Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. RFA-behandeling schildkliernodus
Terug naar bovenliggende pagina

RFA-behandeling schildkliernodus

Folder

Inleiding

U heeft een goedaardige zwelling in uw schildklier. Deze zwelling heet een schildkliernodus. In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u een RFA-behandeling krijgt. In deze folder leest u meer over deze behandeling en de nazorg. De informatie in deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts. 

Goedaardige schildkliernodus

Een schildkliernodus is een goedaardige zwelling in de schildklier. Het is een aandoening die veel voorkomt. U kunt een nodus zien en voelen. Een schildkliernodus is meestal te voelen als die groter is dan anderhalve centimeter.

Radiofrequente ablatie (RFA)

Goedaardige zwellingen tussen de 2 en 6 centimeter groot kunnen worden behandeld met radiofrequente ablatie (RFA). Tijdens de behandeling wordt uw zwelling kleiner waardoor uw klachten verdwijnen. De behandeling wordt uitgevoerd op de afdeling radiologie door een interventieradioloog en een endocrinoloog. 

Vóór de behandeling wordt u plaatselijk verdoofd. Met een speciale naald wordt uw weefsel verwarmd. Daardoor gaan de cellen kapot en verschrompelen ze. Met een echo bepaalt de arts precies welk deel van het weefsel wordt behandeld. Het gezonde weefsel blijft goed. Zo blijft uw schildklier gewoon werken. Het proces van verschrompeling duurt ongeveer 3 tot 6 maanden. De nodus verdwijnt niet volledig, maar uw klachten zijn wel weg.

Medicijnen

Gebruikt u bloedverdunners? Dan bespreekt u dat met uw behandelende arts. Het kan zijn dat u even moet stoppen met de bloedverdunners. 

Metalen apparaatjes in uw lichaam

De behandeling kan niet doorgaan als u een pacemaker, ICD, neurostimulator, insulinepomp of cochleair implant heeft. Als dat zo is, dan vertelt u dat vóór de behandeling aan uw behandelend arts.

Voor de behandeling

U wordt kort opgenomen op de dagverpleging. Van de afdeling opnameplanning krijgt u bericht hoe laat en waar u in het ziekenhuis wordt verwacht.

Op de dag van opname krijgt u een tablet Midazolam en Paracetamol als pijnstiller. De Midazolam tablet zorgt ervoor dat u kalm wordt en zich gemakkelijk kunt ontspannen. Als u een grote schildkliernodus heeft, dan krijgt u ook een antibioticum toegediend. Van de verpleging krijgt u een speciaal jasje met drukknopen, dat u tijdens het onderzoek draagt. Uw kleding doet u uit, u mag uw ondergoed aanhouden. U wordt in een bed naar de afdeling Radiologie gebracht.

De behandeling

  • Tijdens de behandeling ligt u op een onderzoekstafel met uw hoofd een beetje achterover. Op elk been wordt een aardingssticker gelegd. De interventie-radioloog of endocrinoloog bepaalt via een echografie waar de schildkliernodus zit. Dan krijgt u een plaatselijke verdoving.
  • Bij de prikplek in uw hals wordt de huid goed schoongemaakt en afgedekt met een steriele doek. De interventie-radioloog prikt vervolgens in de zwelling met een speciale naald. Het puntje van de naald is verwarmd. De naald wordt steeds een klein stukje verplaatst, totdat de hele nodus is behandeld. Zo gaan de cellen van de schildkliernodus stuk en verschrompelt de nodus. Dit is een langzaam proces dat 3 tot 6 maanden duurt.
  • Tijdens de behandeling vraagt de interventie-radioloog of endocrinoloog u regelmatig hoe het met u is. Dit gebeurt om te kijken of u klachten heeft van de behandeling. Aan het eind van de behandeling wordt de naald verwijderd en krijgt u een pleister op de prikplek in uw hals. Om ervoor te zorgen dat het plekje niet gaat nabloeden, mag u zelf met een platte hand en gestrekte vingers op de prikplek drukken. Dat doet u een half uur. De interventie-radioloog legt u uit hoe u dit doet.

Duur van de behandeling

De behandeling duurt 45 tot 60 minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling gaat u terug naar de dagverpleging. Hier blijft u nog een paar uur, totdat de interventie-radioloog of endocrinoloog heeft gecontroleerd of alles goed is gegaan.

Blauwe plek
In uw hals ontstaat mogelijk een kleine blauwe plek door het aanprikken. Dat is normaal.

Vervoer naar huis
Als u Midazolam heeft gekregen, mag u na afloop niet zelf naar huis rijden of machines bedienen. Midazolam kan uw reactievermogen verminderen.

Pijn
Als er in uw hals geprikt is, kan dat pijnlijk zijn. Daarom kunt u na afloop van de behandeling Paracetamol innemen tegen de pijn. U mag maximaal 4 x 1000 mg per dag. Als dat onvoldoende is, kunt u daarbij Naproxen 2x daags 500 mg gebruiken. De meeste mensen hebben maximaal 3-5 dagen nadien milde pijnklachten.

Geen alcohol
In de eerste uren na het onderzoek drinkt u geen alcohol. Midazolam kan het effect van alcohol namelijk versterken, waardoor u suf kunt worden.

Pleister
U mag de pleister na 24 uur zelf verwijderen. Wij adviseren u tot 48 uur na de behandeling rustig aan te doen en niet te sporten. Zo houdt u het risico op nabloeden zo klein mogelijk. Ook is het niet verstandig om de prikplek te masseren.

Risico’s en complicaties

Elke behandeling kent een risico op complicaties. De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd, bekijkt altijd heel zorgvuldig of er complicaties kunnen zijn. 

Infecties
De behandeling gebeurt in een steriele omgeving. Dit betekent dat de prik wordt gedesinfecteerd en dat er steriele materialen worden gebruikt. Bovendien wordt er in het geval van een grotere schildkliernodus preventief antibiotica gegeven. Dat is heel gebruikelijk bij ingrepen. Het risico op een eventuele infectie is door al deze maatregelen lager dan 1 procent.

Echografie
Er zijn geen nadelige effecten bekend van het gebruik van echografie.

Bijwerkingen verdovingsmiddel
Het plaatselijke verdovingsmiddel geeft bijna nooit bijwerkingen. Bij minder dan 0,1 procent van alle mensen kan de huid rood worden en gaan jeuken, of kan er een allergische reactie optreden.

De risico’s zijn groter als u in het verleden al eens een allergische reactie op een plaatselijk verdovingsmiddel heeft gehad. Dit willen wij dan uiteraard graag voor de start van het onderzoek weten.

Zwangerschap en borstvoeding
Zwangerschap en borstvoeding zijn bij deze behandeling geen probleem. Als u zwanger bent, is het niet verstandig om Midazolam te slikken. Het onderzoek wordt dan zonder Midazolam gedaan.

Wanneer contact opnemen?

Krijgt u thuis ernstige pijn, wordt u duizelig, krijgt u een grote bloeduitstorting of voelt u zich niet goed? Als u denkt dat dit met het onderzoek te maken heeft, dan neemt u meteen contact op met de afdeling Interne Geneeskunde.

Nazorg op de polikliniek

Na ongeveer 1 tot 2 weken neemt de endocrinoloog telefonisch contact met u op. Als alles goed is gegaan volgt er pas na 6 en 12 maanden een poliklinische controle. Dan maakt de arts een echo van uw hals. Soms wordt er bloed onderzocht voor uw schildklierfunctie. Als alles goed is gegaan, stopt de nazorg na 1 jaar.

Versie: 20200054 RFA-behandeling schildkliernodus 2023-08

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.