Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie)
Terug naar bovenliggende pagina

Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U komt naar het Martini Ziekenhuis omdat u zwachtels om uw been of benen nodig heeft. Een ander woord voor zwachtelen is Ambulante Compressie Therapie. Zwachtelen kan nodig zijn bij een trombosebeen, bij vocht (oedeem) of wonden aan de benen. In deze folder leest u hoe dit werkt en wat u kunt verwachten. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Wat zijn zwachtels?

Zwachtels zorgen voor druk op de oppervlakkige bloedvaten en de onderhuidse weefsels in uw been. De zwachtels zijn niet-elastisch en werken als u loopt of op een andere manier beweegt. Door het lopen en bewegen drukken de zwachtels tegen de kuitspier. Die spier zorgt ervoor dat de vaten worden samengeperst. Het bloed wordt dan via de dieper gelegen vaten naar het hart gestuwd. 

Waarom is zwachtelen nodig?

Door de zwachtels wordt de bloedafvoer uit uw benen ondersteund. Ook kunnen de huid en weefsels hun vocht beter afgeven aan de bloedvaten. Daardoor neemt het oedeem af en verbetert de conditie van de huid. Wonden krijgen zo minder kans of kunnen beter genezen.

Hoe vaak en hoelang word ik gezwachteld?

Hoe vaak u gezwachteld wordt, hangt af van wat u heeft. Meestal is het 2 keer per week. Hoelang het duurt, is vaak niet te zeggen. Dat ligt aan het oedeem of de wond.

Hoe moet ik de zwachtels wassen?

De zwachtels kunnen vaker gebruikt worden. Als ze verwijderd zijn, kunt u de zwachtels wassen en daarna stevig oprollen. Bij het wassen houdt u rekening met het volgende:

 • U kunt ze wassen op 30, 40 of 60 graden. Gebruik vloeibaar wasmiddel, zonder wasverzachter. Als er veel wondvocht in de zwachtels zit, mogen de zwachtels ook op 90 graden gewassen worden. Zie hiervoor ook het wasvoorschrift op de zwachtels.
 • Was de zwachtels in een wasnet.
 • De zwachtels mogen niet in de wasdroger of op de verwarming worden gelegd. Dit is niet goed voor de zwachtels.
 • Als de zwachtels droog zijn, kunt u ze weer stevig oprollen, zonder kreukels. U kunt de zwachtels strijken.
 • Neem de zwachtels mee als u weer gezwachteld moet worden.
 • Komt u voor controle naar de polikliniek Dermatologie? Neem dan genoeg gewassen zwachtels mee.

Mag ik de zwachtels zelf verwijderen?

U laat de zwachtels dag en nacht zitten. Als de zwachtels verwijderd zijn, is de druk op de bloedvaten en de weefsels weg. Het vocht kan zich dan onderhuids weer ophopen en dat is niet de bedoeling.

Wat gebeurt er na het zwachtelen?

Als het oedeem is verdwenen of de wond is genezen, bent u nog niet klaar. U krijgt meestal een therapeutische, elastische kous. Deze kous helpt om dit resultaat vast te houden. U draagt deze steunkous elke dag, zolang u op bent. Als u ligt of gaat slapen, heeft de kous minder nut door de zwaartekracht. Daarom doet u de kous uit als u gaat slapen.

Versie: 20180005 Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie) 2023-08

Specialisme: Dermatologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.