Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Zwelling van de balzak (hydrocele of spermatocele)
Terug naar bovenliggende pagina

Zwelling van de balzak (hydrocele of spermatocele)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

De uroloog heeft met u besproken dat u een hydrocele of spermatocele heeft. In overleg met de uroloog heeft u besloten om deze zwelling operatief te laten verwijderen. In deze folder leest u hoe de ingreep verloopt en hoe u zich kunt voorbereiden. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met de uroloog.

Een hydrocele en spermatocele

Een hydrocele (hydros = water, cele = holte) is een goedaardige zwelling van de balzak met vocht (zie figuur 1). Meestal is er vocht om de zaadbal. Hydroceles komen vaak voor.

Een spermatocele is een holte gevuld met spermacellen (zie figuur 2). Een spermatocele is vaak los van de zaadbal als een knobbeltje te voelen.

Hydroceles en spermatoceles zijn niet kwaadaardig. Meestal is een behandeling dan ook niet nodig. Als de zwelling zorgt voor klachten, zoals een drukkend gevoel, dan kan de zwelling met een eenvoudige operatie worden verwijderd.

 

Afbeelding 1: Normale situatie en hydrocele 

 

Afbeelding 2: Normale situatie en spermatocele

Oorzaak hydrocele

Normaal worden de zaadballen omgeven door een met vocht gevuld vlies. Door een ongeluk of een infectie kan de hoeveelheid vocht rond de zaadbal sterk toenemen. Soms is er geen aanwijsbare oorzaak voor de zwelling.

Oorzaak spermatocele

Een spermatocele ontstaat in de bijbal. De bijbal bestaat uit veel kleine buisjes voor het transport van zaadvocht. Een spermatocele ontstaat als 1 van die buisjes verstopt raakt en zich met spermacellen vult.

Voorbereiding

Spreekuur uroloog

Voor de operatie komt u op het spreekuur van de uroloog (in opleiding) of verpleegkundig specialist. De uroloog bespreekt met u de operatie en de mogelijke complicaties.

Voorbereiding op de opname

Voorafgaand aan de operatie heeft u een afspraak voor het preoperatieve spreekuur op de polikliniek Anesthesiologie. Samen met de afspraakbevestiging ontvangt u de folder Anesthesie en preoperatief spreekuur waarin u kunt lezen wat het spreekuur inhoudt en wat u mee moet nemen. Via de Opnameplanning ontvangt u informatie over de datum en tijd van opname in het ziekenhuis.

Opnamedag

In uw afspraakbrief staat of u op de dag van de operatie wordt opgenomen via de opname lounge. Dit is een ruimte waar u samen met andere patiënten wacht tot u aan de beurt bent voor uw operatie. In sommige vallen wordt u opgenomen via de verpleegafdeling.

U neemt de medicijnen die u thuis gebruikt (inclusief verpakkingen) mee naar het ziekenhuis.

Nuchter zijn

Voor deze operatie moet u nuchter zijn. Wat dit betekent en wat u wel en niet mag eten en drinken, leest u in de folder Anesthesie en preoperatief spreekuur. Het is belangrijk dat u zich aan deze regels houdt, om complicaties tijdens of na de operatie te voorkomen.

Ontharen

Uit onderzoek weten we dat door het ontharen van het operatiegebied de kans op infecties groter wordt. Daarom wordt het operatiegebied niet meer standaard voor een operatie geschoren. Om infecties zoveel mogelijk te voorkomen, scheert u het operatiegebied vanaf 1 week voor de operatie niet meer. 
Soms besluit de behandelend arts om u wel te ontharen. Dat gebeurt dan in de operatiekamer.

De operatie

Een verpleegkundige brengt u naar de holding. Hier krijgt u een infuus en worden uw gegevens gecontroleerd. Dan wordt u naar de operatiekamer gebracht. Nadat in het bijzijn van het hele operatieteam de laatste checks met u zijn doorgenomen, (de time-out procedure) brengt de anesthesioloog u onder narcose of krijgt u de ruggenprik.

