige bespreken. 

Het Martini Ziekenhuis onderschrijft het handvest van stichting Kind en Ziekenhuis.

Positief taalgebruik

We timmeren momenteel hard aan de weg om alle medewerkers, die met 0-18 jarigen in ons ziekenhuis werken, te scholen in positief (helpend) taalgebruik. Klik hier voor meer informatie.

Voorbereiding

Voor een geplande operatie kunnen jullie de afspraak op het Preoperatief Spreekuur combineren met een kijkje op onze afdeling. Neem altijd vooraf contact op met de pedagogisch zorgverleners via Pedagogischteam2G@mzh.nl of tel. (050) 524 5056. Ook voor vragen over de ziekenhuisopname of operatie kun je contact opnemen met de pedagogisch zorgverleners. Zij kunnen jullie adviseren over voorbereiding thuis en over ontspanning en afleiding tijdens de ziekenhuisopname.

Hierbij geven we enkele tips om jullie voor te bereiden op de ziekenhuisopname:

 • Vertel regelmatig over het ziekenhuis en wat er gaat gebeuren; vooral voor jonge kinderen is herhaling belangrijk.
 • U kent uw kind het beste en weet hoe ver van tevoren u begint met voorbereiden.
 • Vertel zo eenvoudig en eerlijk mogelijk over de opname; gebruik eventueel een doktersspeelgoedkoffer, (prenten)boeken, YouTube-filmpjes.
 • Vertel steeds dat u meegaat naar het ziekenhuis en erbij blijft.

Op de specialismepagina van Kindergeneeskunde vinden jullie meer informatie over de behandeling of het onderzoek.

Wat nemen jullie mee naar het ziekenhuis?

 • geldig legitimatiebewijs van de ouder die meekomt (ID-kaart, rijbewijs)
 • medicijnen die uw kind thuis gebruikt (liefst in originele verpakking);
 • pyjama, ondergoed, makkelijk zittende kleding, sloffen en schoenen;
 • toiletartikelen zoals tandenborstel, tandpasta, kam of borstel;
 • voor jongere kinderen: eigen fles of beker, buggy of Maxi-Cosi;
 • eigen knuffel, (voor)leesboek en/of speelgoed (neem niet te veel mee, want we hebben op de afdeling volop speelgoed);
 • eventueel: smartphone, tablet of laptop (dit is voor eigen risico. Er is een kast waarin je dit veilig kunt opbergen);
 • eventueel: allergiepas.

Hoe zit het met informatie, inspraak en privacy?

Kinderen en tieners hebben altijd recht op informatie over de behandeling en mogen vanaf een bepaalde leeftijd ook meebeslissen over wat er gaat gebeuren. Hierover vinden jullie meer informatie op www.jadokterneedokter.nl. Alle medische gegevens staan in het digitale patiëntendossier. Jullie mogen dit dossier altijd inzien (geldt voor kinderen vanaf 12 jaar). Tieners vanaf 16 jaar kunnen ook via het patiëntenportaal Mijn Martini hun medische gegevens inzien. Zorgverleners die bij de behandeling betrokken zijn, moeten vertrouwelijk met jullie medische gegevens omgaan: zonder jullie toestemming mogen zij geen informatie doorgeven aan hulpverleners, familie of vrienden.

Gang van zaken op de afdeling

In het ziekenhuis zijn kamers met één of meer bedden. Op welke kamer je komt te liggen, hangt af van hoe ziek je bent en hoe druk het is. Als jullie een kamer delen met een andere familie, dan houden wij rekening met de ontwikkelingsfase/leeftijd. We hebben kleine en grotere bedden. De bedden kunnen omhoog en omlaag en hebben wielen, zodat we het bed naar een andere kamer kunnen rijden. Naast ieder bed staat een nachtkastje. Boven ieder bed hangt een tv-scherm met tv, radio, internet en ziekenhuisinformatie. Kaarten, briefjes, foto’s en tekeningen kun je met magneten aan de muur hangen.

Welke arts komt bij ons langs?

Dit hangt af van de aandoening waarvoor een kind of tiener is opgenomen. Als je in behandeling bent bij dan Kindergeneeskunde, komt de kinderarts langs. Ben je in behandeling bij een ander specialisme, zoals Chirurgie of KNO,  dan komt deze arts(-assistent) langs. Hier vind je een overzicht van alle andere specialismen. Houd er rekening mee dat een arts niet altijd langs komt bij een dagopname.

Blijft een ouder overnachten?

