Slokdarm-echocardiogram (TEE)
Algemeen
- Meldt u zich 15 minuten vóór aanvang van het onderzoek.
- Neemt u bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig identiteitsbewijs mee.
- Bent u verhinderd, neemt u dan minimaal 24 uur van te voren contact op met de functieafdeling Cardiologie.
- Naamgeving: slokdarm-hartecho = slokdarm-echocardiogram = TEE (transoesophagaal echocardiogram)
Tijdsplanning
- Een echo van het hart is een uitgebreid onderzoek waar we ruim de tijd voor nemen. Het onderzoek zelf duurt ongeveer 30-45 minuten.
- Indien er op dezelfde dag andere onderzoeken en/ of poli afspraken zijn gepland op de cardiologie, houdt u dan rekening met een langere tijdsplanning.
Slokdarm- hartecho
Met een normaal hartecho vanaf de buitenzijde van het lichaam zijn bepaalde delen van het hart niet altijd goed te zien. Uw cardioloog kan dan in overleg met u besluiten om een slokdarm-hartecho te maken. Zo’n slokdarm-hartecho is ook noodzakelijk als voorbereiding op bepaalde behandelingen aan de hartkleppen. Met het slokdarm-hartecho kan de arts de oorzaak en omvang van de afwijkingen aan de hartkleppen beter beoordelen en bepalen welke behandeling voor u het meest geschikt is.
Wat is een slokdarm- hartecho?
Bij een slokdarm-hartecho worden afbeeldingen van het hart gemaakt via de slokdarm. Hiervoor brengen we via uw mond een flexibele slang in uw slokdarm en maag in. Dit onderzoek is een aanvulling op het normale hartecho. Bij elke hartecho worden de afbeeldingen gemaakt met behulp van onhoorbare geluidsgolven. Er komt dus géén röntgenstraling aan te pas.
Uw voorbereiding
- U mag uiterlijk tot 6 uren voorafgaand aan de slokdarm-hartecho een lichte maaltijd nuttigen.
- U mag tot 2 uren van tevoren maximaal één glas water drinken, eventueel met medicatie. Dit betekent dat u de 2 uren voorafgaand aan de slokdarm-hartecho niets mag eten of drinken.
- Als u in het verleden problemen heeft gehad met de slokdarm of keelgebied dan meldt u dit van te voren.
Het onderzoek
U gaat op de onderzoekstafel zitten. Als u een kunstgebit heeft en/of andere elementen die u kunt verwijderen, doet u deze voor het onderzoek uit. De laborant verdooft uw keel met een spray, zodat u de slang gemakkelijker kunt doorslikken. Daarna gaat u op uw linkerzijde liggen. U opent de mond. De cardioloog brengt de slang zachtjes achterin de keel. Er kan u verzocht worden een slikbeweging te maken. Soms kan u een kokhalsreflex krijgen. Door deze reflex staat de slokdarm goed ‘open’. Dit kan wel een vervelend gevoel in uw keel geven. De cardioloog brengt de slang voorzichtig in de slokdarm. Om uw gebit en de flexibele slang te beschermen, plaatsen wij een bijtring tussen uw tanden. Tijdens het onderzoek kunt u normaal doorademen, omdat de slang in de slokdarm zit en niet in de luchtpijp. Om overtollig speeksel op te vangen ligt er een doekje onder uw hoofd. De slang zit meestal ongeveer 10 minuten in uw slokdarm. Bij lichte bewegingen van de slang kunt u dat een beetje voelen. Na het afronden van het onderzoek zal de cardioloog alle beelden bekijken. U krijgt niet direct de uitslag. Het kan zijn dat een arts in opleiding tot cardioloog het onderzoek bij u verricht. Dit gebeurt onder directe of indirecte supervisie van de cardioloog.
Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u op eigen gelegenheid naar huis. U mag na afloop de eerste drie kwartier niets eten en drinken, omdat de keel is verdoofd. Daarna kunt u proberen wat water door te slikken. Lukt dit, dan kunt u weer normaal eten en drinken.
Uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts of van uw huisarts.
Mogelijke risico’s
Hoewel een slokdarm- hartecho een uiterst veilig onderzoek is, komen er in zeer zeldzame gevallen complicaties voor, zoals:
- Beschadiging van het slijmvlies van de keelholte/slokdarm met wat bloedverlies tot gevolg.
- Een bloeduitstorting (hematoom) in de keelholte.
- Ritmestoornissen (zeer zeldzaam).
- Een scheurtje in de slokdarm (uiterst zeldzaam). Dit zien we met name bij mensen bij wie reeds eerder slokdarmafwijkingen vastgesteld zijn. Daarom is het belangrijk dat u dat van tevoren meldt als dit bij u het geval is.
Tevredenheid
Wij gaan ervan uit dat het onderzoek naar tevredenheid verloopt. Mocht dit niet het geval zijn, bespreekt u dit dan met degene die hiervoor direct verantwoordelijk is. U kunt ook een afspraak maken met het hoofd van de afdeling of met de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis.
Vragen
Heeft u naar aanleiding van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de functieafdeling Cardiologie.
Tevredenheid
Wij gaan ervan uit dat de behandeling naar tevredenheid loopt. Bent u niet tevreden? Bespreek dit dan eerst met degene die hiervoor direct verantwoordelijk is. U kunt ook een afspraak maken met het hoofd van de afdeling of met de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis. Meer informatie hierover vindt u op: Vertel het ons (martiniziekenhuis.nl)
Versie: 627081 05-2023 Slokdarm-echocardiogram (TEE)
Contact informatie
-
Routenummer: 1.3 Telefoonnummer: (050) 524 5395 Openingstijden: Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur Bijbehorende specialisme(n):