Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Proctoscopie
Terug naar bovenliggende pagina

Proctoscopie

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft binnenkort een afspraak voor een consult op het proctoscopie/aambei-spreekuur. In deze folder leest u alles over dit onderzoek, van voorbereiding tot uitslag. Ook leest u over mogelijke complicaties en of u uw medicijngebruik moet aanpassen. Lees deze informatie goed door.

Tijdens dit onderzoek bekijkt de behandelend arts de anus en het onderste deel van de endeldarm. Dit wordt soms gevolgd door een behandeling. Dit onderzoek vindt meestal plaats op de polikliniek Maag-Darm-Leverziekten. Het onderzoek kan ook worden gedaan in het Endoscopiecentrum. Dit hoort u dan vooraf. 

Vragenlijst

Komt u voor de eerste keer? Dan moet u een vragenlijst invullen. Deze neemt u dan mee naar het onderzoek. De vragenlijst vindt u hier

Wat is een proctoscopie?

Een proctoscopie betekent een kijkonderzoek van de endeldarm. Bij een proctoscopie worden de anus en het slijmvlies van het laatste deel van de endeldarm onderzocht. Dit gebeurt met een korte metalen buis. Dit heet een proctoscoop.

Voorbereiding op het onderzoek

Soms krijgt u direct bij het onderzoek al een behandeling. Dit gaat dan bijvoorbeeld om een behandeling van aambeien of anus-scheurtjes. Hieronder leest u hoe u zich voorbereidt op het onderzoek.

Bloedstolling en bloedverdunners

Heeft u last van stoornissen van de bloedstolling? Of gebruikt u medicijnen die invloed hebben op uw bloedstolling, zoals Sintrommitis® (Acenocoumarol) of Marcoumar®? Dan kunt u extra bloed verliezen. Daarom is het soms beter om voor het onderzoek tijdelijk met deze medicijnen te stoppen. Dit moet u altijd eerst met uw (huis)arts overleggen. U mag nooit zomaar zelf stoppen met deze medicijnen. 

Andere voorbereidingen

U hoeft geen speciaal dieet te volgen voordat het onderzoek begint. Andere voorbereidingen zijn ook niet nodig. Soms krijgt een microlaxklysma mee naar huis. Die moet u thuis zelf inbrengen, voordat u naar het ziekenhuis gaat voor het onderzoek. 

Begeleiding

Het is verstandig om begeleiding mee te nemen naar het ziekenhuis. Dit kan een familielid of bekende van u zijn. Het is ook verstandig dat u verder geen belangrijke afspraken of verplichtingen heeft op de dag van het onderzoek. 

Zo gaat het onderzoek

De meeste mensen hebben niet zoveel last van het onderzoek. Maar soms kan het vervelend aanvoelen. 

Bij het onderzoek ligt u op uw linkerzijde op de onderzoeksbank. De arts begint eerst met het bekijken en onderzoeken van de anus. Dit gebeurt met de vinger. Dat heet een anaal toucher. Daarna wordt de proctoscoop via de anus in de endeldarm gebracht. Hiermee wordt het slijmvlies bekeken. Zo kan worden vastgesteld of er sprake is van aambeien, een anus-scheurtje of andere afwijkingen.

Meestal worden aambeien direct na het onderzoek behandeld. Dat gebeurt met bandligatie. Wat dat is, leest u hieronder. Het onderzoek en de mogelijke behandeling duren ongeveer 5 minuten.

Behandeling aambeien

Als de arts samen met u besluit om de aambeien direct te behandelen, dan gebeurt dat met bandligatie. Bij bandligatie worden de aambeien met een zuigsysteem aangezogen en met een elastiekje afgebonden. Na 3 tot 7 dagen valt de aambei eraf. De behandeling zelf is niet of bijna niet pijnlijk. Wel hebben veel mensen na de behandeling een onprettig gevoel van aandrang. Hier kunnen ze een paar dagen lang last van hebben.

Het kan zijn dat u na de behandeling een aantal dagen flinke pijn voelt. U kunt hiervoor pijnstillers gebruiken, als dat nodig is. Heel soms kunt u wat bloed verliezen na de behandeling. Dit kan nog tot 4 weken na de behandeling gebeuren.

Behandeling anusscheurtje 

Een scheurtje in de anus wordt behandeld met een botuline-injectie. Deze behandeling gaat altijd via een aparte afspraak.

U krijgt twee injecties met een heel dun naaldje. Deze injecties krijgt u in de kringspier van de anus. Hierdoor worden de verhoogde spanning en de pijn meestal na een paar dagen minder. Het scheurtje kan dan genezen. De injectie kan pijn doen. Sommige patiënten hebben hierna tijdelijk minder controle over windjes. Soms hebben ze ook minder controle over de ontlasting.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek bespreekt de arts de resultaten met u. Ook spreekt de arts met u over een behandeling, als dat nodig is.

Het is belangrijk dat u de dagen na de behandeling zo weinig mogelijk perst op de ontlasting. Zo zorgt u ervoor dat de behandelde aambeien niet naar buiten worden geperst. Als u last heeft van harde of moeizame ontlasting, kunt u dat tijdens de afspraak overleggen met de Maag-Darm-Leverarts. U bespreekt samen of u dan een poosje een licht laxeermiddel gaat gebruiken. In de meeste gevallen maakt u ook gelijk een afspraak voor een controle. Dit is 6 tot 8 weken na de behandeling.

Risico’s en complicaties

Na behandeling van aambeien kan bloedverlies optreden. Soms ook na langere tijd. In enkele gevallen treden ernstige nabloedingen op. Neem in dat geval meteen  contact op met de polikliniek Maag-Darm-Leverziekten. Buiten kantooruren neemt u contact op met de doktersdienst.

De eerste week na de behandeling van aambeien kunt u last krijgen van anale pijn. Die pijn kan een enkele keer hevig zijn. U kunt dan een pijnstiller gebruiken. Werkt de pijnstiller niet goed genoeg en heeft u steeds veel pijn? Dan kunt u contact opnemen met uw huisarts of de behandelend Maag-Darm-Leverarts.

Versie: 20170012 2023-03 Proctoscopie

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.