Pijn bovenbuik (splanchnicusblokkade)
Inleiding
Uw behandelend pijnarts heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden met een splanchnicusblokkade. In deze folder leest u meer over deze behandeling. De informatie in deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw behandelend arts.
Wat is een splanchnicusblokkade?
Een splanchnicusblokkade is een behandeling bij chronische pijn in uw bovenbuik. De behandeling wordt toegepast bij ernstige pijn vanuit de organen van de bovenbuik, zoals de alvleesklier, de maag en de lever. Soms kan deze behandeling ook effectief zijn bij een alvleesklierontsteking (pancreatitis) of buikpijn na operaties.
Voor de behandeling
Voordat u behandeld wordt, zijn er een paar belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden.
Medicatie
Als u medicatie gebruikt die de bloedstolling beïnvloedt, moet u daarmee vóór de behandeling tijdelijk stoppen. Dit overlegt u altijd eerst met de pijnarts. U kunt uw andere medicijnen gewoon blijven innemen. Als u een allergie of overgevoeligheid heeft voor jodium, pleisters, contrastmiddelen of bepaalde medicijnen, dan vertelt u dat aan uw pijnarts.
Nuchter
U dient voor deze behandeling nuchter te zijn. Meer informatie hierover leest u in de folder Nuchter beleid.
Voorbereiding
U draagt het beste gemakkelijk zittende kleding en u neemt geen kostbaarheden mee naar het ziekenhuis. U mag tijdens de behandeling geen sieraden of piercings dragen.
Als u op de dag van de behandeling koorts heeft, dan meldt u dat zo snel mogelijk. Uw behandeling kan dan niet doorgaan en wordt verplaatst naar een andere dag.
Als u (mogelijk) zwanger bent, neemt u contact op met de Pijnpolikliniek. U hoort dan of de behandeling door kan gaan.
De behandeling
Op de dag van de behandeling wordt u naar de rustruimte gebracht. Daar kleedt u zich om. Tijdens de behandeling draagt u een operatiejasje. U wordt op een bed van de rustruimte naar de behandelkamer gebracht. Daar wordt u aangesloten op een monitor om uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte te bewaken. Ook krijgt u een infuus.
Uw behandeling gebeurt in overleg met uw pijnarts, in dagbehandeling. De behandelkamer is speciaal ingericht voor pijnbestrijding. Een medewerker op de behandelkamer stelt u een paar vragen (Time Out) en daarna vindt de behandeling plaats. De behandeling gaat met röntgendoorlichting.
Eerst wordt de behandelplek plaatselijk verdoofd. De pijnarts plaatst een naaldje vlak bij de splanchnicuszenuwen. Dit gebeurt via uw rug. Als het naaldje op de goede plaats zit, krijgt u de medicatie ingespoten. Het kan ook zijn dat u een warmtebehandeling (RF-behandeling) krijgt in plaats van een behandeling met een naaldje. Beide manieren zorgen ervoor dat uw zenuwen geblokkeerd worden. Zo neemt de pijn voor lange tijd af.
Na de behandeling wordt u naar de rustruimte teruggebracht. Daar wordt u weer aangesloten op de monitor voor controle. U blijft minimaal 4 uur in bed.
Na de behandeling
Na de behandeling met een splanchnicusblokkade merkt u soms veranderingen. Deze veranderingen zijn tijdelijk en gaan vaak vanzelf weer over:
- U kunt last hebben van napijn. Die pijn kan soms een paar dagen duren. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen.
- U kunt last hebben van diarree. Dit gebeurt doordat uw darmen na de behandeling beter bewegen. Dit gaat vanzelf weer over.
- U kunt in de eerste weken na de behandeling soms last krijgen van duizeligheid, vooral als u ineens rechtop gaat zitten. Dit komt door een lagere bloeddruk.
- Er is altijd een kleine kans dat u een allergische reactie krijgt op gebruikte medicatie. Dit komt bijna nooit voor. Als dat toch zo is, krijgt u daar medicatie voor en blijft u langer in het ziekenhuis.
- U mag de eerste 24 uur na behandeling niet autorijden. Het is beter om de eerste paar dagen rustig aan te doen.
Complicaties
Bij een behandeling met een splanchnicusblokkade kunnen complicaties voorkomen. Dit gebeurt bijna nooit.
- Een (gedeeltelijke) verlamming van de benen.
- Door het aanprikken van de bloedvaten kunt u een bloeding krijgen of een infectie in de bloedbaan.
- Een klaplong.
- Een blaasontledigingsstoornis.
Resultaat van de behandeling
Pas na 1 tot 2 dagen kan het resultaat van de behandeling worden beoordeeld. Het kan goed dat u al eerder merkt dat de behandeling heeft gewerkt. De meeste mensen die behandeld zijn, hebben daarna veel minder pijn. Dat blijft vaak een paar maanden zo. Daarna kan de behandeling worden herhaald, als dat nodig is.
Versie: 00041 Pijn bovenbuik (splanchnicusblokkade) 2023-08