Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Slaaponderzoek (Polysomnografie)
Terug naar bovenliggende pagina

Slaaponderzoek (Polysomnografie)

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In deze folder leest u wat een slaaponderzoek (polysomnografie) is en hoe u zich voorbereidt op het onderzoek. Voor dit onderzoek laat u in het ziekenhuis meetapparatuur aanbrengen, waarmee u een nacht gaat slapen. U heeft samen met uw behandelend arts besloten of u thuis of in het ziekenhuis de nacht doorbrengt. Dat is bijna altijd thuis in uw eigen, vertrouwde omgeving.
Deze folder geeft extra informatie, naast de mondelinge informatie die u van uw arts heeft gekregen.

Voorbereiding

Was de dag vóór of op de ochtend van het onderzoek uw haar. Gebruik daarna geen haarlak, gel of kunstnagels. Dit kan storing geven op de registratie.
Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek nachtkleding of een T-shirt aantrekt om in te slapen. Ook als u normaal zonder shirt slaapt. De laborant van de afdeling maakt de apparatuur namelijk voor een groot deel vast aan uw nachtkleding. Met tape worden een aantal draden geplakt op uw shirt. Neemt u geen nieuwe nachtkleding of satijnen nachtkleding mee. Draag daarbij geen strakke broek, omdat u elektroden op de onderbenen geplakt krijgt.
Het is handig om een vest mee te nemen dat u gemakkelijk over alle meet­apparatuur aan kunt doen. Het is belangrijk dat de apparatuur droog blijft. Wilt u daar bij regenachtig weer rekening mee houden? Als u met een CPAP apparaat slaapt, neemt u deze mee naar de afspraak. Dit is nodig voor de voorbereiding.

Belangrijk als u (bij uitzondering) overnacht in het ziekenhuis:

  • Gebruikt u medicijnen? Neemt u dan de meest recente medicatielijst mee naar het zie­kenhuis.
  • De meeste mensen hebben geen problemen met het slapen in een vreemde omgeving. U mag uw eigen hoofdkussen en/of dekbed meenemen.

Het onderzoek

Er worden elektroden op uw hoofd geplakt. Hiermee meten we de elektrische activiteit van de hersenen, om te zien hoe diep u slaapt. Deze elektroden bestaan uit draden met zilveren plaatjes. Het plakken gebeurt meestal met klei, maar soms met lijm. Om te zorgen dat de elektroden goed blijven plakken, maakt de laborant de hoofdhuid een beetje ruw. Hiervoor worden een wattenstaafje en scrubcrème gebruikt. Op de onderbenen worden elektroden geplakt. Hiermee meten we bewegingen van uw benen.
U krijgt een tasje om waarin een kleine computer zit. Hierin worden tijdens de nacht alle gegevens opgeslagen. Het bevestigen van de apparatuur duurt ongeveer een half uur tot 1 uur.
Probeer de avond van de registratie zo veel mogelijk uw normale ritme aan te houden. Bent u gewend bent ‘s avonds slaapmedicatie of andere medicatie te gebruiken? Doe dit dan ook op de avond van het onderzoek. Tenzij dit anders besproken is met uw behandelend arts. Ditzelfde geldt voor het gebruik van alcohol. U houdt zoveel mogelijk het gebruik aan wat u gewend bent.
De meetapparatuur die bij u wordt aangebracht, mag niet nat worden. Was­sen en douchen is daarom niet mogelijk. Probeert u ook zware werkzaamheden te vermijden.
Het slaaponderzoek duurt de hele nacht. De volgende ochtend laat u in het ziekenhuis alle apparatuur weer verwijderen. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Uw hoofd wordt daarbij zo goed mogelijk schoongemaakt. Er kunnen wel wat resten in het haar achterblijven. U kunt daarom beter thuis eerst nog douchen en uw haren wassen, voordat u die dag andere activiteiten gaat ondernemen.

Wanneer u (bij uitzondering) overnacht in het ziekenhuis

In uw afsprakenbrief staat of u de nacht in het ziekenhuis doorbrengt. Dit gebeurt alleen bij uitzondering en is besloten door uw behandelend arts. In dit geval gaat u na het aanbrengen van de apparatuur naar de Verpleegafdeling Neurologie.
U komt op een éénpersoonskamer. Bij opname voor 17.00 uur krijgt u een maaltijd aangeboden. In de loop van de avond wordt voor koffie, thee en frisdrank gezorgd. In de ochtend krijgt u ontbijt op uw kamer.

  • Als u medicijnen gebruikt, neem deze dan mee naar het ziekenhuis. Voor het gebruik ervan bent u zelf verantwoordelijk.
  • Gebruikt u CPAP apparatuur? Neemt u deze apparatuur dan mee naar het zie­kenhuis.
  • De ervaring leert dat mensen voor een slaaponderzoek meestal geen problemen hebben met slapen in een vreemde omgeving. Toch kan het zijn dat u graag uw eigen hoofdkussen en/of dekbed meeneemt. Dat is geen probleem.
  • Ook als u gewend bent om ’s avonds een glaasje wijn of iets dergelijks te drinken, dan is daar (op de eigen kamer) geen bezwaar tegen. Dat moet u dan wel zelf meenemen.
  • ’s Avonds kunt u, op de kamer, tot 22.00 uur 1 of 2 bezoekers ontvangen.
  • Op de verpleegafdeling is wifi beschikbaar.

Tijdens de nacht en het slapen worden de meetgegevens vastgelegd. Er is een verpleegkundige van de nachtdienst aanwezig, maar die stoort u niet tijdens uw nachtrust. Als er onverwacht een probleem is, dan kunt u op de bel drukken voor hulp. In de ochtend krijgt u ontbijt op de afdeling. Om 8.15 uur kunt u naar de KNF afdeling (route 0.6) en wordt de meetapparatuur bij u verwijderd. Uw hoofd wordt daarbij zo goed mogelijk schoongemaakt. Daarna kunt u naar huis.

Uitslag

De KNF neuroloog beoordeelt het onderzoek. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts.

Tevredenheid

Wij gaan ervan uit dat de behandeling naar tevredenheid loopt. Bent u niet tevreden? Bespreek dit dan eerst met degene die hiervoor direct verantwoordelijk is. U kunt ook een afspraak maken met het hoofd van de afdeling of met de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis. Meer informatie hierover vindt u op: Vertel het ons (martiniziekenhuis.nl)

Mijn Martini

Inzicht in uw medisch dossier en afspraken? U vindt het in Mijn Martini.

Versie: 20170034 05-2023 Slaaponderzoek (Polysomnografie)

Contact informatie

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.