Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Stomaconsulenten
Terug naar bovenliggende pagina

Stomaconsulenten

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Samenvatting

Als u een stoma krijgt, maakt u eerst kennis met de stomaconsulent. De stomaconsulent vertelt alles wat u moet weten over de operatie en de (na)zorg. Ook bepaalt de consulent samen met u waar de stoma moet komen. Na de operatie volgt u een stappenplan om de stoma te verzorgen. Daarbij krijgt u hulp van verpleegkundigen en de stomaconsulent. Op dag 4, 5 of 6 mag u meestal weer naar huis. U krijgt een jaar lang controles.

Inleiding

U krijgt mogelijk een stoma. Dat heeft u besproken met uw behandelend arts. Er zijn 3 soorten stoma’s: dikke darmstoma, dunne darmstoma en urinestoma. Van iedere soort stoma zijn er verschillende typen beschikbaar. Welk type u krijgt, bespreekt u met uw behandelend arts.
Voor een stoma is een buikoperatie nodig. Zowel voor als na de operatie krijgt u begeleiding van stomaconsulenten. In deze folder leest u wat u van hen kunt verwachten. Deze folder is een aanvulling op wat de arts u vertelt. De folder heeft geen informatie over de stoma zelf.

Het informatiegesprek

Tijdens het informatiegesprek maakt u kennis met de stomaconsulent. Dit is een speciaal opgeleide verpleegkundige van de polikliniek Chirurgie. U krijgt van de consulent uitgebreide informatie over de stoma. Ook kunt u al uw vragen stellen.

Gespreksonderwerpen

  • Uw ziekte en de operatie.
  • Plaats van de stoma.
  • De stomaverzorging en nazorg.
  • Het opvangmateriaal.
  • Intimiteit en seksualiteit.
  • Sporten, hobby’s en tillen.
  • Werken en re-integreren.
  • De patiëntenvereniging.

Oefenen met stoma
Tijdens het gesprek kunt u alvast oefenen met het aanbrengen en verwijderen van stomamateriaal. Dat gebeurt onder begeleiding van de stomaconsulent. Door te oefenen, kunt u zich na de operatie sneller zelf redden.

Waar komt de stoma?

Tijdens het informatiegesprek bepalen we de plaats van de stoma. Daarbij kijken we naar uw buik in een liggende, zittende en staande houding. We houden bijvoorbeeld rekening met de plooien van uw buik. Ook bespreken we hoe u uw kleding draagt. Ook kijken we hoe hoog uw broeken zijn en of u de stoma zelf kunt zien. Door samen de beste plaats voor de stoma te kiezen, heeft u er later minder last van.

Stappenplan verzorging

Voor de verzorging van de stoma gebruikt het Martini Ziekenhuis een stappenplan. Dit stappenplan volgt het aantal dagen dat stomapatiënten in het ziekenhuis liggen. De meeste patiënten liggen 3 tot 5 dagen in het ziekenhuis. Hoe lang u in het ziekenhuis ligt, hangt af van de operatietechniek.
Het stappenplan bespreken we ook tijdens het informatiegesprek. U volgt de stappen op de verpleegafdeling. Daarbij krijgt u begeleiding. Hieronder staan de stappen per dag.

Dag 0

Dit is de dag van de operatie. De verpleegkundige brengt het stomaopvangsysteem aan. Dit systeem heeft u vooraf uitgekozen. Verder maken we en mal van uw stoma. Dan kunnen we de vorm precies bepalen. U kijkt actief mee met de verzorging.

Dag 1

U leegt samen met de verpleegkundige het stomazakje. Ook knipt u zelf het stomamateriaal op maat. U verwijdert, reinigt en droogt het stomamateriaal. Dit gebeurt allemaal onder begeleiding. De verpleegkundige brengt samen met u het nieuwe materiaal aan. ’s Avonds leegt en vervangt u het zakje zelf. Daarbij krijgt u weer begeleiding.

Dag 2

U leegt het stomazakje en knipt het nieuwe stomamateriaal op maat. Onder begeleiding verwijdert u het oude stomamateriaal. Ook reinigt u de stoma en brengt u het nieuwe materiaal aan. ’s Avonds leegt en vervangt u het stomazakje.

