Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Triggervinger en het syndroom van Quervain
Terug naar bovenliggende pagina

Triggervinger en het syndroom van Quervain

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met de plastisch chirurg heeft u een afspraak gemaakt voor een operatie in verband met een triggervinger of het syndroom van Quervain. In deze folder leest u hoe deze ingreep verloopt en welke voorbereidingen u moet treffen. Deze folder geeft extra informatie, naast de mondelinge informatie die u van uw plastisch chirurg heeft gekregen.

Bij wie

Een triggervinger ontstaat doordat de buigpees van 1 van de vingers en de peesschede tegen elkaar schuren. De peesschede is de huls waar de pees doorheen glijdt. Er ontstaat dan een verdikking van de pees waardoor deze niet meer door de peesschede kan glijden. 

De verdikking ontstaat ter hoogte van het gewricht van uw vinger of duim naar de handpalm. Dit is aan de binnenkant van de hand. In het begin voelt u een kleine pijn of irritatie bij het buigen van de vinger, vooral bij het vastgrijpen. Door groter worden van de verdikking van de pees, wordt de pijn erger. Zo ontstaat de situatie dat u uw vinger niet meer op eigen kracht kunt strekken. De vinger ‘hokt’ en bij het strekken voelt u dan een ’knapje’ en soms pijn. 

Als deze reactie optreedt bij de strekpezen van de duim, ter hoogte van de pols, dan heet dat het syndroom van Quervain. De oorzaak van een triggervinger is meestal niet duidelijk. Soms komt het door overbelasting. Het is een onschuldige, maar lastige aandoening.

Verwachtingen

De diagnose wordt door de plastisch chirurg tijdens het spreekuur eenvoudig aan de hand van lichamelijk onderzoek gesteld. Er zijn geen verdere onderzoeken nodig. Als de hapering niet al te ernstig is, kan de plastisch chirurg, in overleg met u, direct het probleem verhelpen.

Dit gebeurt door een combinatie van een verdovingsmiddel en een cortisonpreparaat in de peesschede te injecteren. Het resultaat van deze injectie is niet altijd blijvend. De plastisch chirurg bespreekt dit met u tijdens de controleafspraak. Zijn de klachten niet verdwenen? Dan stelt de plastisch chirurg een operatie voor.

Voorbereiding voor de operatie

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Hieronder leest u hoe u dat moet doen.

Medicijngebruik

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, zoals Sintrom of Ascal? Dan vragen wij u dit tijdens het spreekuur te melden aan de plastisch chirurg. Het gebruik van deze medicijnen moet vóór de operatie namelijk worden gestopt. 1 dag na de operatie mag u weer beginnen met deze medicijnen. De plastisch chirurg geeft hierover meer informatie.

Voorbereiding thuis

De operatie vindt plaats op de polikliniek. Wilt u uw sieraden aan de te opereren hand afdoen? Na de ingreep onder plaatselijke verdoving kunt u direct weer naar huis. U mag niet rijden of zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Dit heeft niet alleen met de verdoving te maken, maar ook met de geopereerde hand. Die zit in een verband. Zorgt u dus voor vervoer naar huis.

De operatie

Om uw bovenarm komt een strakke band. Deze band blijft de hele operatie opgepompt en zorgt ervoor dat er geen bloed meer in de arm stroomt. De band kan een vervelend gevoel geven.

De plastisch chirurg tekent met inkt de plaats van de snede. Rondom de plek van de snede krijgt u een aantal prikken voor de plaatselijke verdoving. Via een kleine snede in de huid wordt de peesschede losgemaakt en in de lengterichting open gesneden. Hierdoor ontstaat weer ruimte voor de verdikte pees. De huid wordt met hechtingen gesloten.

Tijdsduur

De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Na de operatie

  • De hand wordt verbonden met gazen en een zwachtel. Uw hand komt gedurende 2 tot 3 dagen in een mitella (draagdoek).
  • De verdoving blijft 1 tot 1,5 uur zitten. Bij thuiskomst kunt u direct paracetamol tegen de pijn innemen. Neem 2 tabletten van 500 mg. Dat mag 4 keer per dag.
  • U moet uw vingers na de operatie regelmatig volledig buigen en strekken. Als dat niet gebeurt, kan de buigpees verkleven met de genezende wond en opnieuw vast komen te zitten.
  • U kunt douchen of baden als u zorgt dat het verband droog blijft.
  • U krijgt een klein verband. Na 2 dagen mag u het verband verwijderen en een pleister plakken.
  • De hechtingen kunt u na 10 dagen laten verwijderen bij de huisarts. Daarvoor maakt u zelf een afspraak.

Complicaties

Net als bij andere operaties kunnen zich ook bij deze ingreep complicaties voordoen. Een wond kan gaan nabloeden of er kan een infectie optreden. In een enkel geval voelt de vinger aan de binnenzijde iets prikkelend of doof aan. Het gevoel herstelt zich in de loop van enkele weken. Als u zich zorgen maakt, kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie.

Resultaat

De operatie laat een klein litteken achter. Er is bijna geen kans op terugkeer van hetzelfde probleem aan de geopereerde vinger. Het kan zijn dat het probleem bij een andere vinger ontstaat.

Tot slot

Voor directe vragen aan de verpleegkundige kunt u op alle doordeweekse dagen tussen 08.30 en 09.30 contact opnemen met nummer (050) 524 7027

Versie: 876814 Triggervinger 2023-08

Specialisme: Plastische Chirurgie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.