Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Plaatsing dubbel J-katheter
Terug naar bovenliggende pagina

Plaatsing dubbel J-katheter

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met uw uroloog is besloten om bij u een dubbel-J katheter in te brengen. In deze folder leest u waarom een dubbel J-katheter nodig is, hoe u zich kunt voorbereiden op de ingreep en hoe het inbrengen van het dubbel J-katheter verloopt. De behandeling gebeurt op de polikliniek Urologie. De informatie in deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw uroloog.

Wat is een dubbel J-katheter?

Vlak onder het middenrif liggen de nieren. De blaas ligt voor in het bekken. De nieren en de blaas zijn met elkaar verbonden door twee urineleiders. Normaal gesproken stroomt de urine vanaf de nier door de urineleider naar de blaas. Maar soms wordt dat geblokkeerd, bijvoorbeeld door een niersteen of vernauwing van de urineleider. Omdat de urine dan niet meer naar de blaas stroomt, ontstaat er een opstopping in uw nier. Een dubbel J-katheter zorgt er dan voor dat de urine weer door kan lopen.
Een dubbel J-katheter is een dun en soepel slangetje, waardoor en waarlangs de urine uit de nier naar de blaas kan stromen. Het is een inwendige katheter. Door de krullen aan de uiteinden blijft de dubbel J-katheter op zijn plaats. Een dubbel J-katheter wordt via een cystoscoop ingebracht. Een cystoscoop is een instrument waarmee de uroloog via de plasbuis in de blaas kan kijken.

Voorbereiding

Voor het plaatsen van de dubbel J-katheter mag u gewoon eten en drinken. U krijgt een antibioticum tablet. Dit tablet, Ciprofloxacine 750 mg, neemt u dan ongeveer 1 uur voor de behandeling in.
Als het erop lijkt dat u een urineweginfectie heeft, zoals troebele urine, koorts of pijn bij het plassen, dan neemt u contact op met de uroloog. U neemt ook contact op als u (misschien) zwanger bent.
U gaat naar een kleedkamer waar u de kleding van het onderlichaam uittrekt. U heeft nog de gelegenheid om te plassen. Menstruatie is geen belemmering om een dubbel J-katheter in te brengen. Wanneer u een tampon gebruikt, kan deze blijven zitten.

Het inbrengen van een dubbel J-katheter

U ligt op een onderzoekstafel met uw benen gespreid in beensteunen. De verpleegkundige maakt de uitgang van uw plasbuis schoon. Daarna wordt uw onderlichaam afgedekt met steriele doeken. Het is belangrijk dat u probeert te ontspannen. Dan verloopt het plaatsen van de dubbel J-katheter namelijk een stuk gemakkelijker.
De ingreep gebeurt met een cystoscoop. Dat is een slangetje met een camera. De uroloog brengt de cystoscoop via uw plasbuis in de blaas. Om de binnenkant van de blaas goed zichtbaar te maken wordt de blaas, via de cystoscoop, gevuld met water. Door dat water kunt u het gevoel krijgen dat u moet plassen. U vertelt de uroloog als dat gevoel te erg wordt of wanneer u pijn krijgt.
In de blaas zoekt de uroloog de ingang van de urineleider op. De uroloog schuift een hol slangetje in uw urineleider. Via dat slangetje spuit de uroloog contrastvloeistof in. Zo kan de uroloog de urineleider en de nier goed zien. Dit kan een drukkend gevoel geven. Door het holle slangetje wordt een flexibele draad in de nier gelegd. De cystoscoop wordt nu weg gehaald. Over de draad wordt de dubbel J-katheter in het nierbekken geplaatst. Door röntgenfoto’s controleert de uroloog of de dubbel J-katheter op de juiste plaats ligt. Als de draad dan weggehaald wordt, komt de dubbel J-katheter goed te liggen.

Mogelijke complicaties

  • Bij het inbrengen van een dubbel J-katheter kan een lichte bloeding ontstaan. Meestal stopt deze bloeding vanzelf.
  • Het plaatsen van de dubbel J-katheter lukt niet altijd. Soms krijgt de uroloog de katheter niet goed op zijn plaats. Bijvoorbeeld omdat de katheter niet voorbij de steen of vernauwing kan komen. De uroloog kiest dan, in overleg met u, voor een andere behandeling.

Na het inbrengen van de dubbel J-katheter kunt u meestal direct naar huis.

Na de ingreep

U kunt het eerste uur na de ingreep last hebben van een branderig gevoel bij het plassen of van het gevoel dat u erg nodig moet plassen. Dit heet plasdrang. Bij sommige patiënten duurt dit een paar dagen. Als de plasdrang te vervelend voor u is, kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Dan kunt u medicijnen tegen de plasdrang krijgen.
De dubbel J-katheter heeft geen verzorging nodig. Wel is het belangrijk dat u voldoende drinkt zodat u de nier en de blaas op een natuurlijke manier spoelt. U drinkt het beste tussen de 1,5 liter en 2 liter vocht per dag.

U kunt last hebben van de volgende klachten:

  • U kunt tijdens het plassen een drukkend gevoel in uw nierstreek voelen. Als dat zo is, probeer dan met minder druk te plassen.
  • Zolang de katheter in het lichaam zit, kan er wat bloed in uw plas zitten.
  • Als u begint met plassen, kan dit pijnlijk aanvoelen. Er kan dan wat bloed in uw plas zitten. Dit is onschuldig en wordt snel minder.

De katheter wordt eenvoudig weer verwijderd op de polikliniek. Dit gebeurt weer met een cystoscoop. Als u de katheter een langere tijd moet dragen, wordt de katheter binnen 6 tot 12 maanden verwisseld. Dit gebeurt op dezelfde manier als het plaatsen van een dubbel J-katheter.

Wanneer moet u contact opnemen?

Neem binnen 2 dagen na het plaatsen van de katheter contact op met het ziekenhuis en daarna met uw huisarts als u:

  • Veel bloed of bloedstolsels in uw plas ziet en het bloedverlies niet minder wordt.
  • Koorts heeft, hoger dan 38,5 graden.
  • Flankpijn heeft aan de zijde waar de katheter is ingebracht.

Niet meer kunt plassen.

Het telefoonnummer vindt u onderaan de brief die u hebt gekregen.

Versie: 20170052 06-2023 Plaatsing dubbel J-katheter

Specialisme: Urologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.