Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Specialismen en behandelcentra
  3. Darmkanker
  4. Onderzoek en innovatie

Onderzoek en innovatie

Het Martini Ziekenhuis behandelt de meeste darmkankerpatiënten in Noord-Nederland. Binnen ons expertisegebied Darmkanker streven we naar het leveren van de hoogste kwaliteit van zorg. Om dit te blijven doen, gebruiken we moderne apparatuur en technieken en vergelijken we uitkomsten van zorg met samenwerkende ziekenhuizen binnen Santeon.  

Voor onderzoek naar darmkanker gebruiken we de nieuwste technieken. Daardoor zien we afwijkingen in de darm steeds sneller en beter.

Colonoscopie

Een colonoscopie of coloscopie is een kijkonderzoek van uw dikke darm. De arts brengt een scoop (een soepele slang) via de anus in de dikke darm. In de slang zitten een lamp en een videocamera. Zo kan de arts op een scherm de binnenkant van uw darm zien. Ook kunnen er stukjes weefsel worden weggehaald voor onderzoek. Een coloscopie kan soms pijnlijk of onaangenaam verlopen. Er is daarom de mogelijkheid om dit onderzoek onder een roesje te ondergaan. Bij een roesje krijgt u een slaapmiddel en een pijnstiller en wordt geprobeerd het ongemak dat kan ontstaan tijdens het onderzoek, zoveel mogelijk
te beperken.

CT-scan

Bij coloncarcinoom wordt de uitgebreidheid van de ziekte beoordeeld middels CT-scan. CT is de afkorting van Computer Tomografie. Een CT-scan noemen we ook wel CAT-scan. Met CT-scan kun je afbeeldingen maken van doorsneden van je lichaam. Hierbij maken we gebruik van röntgenstraling. Dat is dezelfde straling die we gebruiken bij röntgenfoto's. Röntgenstraling ontstaat als er elektronen met een hele hoge snelheid botsen. Deze straling wekken we op in een buis, die we röntgenbuis noemen. Met de straling maken we röntgenfoto’s. Bij het maken van een CT-scan maken we heel veel foto’s, vanuit verschillende kanten. Op de computer ontstaat daarna een 3D-beeld van al die röntgenfoto’s.

Tesla MRI-scanner

Bij verdenking van darmkanker of wel coloncarcinoom wordt niet standaard een MRI scan gemaakt. Bij verdenking rectumcarcinoom behoort een MRI-scan in combinatie met CT-scan wel tot de standaard diagnostiek. Met een MRI kunnen we precies zien hoe groot en uitgebreid de darmkanker is. Dit is nodig voor de keuze van de behandeling. We vinden het belangrijk om de beste apparatuur te gebruiken. Daarom gebruikt het Martini Ziekenhuis de Tesla MRI voor het maken van MRI-scans. MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Bij een MRI-scan gebruiken we een magnetisch veld en radiogolven. De techniek maakt ‘dwars-of lengtedoorsneden’ van het lichaam. Daarmee kunnen we een tumor goed zien. Tijdens het onderzoek ligt u op een beweegbare onderzoekstafel die we in een tunnel schuiven. U houdt altijd contact met de laborant die in een andere ruimte is.

Robotchirurgie

Binnen het expertisegebied Darmkanker in het Martini Ziekenhuis maken we gebruik van een moderne operatierobot. De robot heeft grote voordelen voor u als patiënt en voor de arts. Patiënten die we met de robot opereren, herstellen sneller van de operatie dan bij een open operatie. Met de operatierobot kunnen we langdurige operaties op moeilijk bereikbare plekken, zoals het kleine bekken, heel precies uitvoeren. 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.