Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Vernauwing plasbuis opheffen (urethrotomie)
Terug naar bovenliggende pagina

Vernauwing plasbuis opheffen (urethrotomie)

Folder

Inleiding

U wordt binnenkort opgenomen in het Martini Ziekenhuis voor een urologische operatie. U heeft een vernauwing in de plasbuis. De vernauwing kan met een operatie worden opgeheven. Dit heet een urethrotomie. In deze folder leest u meer over deze operatie. De informatie in deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw uroloog.

Plasbuisvernauwing

Een plasbuisvernauwing wordt ook wel een urethrastrictuur genoemd (plasbuis= urethra, strictuur= vernauwing). Een plasbuisvernauwing ontstaat door een beschadiging van het slijmvlies waarmee de plasbuis is bedekt. Door deze beschadiging kan littekenweefsel ontstaan, waardoor de plasbuis vernauwt.

De beschadiging kan ontstaan door een ongeval (bijvoorbeeld een val op de fietsstang), het plaatsen van een katheter, geslachtsziekten, ontsteking aan de penis of na een urologische ingreep via de plasbuis.

Klachten

De klachten uiten zich vooral in plasproblemen:

  • moeilijk of niet kunnen plassen
  • vaak plassen
  • slechte straal
  • aandrang
  • nadruppelen

Door een vernauwing in de plasbuis kunt u uw blaas misschien niet volledig leeg plassen. Hierdoor kunt u een infectie krijgen zoals een blaasontsteking.

Voor de operatie

Vóór de operatie gaat u naar het spreekuur op de polikliniek Urologie. Op dit spreekuur praat u met een uroloog, een uroloog in opleiding of een afdelingsarts. De arts bespreekt met u de operatie, de mogelijke complicaties en hoe lang u in het ziekenhuis moet blijven.

Preoperatief spreekuur

Een paar weken voor de operatie krijgt u 2 keer een uitnodiging voor een telefonisch consult op het preoperatieve spreekuur. U belt dan met een apothekersassistent, een anesthesioloog of anesthesiemedewerker en de intakeverpleegkundige. Als u diabetes heeft, dan spreekt u ook de verpleegkundig diabetesspecialist.

Vóór uw afspraak vult u een digitale vragenlijst in. Deze preoperatieve vragenlijst vindt u in het patiëntenportaal Mijn Martini.
Alle informatie over het preoperatieve spreekuur en anesthesie leest u in de folder Preoperatief spreekuur en anesthesie.

Nuchter zijn

U moet nuchter zijn voor de operatie. Dit betekent dat u voor de operatie niet al­les mag eten en drinken. Wat u wel en niet mag eten, leest u in de folder Preoperatief spreekuur en anesthe­sie.

De opname

In de folder Meerdaagse opname leest u meer over een operatie en een verblijf in het ziekenhuis. De datum en tijd van uw operatie krijgt u van de Opnameplanning.

Behandeling

Om de vernauwing in de plasbuis op te heffen, wordt het littekenweefsel in de plasbuis ingesneden. Deze operatie heet een operatie volgens Sachse of Otis. Als er een vernauwing in het einde van de plasbuis zit dan wordt gekozen voor een Otis. Bij een vernauwing in het midden van de plasbuis of hogerop in de plasbuis (bij de prostaat) kan een Sachse worden toe gepast. Uw uroloog bespreekt met u welke techniek zal worden toegepast om de vernauwing in uw plasbuis op te heffen.

Sachse urethrotomie

Via de plasbuis wordt een kijkinstrument ingebracht. Dit is een hol buisje waardoor instrumenten kunnen worden ingebracht. Het kijkinstrument wordt ingebracht tot aan de vernauwing. Met een verschuifbaar mesje of met een laser wordt de vernauwing ingesneden.

Otis urethrotomie

Hierbij wordt de plasbuis opgespannen voor zover de vernauwing dat toelaat. Door middel van een klein mesje dat parallel aan het instrument beweegt wordt een ondiepe insnijding gedaan van enkele millimeters diepte, waardoor de plasbuisvernauwing wordt opgeheven.

De operatie (Sachse of Otis)

De operatie vindt onder volledige narcose of door middel van een ruggenprik plaats. De operatie duurt ongeveer 30 minuten. De opnameduur is 1 of 2 dagen.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Uw contactpersoon wordt gebeld dat de operatie is afgelopen. Op de uitslaapkamer worden uw bloeddruk en hartslag gecontroleerd. U heeft een infuus in uw arm. Daarmee krijgt u vocht toegediend. U heeft een katheter in uw blaas. Dit is een slangetje in de plasbuis dat er voor zorgt dat de urine uit de blaas kan lopen. U hoeft dan niet zelf te plassen, zo kan het wondgebied tot rust komen. De urine kan in het begin nog wat bloederig zijn.

U blijft een tijdje op de uitslaapkamer. Hoe lang u daar blijft, hangt af van hoe het met u gaat. Op de uitslaapkamer mag u geen bezoek ontvangen. Een verpleegkundige brengt u daarna terug naar de afdeling.

De dag(en) na de operatie

De katheter wordt verwijderd als de urine helder is. Meestal is dit de dag na de operatie. U kunt dan zelf weer plassen. In het begin kunt u een branderig gevoel hebben bij het plassen. Ook kan er bloed in de urine zitten. Als u goed drinkt, ruim 2 liter, spoelt u de blaas en verdwijnen deze klachten snel. 

Als het plassen na het verwijderen van de katheter goed gaat mag u naar huis.

Nazorg

Wij adviseren u om de eerste twee weken na de operatie niet te fietsen, te sporten, zwaar te tillen, of seksueel contact te hebben. Ook moet u twee weken niet baden, zwemmen of de sauna bezoeken. U mag wel douchen.

Sommige patiënten leren om zichzelf te katheteriseren en daarmee de plasbuis open te houden (dilateren). Dit is per patiënt verschillend. Als dit voor u van toepassing is, bespreekt de arts dit met u voor u met ontslag gaat.

Controle

Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een polikliniek afspraak mee voor over 6 weken na de operatie. Dit is een controle afspraak bij de uroloog met voorafgaand een plastest. U wordt verzocht om met volle blaas te komen. Na de plastest wordt met de echo gekeken of er urine in de blaas achterblijft (residu).

Complicaties

Er kan een nabloeding of infectie ontstaan. Bij klachten en koorts boven de 38,5 graden moet u contact opnemen met de polikliniek urologie.

Als gevolg van de operatie kan er littekenweefsel ontstaan in de plasbuis waardoor de vernauwing in de plasbuis terugkeert.

Urethrotomie 29-11-2023 

Specialisme: Urologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.