Nadat u een verdoving heeft gekregen, begint de uroloog met de operatie. De uroloog maakt een snee in de balzak. Via deze snee worden de bal en bijbal onderzocht en wordt de zwelling verwijderd. De huidwond wordt met oplosbare hechtingen gesloten. Deze hechtingen verdwijnen vanzelf na een paar weken.

Duur van de operatie

De operatie duurt ongeveer 30 minuten.

Na de operatie

Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer (recovery) van de operatie-afdeling. Hier controleren artsen en verpleegkundigen uw hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur en de wondjes. U krijgt pijnstillers en medicatie tegen de misselijkheid. Er wordt contact opgenomen met uw partner of een familielid. U mag in de uitslaapkamer geen bezoek ontvangen. U mag wat drinken of een waterijsje proberen.

U wordt even op de rand van het bed geholpen. Dit stimuleert het lichaam om weer zo snel mogelijk te herstellen. Het infuus wordt stilgezet. Dit betekent dat u geen vocht meer krijgt via het infuusnaaldje en dat u zelf weer moet gaan drinken. Na enkele uren halen verpleegkundigen van de verpleegafdeling u weer op. Zij brengen u terug naar de verpleegafdeling.

Weer naar huis

Als uw bloeddruk, polsslag en temperatuur in orde zijn en als u zich goed voelt, mag u naar huis. Dit is vaak enkele uren na de operatie, 

Leefregels

 • Na de operatie kunt u het beste een onderbroek dragen die u steun geeft, ook ‘s nachts. Hiermee vermindert u de kans op zwelling. Een goed aansluitende boxershort geeft voldoende steun.
 • De verbandgaasjes waarmee de balzak is ingepakt, laat u 1 dag zitten. Hierna kunt u het verband verwijderen en mag u weer douchen.
 • Vaak is er na de operatie een zwelling rond de zaadbal, die na een tijdje weer verdwijnt.
 • De eerste week na de ingreep is het verstandig om het rustig aan te doen. U kunt beter niet sporten en zwaar tillen. Het is beter om 2 weken niet in bad te gaan, te zwemmen of een sauna te bezoeken.
 • U mag de eerste 24 uur na de operatie niet autorijden. Of u daarna mag autorijden, hangt af van de polis van uw autoverzekering.

Mogelijke complicaties

Bij elke operatie kunnen bijwerkingen en complicaties optreden. Na een hydrocele of spermatocele kunnen de volgende complicaties of bijwerkingen optreden:

 • Een blauwe verkleuring van het wondgebied komt vaak voor. U heeft daar geen behandeling voor nodig.
 • Soms ontstaat er na de ingreep een bloeduitstorting, overmatig pijn in het wondgebied of een infectie. De kans hierop is ongeveer 20 procent. Soms ontstaat er opnieuw een zwelling (in 1 tot 2 procent van de gevallen).
 • Na verwijdering van een spermatocele kan een afsluiting van het transportsysteem van het zaadvocht ontstaan. Hierdoor treedt een onbedoelde sterilisatie aan deze zijde op. Als u nog een kinderwens heeft, kan de uroloog u adviseren om nog niet te opereren.
 • Omdat de teelbal een gevoelig orgaan is kan het zijn dat er chronische pijnklachten optreden aan de geopereerde zijde.

Wanneer bellen?

U kunt de eerste 48 uur na ontslag uit het ziekenhuis contact opnemen met de afdeling bij lichamelijke klachten, vragen of onduidelijkheden. Als dat nodig is, overlegt de verpleegkundige met de arts.

Na 48 uur moet u contact opnemen met uw huisarts.

Wanneer moet u contact opnemen?

Als er sprake is van:

 • koorts boven de 38,5 graden Celsius of koude rillingen
 • een wondinfectie (de huid rondom de wond is rood, warm of gezwollen)
 • toenemende pijn die met paracetamol (maximaal 4 keer per dag 1 gram) niet verdwijnt.

Folder hydrocele of spermatocele - 29-11-2023 

Specialisme: Urologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.