Provocatietest Methacholinebromide
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
In overleg met uw arts heeft u een afspraak gemaakt voor een provocatietest methacholinebromide op de afdeling Longfunctie. In deze folder leest u wat het onderzoek inhoudt en hoe u zich daarop voorbereidt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts of longfunctieanalist.
Als u koorts heeft of 8 weken voor het onderzoek een operatie heeft ondergaan, neem dan contact op met de polikliniek Longziekten.
Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn, neem dan ook contact op met de polikliniek Longziekten. Zij zullen beoordelen of het onderzoek alsnog kan plaats vinden.
Provocatietest methacholinebromide
Een provocatietest methacholinebromide is een onderzoek waarbij wordt gemeten hoe prikkelbaar uw luchtwegen zijn. U ademt hiervoor een prikkelende, onschadelijke stof (methacholinebromide) in. Daarna wordt gekeken hoe uw luchtwegen op deze stof reageren.
Voorbereiding
Binnen 3 uur vóór het onderzoek mag u:
- Niet roken.
- Gewoon eten (maar niet te veel).
- Geen zware inspanning verrichten. Inspanningen kunnen de test beïnvloeden. Het is belangrijk dat u ontspannen aan het onderzoek begint.
Vóór de test moet u stoppen met bepaalde medicijnen. Van uw behandelend arts of de longfunctieanalist hoort u om welke medicijnen het gaat. Krijgt u na het stoppen van uw longmedicatie veel klachten, dan kunt u uiteraard wel uw medicatie innemen. U meldt dit dan vóór het onderzoek aan de polikliniek Longziekten. U hoort dan of het onderzoek nog door kan gaan. Andere medicijnen dan uw longmedicatie mag u gewoon blijven gebruiken.
Onderzoek
In de onderzoekskamer neemt u plaats op een stoel. De test gebeurt met longfunctie-apparatuur die uw gegevens meet. Het is belangrijk dat u zo ontspannen mogelijk aan het onderzoek begint.
Mondstuk
U krijgt een mondstuk in uw mond dat is verbonden aan het meetapparaat. Door het mondstuk kunt u gewoon ademen. Dan plaatst de longfunctieanalist een klem op uw neus om te voorkomen dat u door uw neus ademt. Bij het begin van de test zal de longfunctieanalist u vragen een paar keer diep in te ademen en zo krachtig mogelijk uit te ademen. Het apparaat meet op die manier hoe snel u blaast.
Methacholine
Als alles is voorbereid, inhaleert u de methacholine. Dat voelt als nevel. Na elke nieuwe inhalatie wordt de blaastest herhaald. Met metingen ziet de longfunctieanalist hoe uw luchtwegen reageren op het inademen van de methacholine. De test is voorbij als er genoeg bekend is over hoe uw luchtwegen reageren op de methacholine.
Tijdsduur
Het onderzoek duurt 45 minuten.
Benauwdheid
Na inademing van de methacholine kunt u zich benauwd voelen of gaan hoesten. Als het blazen minder goed gaat, door benauwdheid of hoesten, krijgt u van de longfunctieanalist een medicijn toegediend dat uw luchtwegen ruimer maakt. De benauwdheid neemt dan snel af. Het onderzoek wordt afgesloten als uw longen weer functioneren zoals voor de test.
Nazorg
Bij prikkelbare luchtwegen kunnen na het inhaleren van de methacholine soms klachten ontstaan zoals kortademigheid, hoesten of heesheid. Deze klachten duren meestal niet langer dan 24 uur. Na afloop van het onderzoek kunt u gewoon de dingen doen zoals u gewend bent. U kunt uw eigen longmedicatie weer volgens voorschrift gebruiken.
Versie: 1126626 06-2023 Methacholinebromide provocatietest