Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Schildklieronderzoek uptake en scan
Terug naar bovenliggende pagina

Schildklieronderzoek uptake en scan

Folder

Inleiding

In overleg met uw arts is er een afspraak gemaakt voor een nucleair geneeskundig onderzoek. Wij gaan ervan uit dat u toestemming geeft voor het toedienen van de radioactieve stof en het uitvoeren van het onderzoek. Als u toch bezwaar heeft, dan zegt u het onderzoek zo snel mogelijk af. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt en welke voorbereidingen u neemt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw behandelend arts.

Zwangerschap en borstvoeding

Het kan gebeuren dat u voor uw bezoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde constateert dat u zwanger bent of denkt dat u zwanger bent. Als dat zo is, wilt u dit dan meteen melden? Meld het in ieder geval vóór de dag van het onderzoek. In de meeste gevallen kan het onderzoek dan niet doorgaan.

Als u borstvoeding geeft, moet u hier 24 uur mee ophouden. Wanneer u flesvoeding geeft, vragen wij u dit vooraf te vertellen. (Ongeboren) baby’s zijn namelijk gevoeliger voor straling dan volwassenen. U krijgt hier meer informatie over van de medisch nucleair werker.

Nucleair geneeskundig onderzoek

Het doel van dit onderzoek is de functie, de vorm en de grootte van uw schildklier te beoordelen. Ook kan gemeten worden of uw schildklier voldoende jodium opneemt. Dit is belangrijk om te beoordelen of u een behandeling met radioactief jodium kunt krijgen. 

Nucleair geneeskundig onderzoek is onderzoek waarbij licht-radioactieve stoffen worden gebruikt. Deze stoffen heten isotopen. Isotopen zenden stralen uit. Met speciale apparatuur worden die stralen opgevangen, gemeten en opgeslagen in een computer.

Voorbereiding

Voordat u aan een onderzoek begint, is het belangrijk dat uw behandelend arts weet of u:

 • Allergisch (overgevoelig) bent voor bepaalde geneesmiddelen.
 • Bepaalde aandoeningen heeft.
 • Zwanger bent of dit op korte termijn wilt worden.

Medicijnen

Als u medicijnen gebruikt, mag u daar alleen mee stoppen als uw behandelend arts dat tegen u heeft gezegd. In de tijd vóór het onderzoek mag u bepaalde medicijnen niet gebruiken.

3 maanden voor het onderzoek
U mag geen röntgenonderzoek met contrastmiddelen ondergaan. U mag ook geen Kelptabletten gebruiken.

2 weken voor het onderzoek
U mag geen Thyrax/Levothyroxine gebruiken. Alleen als u Thyrax gebruikt in combinatie met Strumazol, Thiamazol of Carbimazol gelden andere regels. U gebruikt geen hoestdrank of homeopatische middelen waar jodium in zit.

3 dagen voor het onderzoek
U stopt met het slikken van schildklierremmende medicijnen, zoals Strumazol, Thiamazol, Carbimazol en PropylThioUracil. U stopt ook met de combinaties van Strumazol, Thiamazol of Carbimazol en Thyrax/Levothyroxine.

Gebruikt u deze medicijnen en weet u niet zeker wat u moet doen, dan neemt u zo snel mogelijk contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Als u de medicijnen Amiodaron of Cordarone gebruikt, neemt u ook contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Onderzoek

 • Voor dit onderzoek komt u in 2 dagen 3 keer op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U hoeft niet nuchter te zijn voor het onderzoek. U krijgt een radioactieve capsule die u met water inneemt. Dit eerste deel van het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. 
 • U merkt niets van deze stof en u mag gewoon naar huis. Na ongeveer 4 uur komt u terug naar de afdeling. Dan wordt de activiteit in de schildklier gemeten en wordt er een foto van de schildklier gemaakt. Dit duurt ongeveer 30 minuten. 
 • De dag nadat u de capsule hebt ingeslikt, wordt de activiteit in uw schildklier weer gemeten en wordt er weer een foto gemaakt. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Tijdens de metingen en bij het maken van de foto’s ligt u op uw rug.

Tijdsduur

Het onderzoek is verspreid over 2 dagen. Het bestaat uit 3 delen. Tussendoor mag u gewoon naar huis.

Leefregels na het onderzoek

Van het onderzoek ondervindt u weinig hinder. Het is belangrijk dat u de volgende leefregels opvolgt: 

 • Geeft u borstvoeding? Stopt u daar dan 24 uur mee vanaf het moment dat u de radioactieve capsule heeft ingenomen.
 • U kunt zelf naar huis en aan het verkeer deelnemen.
 • U mag gewoon eten en drinken.
 • Als u kleine kinderen heeft, neem ze dan liever niet op schoot in de eerste 12 uur nadat u de radioactieve capsule hebt ingeslikt. Er kan namelijk nog een beetje straling aanwezig zijn. 
 • Drink na het onderzoek zoveel mogelijk water.
 • U kunt uw werkzaamheden gewoon uitvoeren, behalve als uw arts heeft gezegd dat u beter rust kunt houden.

Schadelijke bijwerkingen

De hoeveelheid radioactieve straling is heel weinig en is medisch verantwoord. De straling verdwijnt snel uit uw lichaam. Het risico op schadelijke bijwerkingen is hierdoor heel klein. U merkt niets van de radioactieve stof.

Versie: 1043526 Schildklieronderzoek 2023-08

Specialisme: Interne Geneeskunde
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.