Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Wat zijn brandwonden?
Terug naar bovenliggende pagina

Brandwonden, wat zijn dat?

Folder

Gaat de huid stuk, dan ontstaat er een wond. Gaat die huid stuk door warmte (vlammen, hete vloeistoffen) elektriciteit of een chemische stof, dan is er sprake van een brandwond. Hoe erg de brandwond is, is afhankelijk van de grootte, diepte en plaats van de brandwond. Ook uw leeftijd en bijkomende letsels spelen een rol.

De huid is uw grootste orgaan en beschermt tegen infecties en regelt de lichaamstemperatuur en het vocht in uw lichaam. De huid is opgebouwd uit twee lagen: de opperhuid (de buitenste laag van de huid) en de lederhuid (de dikke onderste laag van de huid). Onder de huid zit de onderhuidse vetlaag. Ook bevat de huid haren, talg- en zweetklieren. Het lichaam kan de opperhuid wel herstellen, maar als de lederhuid is verloren, dan komt die niet meer terug.

Gevolgen van een brandwond

Waar een brandwond zit, is de huid stuk en biedt de huid dus geen bescherming meer. Zo kunnen bacteriën makkelijker de huid binnendringen en is er risico op infecties. Ook verliest de huid meer vocht en warmte. Daarom gelden in het Brandwondencentrum strikte hygiëneregels, wordt uw kamer extra verwarmd en krijgt u indien nodig extra vocht toegediend met een infuus.

Eerstegraads verbranding

Een eerstegraads verbranding ontstaat als u bijvoorbeeld te lang onbeschermd in de zon zit. De huid is dan niet stuk. Daarom noemen we het geen brandwond, maar een verbranding. Een eerstegraads verbranding kan erg pijn doen. De huid is rood en/of roze verkleurd, droog en soms een beetje gezwollen. Na een paar dagen gaat het over.

Oppervlakkig tweedegraads brandwond

Er zijn twee soorten tweedegraads brandwonden: oppervlakkig en diep. Bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond is de opperhuid stuk. De huid is rood, nat, pijnlijk en u ziet blaren (kapot of heel). Zelfs na een paar uur kunnen nog blaren ontstaan. De behandeling van tweedegraads brandwonden kan met zalf of een speciaal verbandmiddel. De wond geneest meestal binnen twee weken.

Diepe tweedegraads brandwond

Bij een diepe tweedegraads brandwond is de lederhuid meer aangetast dan bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond. De wond is roodachtig en/of wit en is nat. De genezing kan langer dan twee weken duren. Soms is een huidtransplantatie nodig om de brandwond(en) te laten genezen.

Derdegraads brandwonden

Bij een derdegraads brandwond is zowel de opperhuid als de lederhuid volledig verdwenen. De wond is wit en/of zwart, droog, leerachtig en nauwelijks pijnlijk. Dat komt omdat in het geval van een derdegraads brandwond ook de zenuwen in de huid zijn aangetast. Om een derdegraads brandwond te laten genezen, is een huidtransplantatie meestal noodzakelijk.

Effect van een brandwond op uw lichaam

Bij een verbranding wordt het hele lichaam extra belast. Brandwonden scheiden stoffen af die in het bloed en daarmee in de bloedsomloop komen. Deze stoffen kunnen u ziek maken. Het eerste verschijnsel is het optreden van zwelling in het gebied van de verbranding. Bij zeer uitgebreide brandwonden kan dit zelfs over het hele lichaam. Er treedt vocht uit de bloedsomloop, dat in de weefsels tussen de cellen terechtkomt. Daardoor blijft er te weinig vocht in de bloedvaten. Met infusen wordt dit tekort aan vocht aangevuld en blijft de bloedsomloop goed functioneren. De hoeveelheid vocht dat u verliest via de wonden is zeer afhankelijk van het totaal verbrand lichaamsoppervlak. Andere verschijnselen bij een verbranding zijn: minder eetlust, misselijkheid, een snelle hartslag, een snelle ademhaling, koorts, vermoeidheid en/of een slechte concentratie.

Bijkomende letsels

Bij brandwondenongevallen kunnen ook andere letsels voorkomen. Meestal gaat het om de beschadiging van de luchtwegen door rook, giftige gassen of hitte. Deze letsels kunnen levensbedreigend zijn en krijgen bij binnenkomst in het brandwonden­centrum altijd de eerste aandacht. Mocht u luchtwegletsel hebben, dan wordt u met een beademingsmachine beademd. U krijgt dan voldoende lucht en zuurstof. Bij patiënten met een zwelling in het hoofd/halsgebied kan beademing ook nodig zijn.

Vragen?

Met de informatie op deze site, willen wij u graag vertrouwd maken met de dagelijkse gang van zaken op het Brandwondencentrum. Ook willen we u graag een zo duidelijk mogelijk beeld geven van wat u kunt verwachten tijdens uw verblijf.

Uiteraard kan deze informatie niet al uw vragen beantwoorden. Aarzel niet om vragen te stellen als iets niet duidelijk is. U kunt altijd met uw vragen bij ons terecht.

Ondanks dat een plotselinge opname in het Brandwondencentrum een ingrijpende gebeurtenis is, stellen wij alles in het werk om uw verblijf zo goed en aangenaam mogelijk te laten verlopen.

Versie: 00029 05-2023 Wat zijn brandwonden

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.