Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. PSA op de Spoedeisende Hulp
Terug naar bovenliggende pagina

PSA op de Spoedeisende Hulp

Folder

Inleiding

Op de Spoedeisende Hulp (SEH) krijgt u een onderzoek of behandeling met PSA. Dit wordt ook wel sedatie of een roesje genoemd. In deze folder leest u wat PSA is. Ook krijgt u informatie over hoe we daar op de SEH mee omgaan.

Wat is PSA?

PSA staat voor procedurele sedatie en analgesie. Sedatie betekent het verlagen van het bewustzijn van een patiënt. Analgesie betekent pijnstilling. Dit gebeurt door geneesmiddelen te geven via een infuus in een ader. Meestal zit het infuus in uw hand of in uw arm.

Door de PSA heeft u minder last van uw onderzoek of behandeling. Voorbeelden van behandelingen waarbij u PSA kunt krijgen, zijn:

 • Het terugzetten van een gewricht dat uit de kom is.
 • Het rechtzetten van een botbreuk.

Welke PSA krijgt u op de Spoedeisende Hulp?

Op de SEH krijgt u de PSA meestal van de Spoedeisende Hulp-arts (SEH-arts). Deze arts is specialist in het behandelen van mensen op de Spoedeisende Hulp.

Voor de PSA worden meestal 2 soorten medicijnen gebruikt:

 1. Een slaapmiddel om het bewustzijn te verlagen.
 2. Een pijnstiller om de pijn te bestrijden. 

Wat merkt u van de PSA?

Deze medicijnen krijgt u via een infuus. Dit heeft invloed op uw lichaam:

 • Het vermindert het bewustzijn. U wordt slaperig, suf of afwezig. U kunt de behandeling of het onderzoek beter verdragen. Het kan ook zijn dat u het allemaal vergeet.
 • Het onderdrukt de pijnprikkel. U voelt minder of geen pijn. Pijnstillers kunnen u soms ook slaperig of suf maken.
 • U blijft wekbaar. Dit betekent dat uw toestand tijdens PSA niet vergelijkbaar is met algehele narcose. U behoudt namelijk belangrijke reflexen als ademhalen en slikken.

Voorbereiding

Vooraf stelt de SEH-arts u een paar vragen. Ook legt de arts en/of de verpleegkundige uit wat er gaat gebeuren. Natuurlijk mag u vragen stellen.

Soms is het nodig dat u uw horloge, sieraden of bril af doet. Een gehoorapparaat kunt u inlaten. Ook is het soms nodig om make-up of nagellak te verwijderen. Het is belangrijk dat we de natuurlijke kleur van de huid en nagels kunnen zien.

Behandeling

 • In de behandelkamer ligt u op een behandeltafel of brancard. De verpleegkundige (of arts) sluit u aan op de monitor. U krijgt elektroden op de borst voor de hartbewaking. Ook krijgt u een metertje op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te meten. Om uw arm krijgt u een band die elke 5 minuten uw bloeddruk meet.
 • Via een kapje of neusbrilletje krijgt u zuurstof. U krijgt ook een infuus. Via het infuus krijgt u de medicijnen. Als u voldoende suf of slaperig bent, begint de arts met de behandeling of het onderzoek. Als dit klaar is, wordt u langzaam weer wakker. 
 • Er zijn minimaal 2 artsen bij het onderzoek of de behandeling aanwezig. Dit zijn de SEH-arts en de arts die het onderzoek of de behandeling uitvoert. De SEH-arts let de hele tijd goed op u tijdens de PSA. De andere arts doet het onderzoek of geeft de behandeling. 

Naar huis

Het kan soms even duren voor u zich weer helemaal fit voelt. Dat is normaal. Na de behandeling mag u naar huis als:

 • U goed wakker bent.
 • Uw hartslag en bloeddruk goed zijn.
 • U kunt drinken en niet misselijk bent.
 • U rechtop kunt zitten en niet duizelig bent.

Tips voor thuis

Als het nodig is, krijgt u pijnstillers mee naar huis. Meer informatie leest u in de folder Pijnstilling na uw bezoek op de Spoedeisende Hulp. 

Het is beter om tot 12 uur na de PSA geen voertuigen of machines te besturen. Ook kunt u beter geen belangrijke documenten ondertekenen.

Versie: 20180088 PSA op de Spoedeisende Hulp 2023-12

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.