Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Ziekte van Dupuytren
Terug naar bovenliggende pagina

Ziekte van Dupuytren

Folder

Inleiding

In overleg met de plastisch chirurg heeft u een afspraak gemaakt voor de behandeling van de ziekte van Dupuytren. In deze folder leest u hoe deze ingreep verloopt en welke voorbereidingen u moet treffen. Ook krijgt u informatie over het te verwachten resultaat. Deze folder geeft extra informatie, naast de mondelinge informatie die u van uw plastisch chirurg heeft gekregen.

Bij wie

Bij de ziekte van Dupuytren gaat het om een afwijking in de bindweefselplaat en niet in de pezen, zoals vaak wordt gedacht. De afwijking begint meestal op middelbare leeftijd, maar kan ook veel eerder voorkomen. Vaak is er sprake van erfelijke aanleg, waardoor de afwijking ook bij volgende generaties in de familie voorkomt.

Meestal begint het met een knobbel in de handpalm. Langzaam aan kunnen zich strengen ontwikkelen richting de vingers. Deze veroorzaken een buigstand van de vingers waardoor u ze niet goed meer kunt strekken. De knobbels en strengen ontwikkelen zich heel langzaam. Ze geven meestal weinig klachten. 

Soms zitten de knobbels wel wat in de weg en kunnen ze pijn geven. Bijvoorbeeld als u voorwerpen vastpakt. Bij een aantal patiënten bevinden zich ook knobbels op de vingergewrichten. Deze worden in de meeste gevallen niet behandeld, omdat ze altijd terugkeren. De oorzaak van de ziekte van Dupuytren is onbekend.

Verwachtingen

Het doel van de operatie is de buigstand van de vingers corrigeren. Bij een ernstige buigstand (die al lang bestaat) kan dit doel niet altijd worden bereikt. De gewrichtskapsels zijn dan definitief stijf geworden. Tijdens de operatie verwijdert de plastisch chirurg de verdikte weefselstrengen. De zenuwen en bloedvaten moeten daarbij worden gespaard. 

Voorbereiding voor de operatie

Hieronder leest u welke voorbereidingen belangrijk zijn, voorafgaand aan de operatie.

Preoperatief spreekuur

Voordat u in het ziekenhuis wordt opgenomen, krijgt u een oproep voor het Preoperatief spreekuur. Meer informatie leest u in de folder Anesthesie en preoperatief spreekuur.

Na het preoperatief spreekuur krijgt u ook een vooronderzoek op de afdeling Handtherapie. De handtherapeut meet dan de kracht, beweeglijkheid en functie van uw hand. Zo kan de handtherapeut u na de operatie zo goed mogelijk helpen bij uw revalidatie. Ook voor dit vooronderzoek ontvangt u een schriftelijke oproep.

Medicijngebruik

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen , zoals Sintrom of Ascal? Dan vragen wij u dit tijdens het spreekuur te melden aan de plastisch chirurg. Het gebruik van deze medicijnen moet vóór de operatie namelijk worden gestopt. 1 dag na de operatie mag u weer beginnen met deze medicijnen. De plastisch chirurg geeft hierover meer informatie.

Roken

Roken vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Daarom geven we u het dringende advies om enkele weken voor de operatie volledig te stoppen met roken.

Opname

Als u opgenomen wordt op de dag van de operatie, is het van belang dat u nuchter in het ziekenhuis komt. Wat dat voor u betekent, leest u op onze website: www. martiniziekenhuis.nl/nuchter.

Kleding en sieraden

Wij raden u aan kleding met wijde mouwen aan te doen. Na de operatie krijgt u namelijk een verband om uw arm. U doet voor de operatie sieraden aan de handen af, als u die heeft.

De operatie

Kort voor de operatie wast en borstelt u op de afdeling uw hand goed schoon. Dit is vanwege de hygiëne. De operatie vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving, waarbij alleen de betreffende arm wordt verdoofd. U krijgt eerst een strakke band om uw bovenarm. Daarna wordt via een infuusnaaldje de verdovingsvloeistof toegediend. Als de plastisch chirurg meer dan 2 vingers moet behandelen, vindt de verdoving plaats door een prik in de oksel.

De strakke band om uw bovenarm blijft de hele operatie opgepompt en zorgt ervoor dat er geen bloed in de arm stroomt. Op deze manier heeft de plastisch chirurg geen last van bloed in het operatiegebied. De plastisch chirurg tekent daarna de plaats van de snee af met inkt. Tijdens de operatie verwijdert de plastisch chirurg de verdikte weefselstrengen. De zenuwen en bloedvaten moeten daarbij worden gespaard. 

Dit is heel precies werk, vooral wanneer de zenuwen om de streng heen liggen. Na het hechten van de huid wordt de hand verbonden. Het verband en de hechtingen blijven zitten tot de eerstvolgende afspraak met de handtherapeut.

Na de operatie

Nadat het gevoel in de arm en hand is teruggekeerd, mag u naar huis. Uw arm komt in een draagdoek. Meestal heeft u na de operatie niet veel pijn aan uw hand. Mocht u pijn hebben, dan kunt u paracetamol innemen. Neem 2 tabletten van 500 mg. Dat mag 4 keer per dag.

De eerste 2 tot 3 dagen moet u de arm in de draagdoek dragen. Beweeg uw vingers zoveel mogelijk. Beweeg de geopereerde hand af en toe ver boven uw hoofd. Dit is goed voor de bloedsomloop en het voorkomt dat de schouder en elleboog stijf worden. U kunt douchen of baden als u zorgt dat het verband droog blijft.

Na 3 tot 5 dagen komt u terug bij de handtherapeut voor controle en oefenadviezen. De hand voelt meestal stijf aan en daarom is goed oefenen van belang. De handtherapeut begeleidt u bij uw revalidatie, en verwijdert ook de hechtingen. U komt alleen nog op het spreekuur van de plastisch chirurg als de genezing niet goed verloopt.

Complicaties

Bij elke handoperatie kunnen complicaties voorkomen, zoals bloeduitstortingen, vertraagde wondgenezing en infectie. De gevoelszenuwen van de vingers kunnen tijdens de operatie beschadigd zijn en een gedeeltelijke gevoelsstoornis geven. De littekens voelen de eerste periode doof aan.

Een niet veel voorkomende complicatie in de handchirurgie is dystrofie. De symptomen hiervan bestaan uit een combinatie van pijn, zwelling en verkleuring van de hand. Maar ook zweten van de hand en stijfheid van de vingers. Deze afwijking moet vroegtijdig behandeld worden om functiestoornissen te voorkomen. Neemt u bij deze klachten daarom direct contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie.

Resultaat

Natuurlijk probeert de plastisch chirurg de gebogen stand van de vingers volledig te corrigeren. Dit is alleen niet altijd mogelijk. Als de vingertoppen te lang gebogen hebben gestaan, zitten deze zo vast dat het volledig rechtmaken niet meer mogelijk is. In de meeste gevallen wordt wel een goede verbetering bereikt. Het verloop van de ziekte van Dupuytren is onvoorspelbaar. In sommige gevallen is de operatie voldoende. Maar soms ontwikkelen zich opnieuw strengen. Ook kan de geopereerde vinger dan weer krom gaan staan. U kunt dan opnieuw worden geopereerd.

Versie: 762539 Dupuytren 2023-08

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Specialisme: Plastische Chirurgie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.