Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Thuismonitoring met zuurstof bij griep (influenza)
Terug naar bovenliggende pagina

Thuismonitoring met zuurstof bij griep (influenza)

Folder

Inleiding

U heeft griep gehad, maar u bent nog niet helemaal beter. Toch kunt u eerder naar huis omdat:

 • uw gezondheid op afstand door ons wordt gecontroleerd. Dit wordt thuismonitoring genoemd.
 • u thuis extra zuurstof krijgt.

Zo kunt u in uw eigen omgeving beter worden. Nadat u uit het ziekenhuis komt, houden we uw gezondheid via thuismonitoring in de gaten. U geeft meetgegevens aan ons door en vergelijkt deze met de waarden die in uw persoonlijk behandelplan staan. Wij bewaken de metingen op de achtergrond.

Let op! Uw meetgegevens worden niet meteen gecontroleerd door het ziekenhuis. U moet daarom altijd uw zuurstofsaturatie vergelijken met de waarden in uw persoonlijk behandelplan. Uw persoonlijk behandelplan vindt u in deze folder onder: 'Persoonlijk behandelplan'. Met zuurstofsaturatie meet u de hoeveelheid zuurstof in uw bloed.

Hoe werkt thuismonitoring met zuurstof?

 • Thuismonitoring betekent dat u, via een app op uw telefoon of tablet, gegevens over uw gezondheid aan ons doorgeeft. Via de app beantwoordt u vragen en geeft u de gegevens door van uw zuurstofgehalte in het bloed en van uw lichaamstemperatuur.
 • Ons thuismonitoringscentrum ziet al uw meet gegevens en houdt uw gezondheid in de gaten. We nemen contact met u op als wij wat bijzonders zien. Ook kunt u altijd contact met ons opnemen als u vragen heeft. Als het nodig is, neemt het monitoringscentrum contact op met uw behandelend arts.
 • Het Martini Ziekenhuis zorgt ervoor dat u een zuurstofconcentrator en meetapparatuur thuis krijgt. De zuurstofconcentrator is een elektrisch apparaat dat zuurstof uit de omgevingslucht filtert, die u via de neusbril inademt. Het apparaat is ongeveer zo groot als een nachtkastje. Omdat u zuurstof gebruikt, is het belangrijk dat u de veiligheidsvoorschriften van de zuurstofconcentrator opvolgt. Als u het apparaat verkeerd gebruikt, bestaat er gevaar voor brand en ernstige brandwonden.
 • Een saturatiemeter is een klein apparaat om snel en gemakkelijk de hoeveelheid zuurstof in uw bloed te meten.

Hoe installeer ik de app?

 • U ontvangt een mail van Luscii op het e-mailadres dat wij van u hebben. U kunt de Thuismeten app dan pas gaan installeren. Als u de mail niet direct ziet, kijk dan in uw spam of ongewenste mail.
 • U downloadt de app op uw telefoon of tablet in de App Store of Play Store. U gebruikt hiervoor het zoekwoord "Thuismeten" of 'Luscii'.
 • Zodra de app is geïnstalleerd, opent u de app.
 • U moet zich registreren in de app:
  • Vul in de app eerst uw e-mailadres in;
  • U krijgt een mail van Luscii met een controlecode;
  • Vul in de app de controlecode uit uw mail van Luscii in. Vul deze code binnen 15 minuten in, anders verloopt de code en moet u zich opnieuw registreren
  • Uw account is klaar voor gebruik.

Zet de meldingen van de app aan
U ontvangt via de app meldingen, bijvoorbeeld wanneer een meting moet invullen. Zorg er daarom voor dat meldingen via e-mail of push-berichten aan staan. Hoe u dat doet, verschilt per telefoon en tablet. Bekijk hiervoor de handleiding van uw telefoon of tablet.

Vragen
Heeft u vragen over de werking van de app? Neem dan contact op met Luscii Support. Dit kan via e-mail: support@luscii.com of telefonisch: 085 13 05 851.

