Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Urodynamisch onderzoek
Terug naar bovenliggende pagina

Urodynamisch onderzoek

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met de uroloog heeft u een afspraak gemaakt voor een urodynamisch onderzoek. In deze folder kunt u lezen hoe het onderzoek verloopt en hoe u zich kunt voorbereiden. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw uroloog.

Doel van het onderzoek

Bij een urodynamisch onderzoek wordt de functie van uw blaas en de sluitspier gemeten. De blaas heeft 2 functies die tijdens het onderzoek worden nagebootst:

 • Hoe uw blaas de urine van uit de nieren opslaat en bewaart (de opslag-­ of reservoir-functie).
 • Onder welke druk en met welke plasdrang u uw blaas leegt (de uitdrijf-functie).

Voorbereiding

 • Vóór het onderzoek mag u gewoon eten en drinken.
 • U moet met een volle blaas naar het ziekenhuis komen. Drinkt u daarom 1 tot 2 uur voor het onderzoek minstens 4 glazen vocht.
 • Als u een verblijfskatheter heeft of aan zelfkatheterisatie doet, hoeft u niet extra te drinken.
 • Als u medicatie gebruikt  om uw blaas rustiger te maken, zoals Betmiga (Mirabegron), Vesicare (Solifenacine), Detrusitol (Tolterodine) of Dridase (Oxybutynine), dan stopt u daar 3 dagen voor uw afspraak mee.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een verpleegkundig specialist en een verpleegkundige. U kunt gewoon aan het onderzoek deelnemen als u menstrueert.

Verloop van het onderzoek

Eerst plast u op een straalmeter. Deze meter registreert de hoeveelheid urine en de manier waarop u plast. Daarna gaat u naar de kleedkamer. Als u een verblijfskatheter heeft of aan zelfkatheterisatie doet, hoeft u niet op de straalmeter te plassen.

U kleedt u uit (alleen uw broek en onderbroek) en neemt plaats op de onderzoekstafel. Het gebied rond de plasbuis wordt ontsmet met een desinfecterend middel. Soms worden de liezen geschoren.

Ook als u net heeft geplast, krijgt u een eenmalige katheter die uw blaas helemaal leeg maakt. Daarna worden 2 katheters ingebracht. De eerste katheter wordt via de plasbuis in de blaas ingebracht. Deze katheter meet de druk in uw blaas. Via deze katheter wordt de blaas gevuld met een steriele vloeistof (een fysiologische zoutoplossing). De tweede katheter gaat in uw endeldarm. Deze katheter meet de druk in uw buik. Als u een darmstoma heeft, wordt de meetkatheter in de stoma ingebracht, om de druk in uw buik te meten. De katheters zijn heel klein, de doorsnede is ongeveer 2 millimeter.

De meetkatheters worden bij mannen in de lies en op de glanspenis vastgeplakt. Bij vrouwen worden ze in de liezen geplakt. Op uw buik en billen worden in totaal 3 EMG­-plakkers geplakt voor het meten van de spanning van uw bekkenbodem.

Als uw blaas wordt gevuld, gaat de onderzoekstafel omhoog, zodat u komt te zitten. Af en toe vraagt de verpleegkundig specialist of de verpleegkundige of u wilt hoesten. Zo kan de verpleegkundig specialist of de verpleegkundige beoordelen of de katheters goed liggen. Tijdens het vullen van de blaas moet u aangeven wanneer u:

 • aandrang voelt.
 • normaal gesproken zou plassen.
 • hoge nood heeft.

Daarna plast u opnieuw op een straalmeter. Hiermee is het onderzoek afgerond en worden de katheters verwijderd. Hierna kunt u zich aankleden.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Na afloop

Na het onderzoek bestaat er een kleine kans op een infectie. Het is verstandig om na het onderzoek extra te drinken (maximaal 1 liter). Het plassen kan branderig aanvoelen en er kan een klein beetje bloed in uw plas zitten. Meestal is dit na een aantal keren plassen over.

De uitslag wordt meteen na het onderzoek met u besproken.

Versie: 316373 06-2023 Urodynamisch onderzoek

Specialisme: Urologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.