Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Wenkbrauw- of voorhoofdslift
Terug naar bovenliggende pagina

Wenkbrauw- of voorhoofdslift

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met de plastisch chirurg heeft u een afspraak gemaakt voor een ooglidcorrectie. In deze folder leest u hoe deze ingreep verloopt en wat u zelf moet voorbereiden. Ook krijgt u informatie over het te verwachten resultaat en de kosten van de operatie. Deze folder geeft extra informatie, naast de mondelinge informatie die u van uw plastisch chirurg heeft gekregen.

Bij wie

Sommige mensen gaan slechter zien doordat de wenkbrauwen zijn gezakt. Meestal staan de wenkbrauwen dan van nature al laag. De zwaartekracht heeft ze dan verder naar beneden getrokken. De klachten zijn hetzelfde als bij een huidoverschot van de bovenoogleden. Een ooglidcorrectie alleen biedt niet de oplossing. Dit is omdat de ruimte tussen de wenkbrauwen en wimpers te klein is geworden. In dat geval kan een directe wenkbrauwlift of een voorhoofdslift helpen.

Verwachtingen

Na de operatie kunt u een flinke verbetering verwachten. Maar moet alleen niet rekenen op perfectie. De huid van het voorhoofd geneest meestal snel en goed. Wel blijven na een directe wenkbrauwlift de littekens zichtbaar. Bij een voorhoofdslift liggen deze meer verborgen.

Voorbereiding op de operatie

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Hieronder leest u hoe u dat doet.

Medicijngebruik

Gebruikt u bloedverdunnende middelen zoals Sintrom? Dan vragen wij u dit tijdens het spreekuur te melden aan de plastisch chirurg. Het gebruik van deze medicijnen moet voor de operatie worden gestopt. 1 dag na de ingreep kunt u weer met deze medicijnen beginnen. De plastisch chirurg geeft hierover meer informatie.

Make-up en lenzen

Vóór de operatie moet u uw make-up verwijderen. Als u contactlenzen draagt, doet u deze voor de ingreep uit.

Plaatselijke of algehele verdoving

Een directe wenkbrauwlift vindt plaats op de polikliniek, onder plaatselijke verdoving. U kunt na de ingreep direct weer naar huis. U kunt dan beter niet zelf rijden, dus adviseren wij u vooraf vervoer naar huis te regelen.

Een voorhoofdslift vindt plaats onder algehele narcose. Meestal verblijft u daarna een nacht in het ziekenhuis.

Preoperatief spreekuur

Voordat u in het ziekenhuis wordt opgenomen, krijgt u een oproep voor het Preoperatief spreekuur. Meer informatie leest u in de folder Anesthesie en preoperatief spreekuur.

Nuchter

U moet nuchter zijn voor de voorhoofdslift. Wat dat voor u betekent, leest u op onze website: www.martiniziekenhuis.nl/nuchter.

De operatie

Bij een directe wenkbrauwlift wordt het te verwijderen huidoverschot afgetekend. Daarna krijgt u in het voorhoofd een aantal prikken voor de plaatselijke verdoving. De plastisch chirurg snijdt de afgetekende huid weg en hecht daarna de wonden. 

Op beide wonden komt een pleister. Deze pleisters moeten blijven zitten tot de eerstvolgende controle op de polikliniek. De littekens worden net boven de wenkbrauwen gelegd, maar blijven altijd zichtbaar.

Bij een voorhoofdslift wordt het huidoverschot ter hoogte van de haarlijn of de behaarde hoofdhuid verwijderd. Dit hangt af van of u een hoog of laag voorhoofd heeft. Na een voorhoofdslift krijgt u een drain en een hoofdverband om zwelling te minimaliseren. Het verband en de drain worden voor ontslag uit het ziekenhuis verwijderd.

Tijdsduur

Een directe wenkbrauwlift duurt ongeveer 1 uur. Een voorhoofdslift duurt circa 2 uur.

Na afloop

Het is prettig om bij thuiskomst een nat, koud washandje of een gekoelde gel-bril (géén ijs) op uw ogen te leggen. Dit voorkomt overmatige zwelling. De eerste paar dagen moet u rustig aan doen. U moet zoveel mogelijk voorkomen dat er druk op uw hoofd komt, door bijvoorbeeld bukken, niezen of persen. U mag nog niet sporten.

 • Als u na de operatie pijn heeft, kunt u direct paracetamol nemen. Neem 2 tabletten paracetamol van 500 mg. Dat mag 4 keer per dag.
 • De eerste week na een directe wenkbrauwlift zijn de oogleden gezwollen en soms zijn er kleine bloeduitstortingen (blauw oog). Een mogelijke blauwe verkleuring en zwelling door bloeduitstorting heeft meestal 6 weken nodig om helemaal weg te trekken.
 • Na de operatie kunt u gewoon douchen. De pleisters zijn bestand tegen water.
 • Na ongeveer 1 week komt u ter controle terug op het spreekuur. Dan worden de hechtingen en pleisters verwijderd.

Complicaties

De directe wenkbrauwlift heeft als meest voorkomende complicatie heel lichte gevoelsstoornissen boven het litteken. Deze verdwijnen al snel na de ingreep. Soms bloedt de wond wat na. In de meeste gevallen stopt dit bloeden vanzelf. Gebeurt dit niet binnen enkele uren? Neemt u dan telefonisch contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie.

Na de voorhoofdslift is het gevoel in het behaarde hoofdoppervlak grotendeels weg. Dit herstelt vaak maar gedeeltelijk.

Resultaat

Het is moeilijk een volledig symmetrische correctie van te laag staande wenkbrauwen te krijgen. Natuurlijk wordt daar wel naar gestreefd, maar soms is voor het beste resultaat een kleine, aanvullende ingreep nodig.

Het effect van een correctie van te laag staande wenkbrauwen is niet altijd blijvend. Soms treedt toch weer verslapping van huidweefsel op. Een nieuwe operatie kan dan wenselijk zijn en is bijna altijd mogelijk.

Kosten

Of de wenkbrauwlift of voorhoofdslift wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, hangt af van uw verzekeringspakket. De plastisch chirurg vraagt voor u een machtiging aan. Krijgt u geen vergoeding? Dan ontvangt u van de polikliniek Plastische Chirurgie automatisch een prijsopgave. Zodra u de betaling heeft voldaan, neemt de polikliniek contact met u op om de operatiedatum te plannen.

Versie: 1312818 Wenkbrauw- en voorhoofdslift 2023-08

Specialisme: Plastische Chirurgie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.