Dag 3

U leegt het stomazakje en knipt het nieuwe stomamateriaal op maat. U verwijdert het oude stomamateriaal en reinigt en droogt de stoma. Ook brengt u zelf het nieuwe stomamateriaal aan. ’s Avonds leegt en vervangt u het zakje.

Dag 4 en 5

Het kan zijn dat u naar huis mag. Als u nog niet naar huis mag, dan herhaalt u de stappen van dag 3. U kunt de hulp van een familielid of naaste vragen.

Hulp van de stomaconsulent

Tijdens uw opname in het ziekenhuis komt de stomaconsulent een aantal keer in de week bij u langs. De stomaconsulent controleert uw stoma en beantwoordt uw vragen.
Op alle andere dagen verzorgen de verplegers van de afdeling uw stoma. Zij beginnen samen met u de zelfzorg volgens het stappenplan.

Weer naar huis

We proberen om u zonder hulp van thuiszorg weer naar huis te laten gaan. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Thuiszorg wordt, als u het nodig heeft, aangevraagd door het Martini Ziekenhuis.
Als u bijna naar huis mag, vertelt de verpleegkundige dit aan de stomaconsulent. De stomaconsulent bestelt de eerste stomamaterialen voor u. Dat gebeurt bij een medisch speciaalzaak. De materialen worden bij u thuis bezorgd.
De bestelling heeft genoeg stomamateriaal tot de volgende controleafspraak. U hoeft zelf niet direct nieuwe materialen te bestellen. Ook kan het zijn dat u nog andere materialen wilt proberen.

Nazorg en controles

In een jaar tijd krijgt u meerdere controles. Hieronder leest u welke controles er zijn en we gaan bespreken.

12 dagen na de operatie
Tijdens deze afspraak verwijderen we de hechtingen van de stoma en mogelijk ook nog van de wond.

3 weken na ontslag uit het ziekenhuis
De stoma krimpt in de eerste 3 maanden nog. Het is daarom belangrijk om uw stoma op tijd te controleren. Dan kunnen we de mal nog aanpassen, zodat deze goed op stoma aansluit.

6 weken na ontslag uit het ziekenhuis
Deze controle is op de stomapoli. Uw chirurg is bij deze afspraak aanwezig.

3 maanden na de operatie
Het kan zijn dat er op nu materialen op maat kunnen worden besteld. U hoeft dan geen mal meer uit te knippen voor een goede aansluiting. Ook kijkt u samen met de stomaconsulent of ander stomamateriaal beter bij uw situatie past.

6 maanden na de operatie
Dit is weer een controle waar uw chirurg bij aanwezig is.

Een jaar na de operatie
De laatste vaste controle. Hierna krijgt u alleen nog een afspraak op verzoek. Bijvoorbeeld als u een huidprobleem heeft of andere materialen wilt gebruiken. U kunt voor een extra afspraak contact opnemen met de polikliniek. De stomaconsulent blijft uw vaste contactpersoon voor de stoma.
Bij fecale incontinentie kunt u ook bij de consulent terecht.

Meer informatie
Wilt u nog meer informatie? Kijk dan op de volgende websites met inhoudelijke goede informatie:
www.stomaatje.nl;
www.stomavereniging.nl;
www.mdl.nl

Tevredenheid

Wij gaan ervan uit dat de behandeling naar tevredenheid loopt. Bent u niet tevreden? Bespreek dit dan eerst met degene die hiervoor direct verantwoordelijk is. U kunt ook een afspraak maken met het hoofd van de afdeling of met de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis. Meer informatie hierover vindt u op: Vertel het ons (martiniziekenhuis.nl)

Mijn Martini

Inzicht in uw medisch dossier en afspraken? U vindt het in Mijn Martini.

Versie: 20170006 05-2023 Stomaconsulenten

Specialisme: Chirurgie

Contact informatie

  • Routenummer: 0.3
    Telefoonnummer: (050) 524 5944
    Openingstijden: Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur. Telefonisch spreekuur van de stoma- en continentieconsulenten is tussen 11.30 en 12.00 uur.
    Bijbehorende specialisme(n):
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.