Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Sportmedisch onderzoek
Terug naar bovenliggende pagina

Sportmedisch onderzoek

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

De sportarts kan u onderzoeken, testen en/of keuren. Dat gebeurt in het Martini Sportmedisch Centrum. Met een sportmedisch onderzoek krijgt u een duidelijk beeld van uw algemene conditie en hoeveel u kunt belasten. In deze folder leest u voor wie het sportmedisch onderzoek is en hoe het onderzoek gaat. Ook krijgt u informatie over de verwijzing, kosten en verzekering.

Voor wie is het sportmedisch onderzoek?

De sportarts helpt beginnende en ervaren sporters. De sportarts doet dan metingen en geeft advies. Soms vraagt uw opleiding, werkgever of sportvereniging u om het onderzoek te doen. Ook dan bent u welkom. Sporters van 35 jaar en ouder krijgen het advies om regelmatig een sportmedisch onderzoek te doen.

Soorten sportmedische onderzoeken

Er zijn verschillende sportmedische onderzoeken mogelijk. Hieronder ziet u het overzicht;

 • Basis sportmedisch onderzoek.
 • Basis Plus sportmedisch onderzoek.
 • Groot sportmedisch onderzoek, inclusief een inspanningtest met of zonder adem-gasanalyse (VO2 max-meting).
 • LAPL-keuring (voor zweefvliegers en ballonvaarders).

Over de onderzoeken

De onderzoeken verschillen in grootte en hoelang ze duren. Elk onderzoek begint met het bespreken van een uitgebreide sportmedische vragenlijst. De sportarts doet standaard een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Dan kijkt de arts naar uw lengte, gewicht en vetpercentage. Andere onderzoeken hangen af van uw sport, sportintensiteit, leeftijd en wensen. 

Verplichte onderzoeken

Sommige sportbonden stellen bepaalde onderzoeken verplicht. Bij het Martini Ziekenhuis heeft u alle mogelijkheden. Denk hierbij aan een:

 • Bloedonderzoek
 • Urine-onderzoek
 • ECG (hartfilmpje)
 • Longfunctietest
 • Uitgebreid onderzoek naar de houding en het bewegingsaparaat
 • Inspanningstest op de fiets en/of loopband met een ECG (hartfilmpje), met of zonder ademgasanalyse (VO2max-meting)

Met een inspanningstest wordt bekeken of er gezondheidsrisico's zijn en/of uw klachten te maken hebben met inspanning. Ook kan de sportarts tips geven over het verbeteren van de conditie. Meer informatie leest u in onze folder Inspanningstest.

Uitslag

De uitslag krijgt u meteen na het onderzoek, van uw sportarts.

Verwijzing

U heeft geen verwijzing van de huisarts nodig om een afspraak te maken. Wel kan het zijn dat wij u eerst naar de huisarts doorverwijzen. Dan valt het onderzoek onder de basisverzekering (eigen risico).

Kosten

De kosten van de sportmedische onderzoeken verschillen per onderzoek.
Het sportmedisch onderzoek vindt plaats in Het Omnium of het Martini Ziekenhuis.  Waar u onderzocht wordt, hangt af van het type onderzoek dat u krijgt. U ontvangt de nota van het Martini Ziekenhuis.
Voor een overzicht van de kosten kunt u contact opnemen met het secretariaat of bekijk ons tarievenoverzicht.

Verzekering

Bijna alle zorgverzekeraars vergoeden sportmedisch onderzoek via de aanvullende polis. Hoeveel vergoed wordt, verschilt per verzekering en per aanvullende pakket. Op de website www.sportzorg.nl vindt u meer informatie.
Het Martini Sportmedisch Centrum is lid van de FSMI en is SCAS-gecertificeerd. Daarmee voldoen we aan de eisen die verzekeraars aan een vergoeding stellen.

Versie: 20150113 05-2023 Sportmedisch onderzoek

Specialisme: Sportgeneeskunde
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.