Met rooming-in bieden wij een van de ouders de mogelijkheid om 24 uur per dag op de afdeling te zijn. Als jullie hiervoor kiezen, dan horen wij dat graag op de dag van de ziekenhuisopname. Kunt u als ouder niet 24 uur per dag bij uw kind zijn? Overleg dan met de verpleegkundige welke zorg u (of een vertrouwde volwassene uit uw omgeving) zelf wilt doen op de momenten dat u er bent.

Voor rooming-in gelden deze afspraken:

 • De afdeling zorgt voor een bed en linnengoed op jullie kamer.
 • Als ouder krijgt u ’s ochtends een ontbijt op de afdeling.
 • Tussen de middag kunt u tegen betaling bij de Martini Horeca terecht voor een maaltijd (een maaltijd van huis meenemen kan ook).
 • U krijgt een restaurantbon waarmee u met korting een lunch of warme maaltijd kunt halen.
 • Voor algemeen gebruik is er een koelkast, magnetron en koffie- en theevoorziening.
 • De verpleegkundige komt ’s avonds en ’s nachts op jullie kamer om controles te doen.
 • Het Martini Ziekenhuis is rookvrij; ook op ons terrein mag niet worden gerookt.

Welke hulp krijgen we bij onderwijs?

De school is ervoor verantwoordelijk dat het onderwijs doorgaat. Daarbij kan de school een beroep doen op de consulent Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL). Deze consulent geeft ook (kosteloos) advies aan ouders. Meer informatie vinden jullie hier.   

Ouders zijn van harte welkom

Als een ouder overdag niet zelf in het ziekenhuis kan zijn, mag een ander vertrouwde volwassene op de afdeling blijven. Overleg wel altijd met de verpleegkundige hoe u te bereiken bent.

Houd er wel rekening mee dat bezoek voor een ziek kind vermoeiend kan zijn. Omdat zieke kinderen gemakkelijk besmet raken, mogen kinderen of volwassenen die ernstig verkouden zijn, koorts of diarree hebben, niet op bezoek komen. Dat geldt ook voor kinderen die in contact zijn geweest met kinderziekten zoals waterpokken.

Als een operatie nodig is

Neem altijd contact op met de Opnameplanning als:

 • een paar dagen voor de opnamedatum sprake is van verkoudheid, koorts of diarree;
 • er contact is geweest met kinderen met een besmettelijke ziekte zoals waterpokken;
 • in de periode voor de opnamedatum een inenting is geweest;
 • jullie in het afgelopen half jaar in een buitenlands ziekenhuis zijn geweest;
 • jullie een bedrijf met mestkalveren of varkens hebben (in verband met de MRSA-bacterie).

Video: Uw kind voorbereiden op narcose met een masker

U dient cookies te accepteren voordat we deze inhoud aan u kunnen laten zien

Belangrijk: niet eten of drinken voor de operatie

Op het preoperatief spreekuur zijn afspraken gemaakt over niet eten en drinken voor het geplande opnametijdstip (nuchter zijn). De operatie kan niet doorgaan als jullie je niet aan deze afspraken houden.

Samen naar de operatiekamer

Op de dag van de operatie kan een van de ouders (samen met de pedagogisch zorgverlener of verpleegkundige) mee naar de operatiekamer om bij de narcose te zijn. Na de operatie mag een van de ouders naar de uitslaapkamer (Recovery).

Naar huis

Als jullie weer naar huis kunnen, bespreekt de arts of verpleegkundige dit met jullie. De verpleegkundige geeft informatie over de nazorg thuis, bijvoorbeeld medicatie of wondzorg, inzet van de thuiszorg, fysiotherapie of diëtist. Zo nodig wordt een afspraak gemaakt voor een controlebezoek op de polikliniek. Jullie krijgen altijd een Actueel Medicatie Overzicht mee naar huis. Dit overzicht krijgt de thuisapotheek ook.

Vertel het ons

Als tijdens de ziekenhuisopname dingen anders gaan dan jullie verwachten of wensen, dan horen wij dat graag. Bespreek het allereerst met degene die hiervoor direct verantwoordelijk is. Een afspraak met de leidinggevende van de afdeling is ook mogelijk of vul het complimenten of klachtenformulier in

Hebben jullie na de ziekenhuisopname nog vragen, dan kunnen jullie contact met de verpleegafdeling opnemen via tel. (050) 524 6410 of de huisarts bellen.

Specialisme: Kindergeneeskunde
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.