Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie)
Terug naar bovenliggende pagina

Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U komt naar het Martini Ziekenhuis omdat u zwachtels om uw been/benen nodig heeft. Een ander woord voor zwachtelen is Ambulante Compressie Therapie. Zwachtelen kan nodig zijn bij een trombosebeen, vocht (oedeem) en/of wonden aan de benen. In deze folder leest u hoe dit werkt en wat u daarbij kunt verwachten. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Hoe werkt zwachtelen?

De zwachtels zorgen voor gecontroleerde druk op de oppervlakkige bloedvaten en de onderhuidse weefsels in uw been. De zwachtels zijn niet-elastisch en doen hun werk als u loopt of op een andere manier beweegt. Door het lopen en bewegen drukken de zwachtels tegen de kuitspier. Die spier zorgt ervoor dat de vaten worden samengeperst. Het bloed wordt dan via de dieper gelegen vaten naar het hart gestuwd. 

Hierdoor wordt de bloedafvoer uit de benen ondersteund. Ook kunnen de huid en weefsels hun vocht beter afgeven aan de bloedvaten. Daardoor neemt het oedeem af en verbetert de conditie van de huid. Wonden kunnen hierdoor worden voorkomen of beter genezen.

Als het oedeem verdwenen is of de wond genezen, bent u nog niet klaar. U krijgt meestal een therapeutische, elastische kous. Deze kous helpt om dit resultaat vast te houden. 

Ons advies is om deze steunkous elke dag te dragen, zolang u op bent. Als u ligt, speelt de zwaartekracht geen rol. Daarom moet u als u gaat slapen de kous uit doen.

Hoe vaak en hoe lang word ik gezwachteld?

Hoe vaak u gezwachteld wordt, hangt af van wat u mankeert. Meestal is het 2 keer per week. Hoe lang het duurt, is van tevoren niet te zeggen. Het hangt ervan af hoe het oedeem of de wond zich ontwikkelt.

Mag ik de zwachtels zelf verwijderen?

Nee, de zwachtels moeten dag en nacht blijven zitten. Zodra de zwachtels verwijderd zijn, valt de druk op de bloedvaten en de weefsels weg. Het vocht kan zich dan onderhuids weer ophopen en dat is niet de bedoeling.

Zwachtels wassen

De zwachtels kunnen meerdere keren gebruikt worden. Nadat ze verwijderd zijn, moet u de zwachtels wassen en daarna stevig oprollen. Verder moet u bij het wassen rekening houden met de volgende zaken:

 • U kunt ze wassen op 30, 40 of 60 graden. Gebruik vloeibaar wasmiddel zonder wasverzachter. Als er veel wondvocht in de zwachtels zit, mogen de zwachtels ook op 90 graden gewassen worden. Zie hiervoor ook het wasvoorschrift op de zwachtels.
 • Was de zwachtels in een wasnet.
 • De zwachtels mogen niet in de wasdroger of op de verwarming worden gelegd. Dit is niet goed voor de zwachtels.
 • Als de zwachtels droog zijn, kunt u ze weer stevig oprollen, zonder plooien.
 • Neem ze mee als u weer gezwachteld moet worden. U kunt de zwachtels ook strijken.
 • Komt u voor controle naar de polikliniek dermatologie? Neem dan voldoende gewassen zwachtels mee.

Versie: 20180005 Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie) 2023-08

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.