Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Slokdarm-echo van het hart met een roesje (TEE)
Terug naar bovenliggende pagina

Slokdarm-echo van het hart met een roesje (TEE)

Folder

Algemeen

  • Neemt u bij ieder bezoek aan het ziekenhuis uw ziekenhuispasje en een geldig identiteitsbewijs mee.
  • Bent u verhinderd, neemt u dan minimaal 24 uur van te voren contact op met de Cardiologie functieafdeling Cardiologie.
  • Gebruik geen bodylotion op de dag van het onderzoek.
  • Naamgeving: slokdarm-hartecho = slokdarm-echocardiogram = TEE (transoesophagaal echocardiogram)

Slokdarm- echo van het hart

Met een normaal hartecho vanaf de buitenzijde van het lichaam (ook wel TTE= transthoracaal echocardiogram genoemd) zijn bepaalde delen van het hart niet altijd goed te zien. Uw cardioloog kan dan in overleg met u besluiten om een slokdarm-echo van het hart te maken. Een slokdarm-echo van het hart is ook noodzakelijk als voorbereiding op bepaalde behandelingen aan de hartkleppen. Met het slokdarm-echo van het hart kan de arts de oorzaak en omvang van de afwijkingen aan de hartkleppen beter beoordelen en bepalen welke behandeling voor u het meest geschikt is.

Wat is een slokdarm- hartecho?

Bij een slokdarm-hartecho worden afbeeldingen van het hart gemaakt via de slokdarm. Hiervoor brengen we via uw mond een flexibele slang in uw slokdarm en maag in. Dit onderzoek is een aanvulling op het normale hartecho. Bij elke echo van het hart worden de afbeeldingen gemaakt met behulp van onhoorbare geluidsgolven. Er komt dus géén röntgenstraling aan te pas.

Wat is sedatie door middel van een ‘roesje’?

Een ‘roesje’ is een vorm van sedatie met slaapmedicatie. Dit betekent dat uw bewustzijn voor een behandeling tijdelijk wordt verlaagd tot een niveau waarop u zich slaperig en comfortabel voelt. De medicatie wordt via een infuus gegeven in combinatie met pijnstillende middelen. De mate van sedatie wordt tijdens de ingreep indien nodig worden aangepast van lichte tot diepe sedatie. U blijft in principe wekbaar, vergelijkbaar met slapen. U bent dus niet onder narcose. Voor aanvullende en praktische informatie over sedatie verwijzen wij u naar de algemene anesthesiefolder, die u via de afdeling anesthesiologie ontvangt.

Uw voorbereiding

U moet ten minste 6 uur voor dit onderzoek nuchter zijn. Dit betekent dat u in deze uren niet mag eten. Drinken mag u wel tot 2 uur van tevoren (let op: alleen water, thee of koffie zonder melk!). U mag wel gewoon uw medicatie innemen met een slokje water. De sedatie specialist zal u hierover meer informatie geven tijdens het bezoek. Als u in het verleden problemen heeft gehad met de slokdarm of keelgebied dan meldt u dit van te voren.

Het onderzoek

Uw cardioloog heeft u verteld wat de reden is om de slokdarm-hartecho te ondergaan. Vooraf krijgt u een brief waar en hoe laat u zich moet melden. De slokdarm-hartecho vindt in de meeste gevallen plaats op de afdeling hartbewaking (CCU). Hier vindt een intake plaats met de verpleegkundige. Als u klachten heeft gehad van de slokdarm of keel, of per abuis niet nuchter bent volgens de afspraken, wilt u dit dan melden bij de opname.

De sedatie specialist bereidt de sedatie voor. Er wordt een infuusnaald ingebracht in uw arm of hand. Ook wordt u aangesloten op een bewakingsmonitor om uw hartslag, bloeddruk, ademhaling en het zuurstofgehalte van het bloed in de gaten te houden. Om uw gebit en de flexibele slang te beschermen, plaatsen wij een bijtring tussen uw tanden. Vervolgens dienen wij u de slaapmedicatie en de pijnstillende medicatie toe via het infuus.
In uitzonderlijke gevallen kan bij het inbrengen van de flexibele slang, ondanks de sedatie, een sterke kokhalsreflex ontstaan. In dat geval verdoven wij uw keel nog extra om het inbrengen van de slang gemakkelijker te maken. Pas als u voldoende diep gesedeerd bent begint de cardioloog met het onderzoek. In 10 tot 15 minuten worden alle beelden gemaakt.

De slokdarm-hartecho inclusief de voorbereidingen voor de sedatie duurt ongeveer 45 minuten. Voor de totale opname kunt u rekenen op ongeveer een dagdeel.

Na het onderzoek

Na het onderzoek bent u weer vrij snel wakker en alert. Zodra u goed wakker bent en gegeten hebt mag u naar huis. Als bij u een keelverdoving toegepast is mag u tot 45 minuten na het onderzoek niet eten en drinken vanwege verslikkingsgevaar. De verpleegkundige zal aangeven wanneer u naar huis kan gaan. Het kan soms even duren voor u zich weer helemaal fit voelt. Dat is normaal. U mag na afloop niet zelf auto rijden of fietsen. Regel daarom vooraf vervoer naar huis. Het is ook goed dat er de nacht na de behandeling iemand bij u is.

Mogelijke complicaties

Hoewel een slokdarm-hartecho een veilig onderzoek is, komen er in zeer zeldzame gevallen complicaties voor, zoals:

  • Beschadiging van het slijmvlies van de keelholte/slokdarm met wat bloedverlies tot gevolg.
  • Een bloeduitstorting (hematoom) in de keelholte.
  • Ritmestoornissen (zeer zeldzaam).
  • Een scheurtje in de slokdarm (uiterst zeldzaam). Dit zien we met name bij mensen bij wie reeds eerder slokdarmafwijkingen vastgesteld zijn.

Tevredenheid

Wij gaan ervan uit dat het onderzoek naar tevredenheid verloopt. Mocht dit niet het geval zijn, bespreekt u dit dan met degene die hiervoor direct verantwoordelijk is. U kunt ook een afspraak maken met het hoofd van de afdeling of met de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis. 

Vragen

Heeft u naar aanleiding van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de functieafdeling Cardiologie.

Versie: 00030 05-2023 Slokdarm-echo van het hart met een roesje (TEE)

Specialisme: Cardiologie

Contact informatie

  • Routenummer: 1.3
    Telefoonnummer: (050) 524 5395
    Openingstijden: Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
    Bijbehorende specialisme(n):
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.