Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Rug revalidatie programma
Terug naar bovenliggende pagina

Rug revalidatie programma

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U bent aangemeld voor een screening door de revalidatiearts en psycholoog. Tijdens de screening wordt gekeken of het rug revalidatie programma een geschikte behandeling voor u is. In deze folder leest u meer over de rug revalidatie.

Het rug revalidatie programma

Het rug revalidatie programma is voor mensen die al langer dan 3 maanden erge rugpijn hebben. Het is rugpijn waarvan niet duidelijk is waar het vandaan komt, zoals bij een hernia of een ontsteking. Het kan ook zijn dat u al eens behandeld bent voor rugpijn, maar dat een deel van de pijn is gebleven. 

Bij meer dan 90 procent van de mensen met lage rugpijn wordt geen oorzaak gevonden. Die rugpijn is heel vervelend en zorgt ervoor dat u veel dingen niet meer goed kan, zoals het huishouden, werk, hobby’s, sporten of  slapen. Vaak krijgt u extra klachten, die te maken hebben met de rugpijn, zoals vermoeidheid, slaapproblemen of sociale problemen.

Doel van het programma

Tijdens het rug revalidatie programma wordt u geleerd om uw rugpijn beter te begrijpen. Zo kunt u weer dingen doen, die u door de rugpijn niet meer deed. Rugpijn is niet gemakkelijk te behandelen, maar door revalidatie kunt u wel minder last hebben van uw rugpijn. Het rug revalidatie programma is niet bedoeld om de pijn te bestrijden, maar om uw dagelijks leven prettiger te maken. 

Hoe ziet het programma eruit?

Het rug revalidatie programma duurt ongeveer 8 weken. Het start met een groepsvoorlichting over hoe pijn werkt. Daarna volgt een uitgebreid programma met een fysiotherapeut, ergotherapeut en psycholoog. Het programma is steeds op een donderdag en bevat de volgende onderdelen:

 • 6 keer fysiotherapie: een intake + 5 wekelijkse afspraken (30 minuten).
 • 4 keer ergotherapie: een intake + 3 afspraken om de week (60 minuten).
 • 2 keer psychologie: 2 afspraken (60 minuten).
 • Een afsluitend gesprek met uw revalidatiearts.

Fysiotherapeut

Na een intakegesprek krijgt u een lichamelijk onderzoek. Tijdens dit onderzoek kijkt de fysiotherapeut hoe uw houding is. De fysiotherapeut beoordeelt hoe u beweegt, vooral in de (lage) rug. U krijgt uitleg over het spierkorset en hoe u zo’n ondersteunend korset u kan helpen. U hoort ook wat u zou kunnen doen om uw rug te ontspannen, zodat u minder pijn heeft. 

Na dit intakegesprek krijgt u een oefenprogramma en (beweeg)adviezen, waar u mee aan de slag gaat. De fysiotherapeut zal u daarbij begeleiden. Soms is het nodig om ook uw spierfunctie te bekijken. Dat kan met echografie. 

Ergotherapeut

De ergotherapeut kijkt met u naar uw dagelijkse activiteiten. Samen kijkt u wat belangrijk voor u is. De ergotherapeut probeert u praktische tips te geven. Bijvoorbeeld in welke houding u uw rug het best kunt belasten en hoe u zo ontspannen en soepel mogelijk beweegt. De ergotherapeut zoekt met u naar een goede balans tussen wat u wil en wat mogelijk is. 

Psycholoog

De psycholoog geeft uitleg over hoe pijn werkt. U leert over de gevolgen van pijn in het dagelijks leven en hoe u daarmee omgaat. Met deze kennis en door oefeningen te doen, kunt u steeds beter omgaan met uw pijn.

Wat wordt er van u verwacht?

Als u meedoet aan het rug revalidatie programma, bent u op alle afspraken aanwezig. Als u toch afspraken mist, dan kijkt de revalidatiearts samen met u of het zin heeft om met het programma verder te gaan.

Waar vinden de afspraken plaats?

De afspraken vinden plaats op de afdeling fysiotherapie van het Martini Ziekenhuis.  

 

Versie : V1  00090 Rug revalidatie programma PRB-  2023-08 

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.