Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Therapeutische hysteroscopie met MyoSure
Terug naar bovenliggende pagina

Therapeutische hysteroscopie met MyoSure

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met uw arts heeft u een afspraak gemaakt voor een baarmoederonderzoek. In deze folder leest u over het gebruik van een MyoSure® hysteroscoop. Deze hysteroscoop wordt voor dit onderzoek gebruikt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

MyoSure® hysteroscoop

De MyoSure® hysteroscoop is een instrument waarmee in de baarmoederholte kan worden gekeken. Het wordt gebruikt om iets uit de holte van de baarmoeder te verwijderen. Het gaat dan om:

 • Een vleesboom (myoom)

 • Een poliep (uitstulping van het baarmoederslijmvlies)

 • Een zwangerschapsrest

Poliepen

Myomen en poliepen kunnen zorgen voor overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie. Poliepen zijn 1 van de redenen voor bloedverlies na de overgang. Ongeveer 4 tot 8 procent van de poliepen kan kwaadaardig worden. Daarom worden ze verwijderd als er onregelmatig bloedverlies is. Of als er sprake is van bloedverlies na de overgang. 

Myomen

Myomen kunnen in de holte van de baarmoeder zitten. Ze geven dan vaak meer en langer bloedverlies tijdens de menstruatie. Ook kan de aanwezigheid van myomen meer buikpijn veroorzaken tijdens het bloedverlies. Als myomen deze klachten geven, is dat de reden om ze te verwijderen. Ook een achtergebleven zwangerschapsrest wordt zo na een bevalling of miskraam verwijderd. Dit is omdat ze tot langdurig bloedverlies of een infectie kunnen leiden.

De behandeling

De behandeling met de MyoSure® hysteroscoop gaat via een smal buisje. In het buisje zit een cameraatje. Door het buisje stroomt water. Het wordt in de baarmoeder gebracht via de vagina en de baarmoederhals. De MyoSure® hysteroscoop heeft verschillende afmetingen. Bij de kleinste afmeting is het oprekken van de baarmoederhals niet altijd nodig.  Het apparaat snijdt de afwijking in stukjes. En tegelijk zuigt het deze stukjes uit de baarmoederholte weg.

Goed om te weten

 • De baarmoeder blijft intact.
 • Het apparaat werkt snel en veilig.

Sedatie

In het Martini Ziekenhuis wordt de MyoSure® hysteroscopie verricht onder sedatie. Sedatie betekent dat u een slaapmiddel en pijnstilling krijgt via een infuus in een ader van uw hand of arm. Uw partner of naaste mag daarom niet bij de behandeling aanwezig zijn. Na de behandeling blijft u kort op de uitslaapkamer. En daarna blijft u nog een tijd (1 tot 4 uur) op de dagbehandelingsafdeling. Een (klinische) opname is bijna nooit nodig.

Duur van de behandelingen

Een behandeling duurt 5 tot 20 minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u nog klachten hebben. Bijvoorbeeld moeheid, buikpijn en bloedverlies. Het is daarom beter om op de dag van de behandeling geen zware werkzaamheden te doen. De klachten zijn meestal de volgende dag voorbij.

Pijnstillers

U mag pijnstillers gebruiken:                                           

 • Paracetamol 500 milligram, maximaal 4 keer per dag 2 tabletten.
 • Als dat nodig is neemt u ook ibuprofen, 400 milligram, 3 keer per dag 1 tablet.

Werkt de pijnstilling onvoldoende? Of heeft u veel bloedverlies of koorts? Dan neemt u contact op met de afdeling.

Tweede behandeling

Poliepen zijn zacht. Meestal is 1 behandeling voldoende om ze helemaal te verwijderen. Myomen zijn stug en daardoor wat lastiger te verwijderen. Grote myomen (groter dan 2,5 tot 3 centimeter) zijn niet altijd in 1 behandeling te verwijderen. Daarom kan een tweede behandeling nodig zijn.

Het resultaat

De effectiviteit van de MyoSure® hysteroscoop is groot. Daarnaast blijft de baarmoeder intact. Daarom is er geen bezwaar om zwanger te worden na deze behandeling.

De uitslag

Het verwijderde weefsel wordt onderzocht door de patholoog op afwijkingen. De uitslag wordt 1 tot 2 weken later telefonisch met u besproken. Een poliklinische controle na de ingreep is niet altijd nodig.

Mogelijke complicaties

Complicaties komen bijna nooit voor (minder dan 2 procent). Toch kunnen er complicaties zijn. Bijvoorbeeld een doorboring van de baarmoeder bij het oprekken van de baarmoederhals.

Een andere mogelijke complicatie is teveel vloeistofbelasting. Dat zorgt voor veel vochtverlies via de eileiders of de bloedbaan. Bij beide complicaties moet de behandeling worden gestopt. Tijdens de behandeling kunnen lichte krampen ontstaan door de waterdruk in de baarmoeder. Dit gaat over na de behandeling.

Controle

Soms wordt er een controleafspraak met u gemaakt. Wordt er tijdens het onderzoek weefsel afgenomen voor verder onderzoek? Dan wordt er een telefonische afspraak gemaakt voor de uitslag. Ook is het mogelijk dat u een afspraak krijgt met de arts die het onderzoek met u heeft afgesproken. Deze arts zal dan het verdere traject met u bespreken.

Versie: 00053 Therapeutische hysteroscopie met MyoSure 08-2023 

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.