U kunt ook de instructiefilmpjes van Luscii bekijken. Klik op de volgende link : https://kb.luscii.com/nl/knowledge/aan-de-slag-met-de-thuismeten-app

Metingen en vragenlijsten

In de app staan vragen klaar die u elke dag invult. U meet twee keer op een dag. Bijvoorbeeld ‘s morgens en ’s avonds een keer. Het is hierbij belangrijk dat u elke dag op ongeveer dezelfde tijdstippen meet. Doe dit op een rustig moment (niet 's nachts). Houdt u zich aan het volgende schema:

1 uur na het ontbijt:

  • U vult in de app uw zuurstofsaturatie (gehalte van zuurstof in uw bloed) in;
  • U vult in de app uw temperatuur in;
  • U beantwoordt de vragen.

Direct na de lunch:

  • U vult in de app uw zuurstofsaturatie in;
  • U vult in de app uw temperatuur in.
 • Worden uw klachten, zoals benauwdheid of zieker voelen, erger? Meet dan altijd de zuurstofsaturatie nog een keer extra en vul deze gegevens in de app in.
 • Uw ingevoerde gegevens worden regelmatig door het ziekenhuis gecontroleerd. Let op! Uw gegevens worden NIET METEEN gecontroleerd door het ziekenhuis. U moet daarom ALTIJD uw zuurstofsaturatie vergelijken met de waarde in uw persoonlijk behandelplan. Uw persoonlijk behandelplan vindt u verderop in deze folder onder: 'Persoonlijk behandelplan'.

Heeft u vragen over de app?

Met vragen over de werking van de app neemt u contact op met Luscii Support. Per mail: support@luscii.com of telefonisch 085 13 05 851.

Hoe meet ik mijn zuurstofsaturatie?

De zuurstofsaturatie geeft aan hoeveel zuurstof er in uw bloed aanwezig is. Uw lichaam heeft zuurstof nodig als brandstof om de spieren en de organen te laten werken. Zuurstof komt binnen via uw longen. Griep heeft invloed op de longen. Aan de zuurstofsaturatie kunnen we zien of u genoeg zuurstof opneemt.

Hieronder leggen we uit hoe u de zuurstofsaturatie kunt meten.

Instructie

 • Ga eerst 10 minuten rustig zitten of liggen.
 • Warm uw handen goed op voordat u meet. Bijvoorbeeld door ze over elkaar heen te wrijven.
 • Zet de zuurstofsaturatiemeter op uw wijsvinger. Er mag geen nagellak op de vinger zitten, want dat verstoort de meting.
 • Wacht rustig af. Het kost even tijd voordat de zuurstofsaturatie gemeten is.
 • Als u een waarde meet, die anders is dan de andere waarden in uw persoonlijke behandelplan, meet dan gelijk nog een keer.
 • Vul het resultaat in de app in.

Aflezen saturatiemeter

In de afbeeldingen is de zuurstofsaturatie (SpO2) zichtbaar. 

Hoe meet ik mijn temperatuur?

Uw lichaamstemperatuur meet u met een thermometer. Er zijn verschillende thermometers verkrijgbaar via de apotheek of drogist. Gebruik een thermometer voor het oor of de anus (poepgat).

Lees de gebruiksaanwijzing van uw thermometer goed door. Meet daarna uw temperatuur met de thermometer. Het resultaat van de meting voert u in de app in.

Mijn persoonsgegevens

De informatie die u via de app invult, is medische informatie. Martini Ziekenhuis werkt voor thuismonitoring samen met thuismonitoringcentra van andere Santeon ziekenhuizen. Wij hebben samen met Luscii en deze ziekenhuizen maatregelen genomen om uw privacy te bewaken.

U heeft toestemming gegeven voor het delen van medische informatie. Alleen noodzakelijke medische persoonsgegevens worden in de app geplaatst en gedeeld met Luscii en de thuismonitoringscentra. Wilt u geen toestemming meer geven? Neem dan contact op met uw zorgverlener.

Wie kan ik bellen?

Heeft u medische vragen?

 • Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur 088-320 4360
 • Buiten deze tijden belt u Martini Ziekenhuis via (050) 524 6551.
 • Als u niemand aan de lijn krijgt of als u levensbedreigende klachten heeft, belt u 112.

Wanneer stoppen met zuurstof en thuismonitoring?

Uw zorgverlener bepaalt in overleg met u wanneer u kunt stoppen met zuurstof en thuismonitoring. Als u stopt zorgt uw zorgverlener dat u wordt afgemeld en dat de zuurstofconcentrator en/of saturatiemeter bij u thuis worden opgehaald.

Versie: 00096 11-2023 Thuismonitoring met zuurstof bij griep (influenza)

Specialisme: Longziekten
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.