Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Slaaponderzoek (Polysomnografie)
Terug naar bovenliggende pagina

Slaaponderzoek (Polysomnografie)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In deze folder leest u wat een slaaponderzoek (polysomnografie) inhoudt en hoe u zich voorbereidt op het onderzoek. Voor dit onderzoek laat u in het ziekenhuis meetapparatuur aanbrengen, waarmee u een nacht gaat slapen. Uw behandelend arts heeft besloten of u thuis of in het ziekenhuis de nacht doorbrengt. Normaal slaapt u thuis in uw eigen, vertrouwde omgeving.

Deze folder is bedoeld als aanvulling op de mondelinge informatie die u van uw arts heeft ontvangen

Voorbereiding

 • Was de dag voor of de ochtend van het onderzoek uw haar. Gebruik daarna geen haarlak, gel of iets dergelijks, want dit kan storing geven op de registratie.
 • Gebruik geen make-up of crème op het gezicht, tenzij dit een voorgeschreven medicament is.
 • Gebruik geen bodylotion of olie.
 • Nagellak en kunstnagels maken het meten van zuurstof erg moeilijk. Verwijdert u in ieder geval de kunstnagel van de ringvinger van de hand waar u niet mee schrijft.
 • Het is belangrijk dat u voor het onderzoek nachtkleding of een T-shirt meeneemt om in te slapen, ook als u normaal zonder shirt slaapt. De laborant van de afdeling bevestigt de apparatuur namelijk grotendeels over uw nachtkleding en plakt met tape een aantal draden op uw shirt. Neemt u geen nieuwe nachtkleding of satijnen nachtkleding mee.
 • Het is handig om een vest mee te nemen dat u gemakkelijk over alle meetapparatuur aan kan doen.
 • Draag een los zittende broek, u krijgt namelijk ook sensoren op uw benen.
 • Het is belangrijk dat de apparatuur droog blijft. Houdt u daar bij regenachtig weer rekening mee.
 • Gebruikt u een CPAP? Neem dan de slang en het slaapmasker mee!

Het onderzoek

Op de afdeling Klinische Neurofysiologie bevestigt een laborant alle meetapparatuur die voor het onderzoek nodig is. Zo went u alvast aan de apparatuur voordat u gaat slapen. U trekt het bovendeel van de nachtkleding alvast aan. Enkele draden komen onder het shirt, maar het meeste gaat er overheen.

Tijdens het onderzoek worden meerdere signalen gemeten, zoals:

 • Hersenactiviteit
 • Spieractiviteit (gezicht en benen)
 • Hartslag
 • Ademhaling en snurken
 • Zuurstofgehalte in het bloed

We brengen de meeste sensoren met stickers aan. Voor de hersenactiviteit plakken we elektroden met lijm om te zien hoe diep u slaapt. Voor een goed contact maakt de laborant de hoofdhuid een beetje ruw op de plaats van de elektroden met een wattenstaafje en scrubcrème.

U krijgt een tasje om waarin een kleine computer zit. Hierin worden alle gegevens opgeslagen.

Onderstaande foto geeft u een beeld van de meeste sensoren.

 

Het bevestigen van de apparatuur duurt ongeveer een half uur tot een uur.

Probeert u de avond van het onderzoek zoveel mogelijk uw normale ritme aan te houden. Dit geldt ook voor medicatie en alcoholgebruik, tenzij anders besproken met uw behandelend arts.

Gebruik geen apparatuur rond uw bed tenzij het noodzakelijk is. Een eventueel beademingsapparaat of de stekker van het waterbed kan gewoon gebruikt worden.

De mobiele telefoon moet dus voor u gaat slapen opgeladen worden en niet tijdens uw nacht!

De meetapparatuur mag niet nat worden, dus douchen is niet mogelijk. Vermijdt zoveel mogelijk zware arbeid en sporten in verband met beschadiging van de sensoren.

Het slaaponderzoek duurt de hele nacht. De volgende ochtend laat u in het ziekenhuis alle apparatuur weer verwijderen. Dit neemt ongeveer vijftien minuten in beslag. Uw hoofd wordt daarbij zo goed mogelijk schoongemaakt, waarbij wat resten in het haar achter kunnen blijven. Houdt u er rekening mee dat u thuis eerst wilt douchen en haren wassen, voordat u die dag andere activiteiten gaat ondernemen.

Wanneer u (bij uitzondering) overnacht in het ziekenhuis

In dit geval gaat u na het aanbrengen van de apparatuur naar het slaapcentrum. U komt op een eenpersoonskamer. Houdt u er rekening mee dat u ’s avonds op de afdeling géén maaltijd krijgt aangeboden. In de loop van de avond wordt voor koffie, thee en frisdrank gezorgd. Als u medicijnen gebruikt, neem deze dan mee van huis. Voor het gebruik ervan bent u zelf verantwoordelijk. Mocht u in een onbekende omgeving beter slapen met uw eigen kussen of dekbed, neem dit gerust mee.

Ook als u gewend bent om ’s avonds een glaasje wijn of iets dergelijks te drinken, dan is daar (op de eigen kamer) geen bezwaar tegen. Dat moet u dan wel zelf meenemen. ’s Avonds kunt u, op de kamer, tot 22.00 uur één of twee bezoekers ontvangen. Op het slaapcentrum is WiFi-toegang beschikbaar.

Er is een verpleegkundige van de nachtdienst aanwezig die u niet zal storen tijdens uw nachtrust. Mocht zich toch een probleem voordoen, dan kunt u op de bel drukken voor hulp. Rond 6.30 uur de volgende ochtend wekt de verpleegkundige u en verwijdert vervolgens de meetapparatuur. Uw hoofd wordt daarbij zo goed mogelijk schoongemaakt.

Daarna kunt u douchen, eventueel ontbijten en dan naar huis.

Uitslag

De KNF neuroloog beoordeelt het onderzoek. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts.

Heeft u nog vragen, stelt u deze dan gerust tijdens het onderzoek of neem vooraf contact op met de polikliniek Klinische Neurofysiologie op werkdagen tussen 8:00 en 16:00 uur, tel. (050) 524 5180.

Versie: 20170034 05-2023 Slaaponderzoek (Polysomnografie)

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.