Röntgenonderzoek van baarmoeder en eileiders: hysterosalpingografie (HSG)
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
Binnenkort heeft u een röntgenonderzoek van uw baarmoeder en eileiders. Dit heet een hysterosalpingografie. Deze afspraak heeft u in overleg met uw behandelend arts gemaakt.
In deze folder leest u hoe het onderzoek gaat en hoe u zich voorbereidt. Ook leest u wat er na het onderzoek gebeurt en wanneer u de uitslag krijgt.
Belangrijk
- Als u naar de afdeling komt, gaan we ervan uit dat u toestemt met het onderzoek. Wilt of kunt u niet komen? Zeg het onderzoek dan op tijd af.
- Bent u allergisch (overgevoelig) voor bepaalde medicijnen, latex of jodium? Meld dit vooraf aan uw behandelend arts. Als u bepaalde klachten heeft, moet u dit ook melden.
Afspraak maken
Het onderzoek moet tussen dag 8 en dag 8 van de cyclus gedaan worden. De eerste dag van uw menstruatie rekent u als dag 1. Tijdens de menstruatie belt u de polikliniek Gynaecologie om een afspraak te maken.
De hysterosalpingografie (HSG) in het kort
Een hysterosalpingografie is een vorm van een röntgenonderzoek. Tijdens het onderzoek wordt de binnenkant van de baarmoederholte en eileiders zichtbaar gemaakt. De arts beoordeelt het beeld. Er wordt speciaal gekeken naar de doorgankelijkheid van de eileider. Als de eileider niet toegankelijk is, kunnen de zaadcellen de eicel niet bereiken.
Voorbereiding
- Zo’n 2 uur voor het onderzoek neemt u pijnstilling met water in. U mag kiezen uit naproxen (500 mg) of ibuprofen (400 mg). Beiden zijn verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. De pijnstilling voorkomt baarmoederkrampen tijdens het onderzoek.
- Mogelijk heeft de arts u antibiotica voorgeschreven. Deze medicijnen neemt u op de afgesproken tijden in.
- We vragen u om 1 uur voor het onderzoek niet meer te plassen. Het onderzoek is namelijk makkelijker wanneer de blaas een beetje gevuld is.
- Wij raden u aan iemand mee te nemen die u naar huis begeleidt.
- Verder zijn er geen speciale voorbereidingen. U mag gewoon eten en drinken en uw medicijnen innemen.
Het onderzoek
U meldt zich bij de balie van de afdeling Radiologie. Deze afdeling zit op de eerste verdieping van het ziekenhuis. U gaat in de wachtkamer zitten en wacht tot u wordt opgeroepen voor het onderzoek. Uw partner mag bij het onderzoek aanwezig zijn.
In de onderzoekskamer
De röntgenlaborant vraagt u in het kleedhokje uw onderkleding uit te doen. De laborant vraagt of u overgevoelig bent voor jodium of latex.
Daarna neemt u plaats op de onderzoekstafel. U komt met uw benen in beensteunen te liggen. Eerst wordt een speculum (eendenbek) in de schede (vagina) ingebracht. Daarna wordt de vagina gereinigd met een jodiumoplossing. Vervolgens brengt de gynaecoloog of fertiliteitsarts een dun slangetje in de baarmoeder. Via dit slangetje wordt contrastvloeistof ingespoten. Dit kan pijnlijk zijn. Tegelijkertijd kijkt de radioloog naar het röntgenbeeld van de baarmoeder en eileiders. Hier worden enkele foto’s van gemaakt. Dan wordt het slangetje verwijderd en kunt u zich weer aankleden.
Extra röntgenfoto
Meestal wordt 1 dag later nog een röntgenfoto gemaakt. Dit doet geen pijn. Deze foto zegt iets over verklevingen rond de eileiders. Of een extra röntgenfoto nodig is, ligt aan de vloeistof die is gebruikt. Dit hoort u van de röntgenlaborant.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
Na het onderzoek
De eerste uren na het onderzoek kunt u wat buikpijn krijgen. Daarom raden we aan iemand mee te nemen die u weer thuisbrengt. Ook kunt u een iets hogere lichaamstemperatuur hebben. Daarnaast kunt u wat bloedverlies uit de vagina krijgen. Verder kan de vaginale afscheiding er anders uitzien dan u gewend bent. Dat komt door het reinigen met jodium en de contrastvloeistof.
Hebt u in de dagen na het onderzoek nog klachten? Neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie.
Uitslag
U krijgt de uitslag 2 weken na het onderzoek. De uitslag krijgt u tijdens een gesprek met de gynaecoloog of fertiliteitsarts. Na het onderzoek maakt u direct een afspraak.
Dan weet u alvast wanneer u de uitslag krijgt.
Risico’s
Dit onderzoek geeft weinig risico’s. Vanuit de baarmoederhals, kan een infectie in de baarmoeder ontstaan. Dit merkt u aan koorts (hoger dan 38 °C) en buikpijn. Krijgt u deze klachten? Neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie.
Versie: V1 1220276 Röntgenonderzoek van baarmoeder en eileiders: hysterosalpingografie (HSG) 2023-08