PICC-lijn aanbrengen
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
Voor de behandeling van uw ziekte krijgt u op dit moment medicijnen via een infuus. Om de behandeling zo prettig mogelijk voor u te maken, krijgt u een PICC-lijn. In deze folder leest u wat een PICC-lijn is. Ook leest u over het inbrengen, vastzetten en verzorgen van de PICC-lijn. Als laatste krijgt u informatie over waar u op moet letten (aandachtspunten).
Wat is een PICC-lijn?
PICC is een afkorting voor een Perifeer Ingebrachte Centraal veneuze Catheter. Dat is een centraal infuus om medicijnen toe te dienen en bloed af te nemen. Ook kan er contrastvloeistof ingespoten worden, voor als u een CT-scan krijgt.
De PICC-lijn is een dun, flexibel slangetje dat in een bloedvat in de bovenarm wordt ingebracht. De plaatsing is net boven de plooi van uw elleboog. Het uiteinde van de lijn ligt tot vlak bij uw hart. Via deze lijn komen de medicijnen in een groot bloedvat terecht. De medicijnen verdunnen snel, waardoor irritatie en schade aan het bloedvat worden voorkomen.
De PICC lijn is geschikt voor langdurige infuusbehandelingen. De lijn kan een paar maanden tot een jaar blijven zitten.
Inbrengen PICC-lijn
Voor het inbrengen van een PICC-lijn is geen operatie nodig. De lijn wordt op de afdeling Radiologie ingebracht. Dit doet de interventieradioloog. Het inbrengen duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.
Steriel
Het inbrengen gebeurt op een steriele manier. Dat betekent ‘vrij van ziektekiemen’. De radioloog draagt daarom een operatieschort, masker en steriele handschoenen. De arm waarin de lijn geplaatst wordt, wordt steriel afgedekt.
Plaatselijke verdoving
Met behulp van een echoapparaat zoekt de radioloog de ader waarin de lijn geplaatst wordt. Voor het plaatsen, wordt de insteekplaats verdoofd. Dit kan vervelend voelen. Het opschuiven van de lijn in uw bloedvat is niet pijnlijk. Als het goed is, voelt u dit niet.
Vastzetten PICC-lijn
Na het opschuiven is een klein gedeelte van de PICC-lijn buiten het lichaam te zien. De lijn kan op 2 manieren vastgezet worden: met een bevestigingssysteem of een speciale pleister. Hierdoor wordt de PICC lijn op zijn plaats gehouden. Daarna dekken we het af met een transparante wondfolie en een zogenaamd verbandkousje.
Verzorging van PICC-lijn
- 1 keer per week vervangen van de transparante wondfolie en het schoonmaken van de insteekopening.
- 1 keer per week vervangen van het afsluitdopje.
- Na iedere toediening van medicijnen de lijn doorspuiten met een steriele zoutoplossing.
- Ook als de lijn niet gebruikt wordt, moet deze 1 keer per week doorgespoten worden.
- Minimaal 1 keer per week moet de fixatiepleister vervangen worden.
Let op:
- Uit de arm waar de PICC-lijn is geplaatst, mag geen bloed worden afgenomen.
Dit kan wel via de lijn zelf, maar niet uit een ander bloedvat in de arm. - Geen bloeddruk meten aan de arm waar de lijn ingebracht is. De lijn kan hierdoor beschadigen of verstoppen.
- Zorg bij het douchen dat de arm niet nat wordt. Bescherm de arm bijvoorbeeld met een douchehoes. Deze hoezen zijn onder andere te koop bij de Vegrowinkel. Deze winkel zit tegenover de Martini Apotheek.
- Liever niet in bad of zwemmen.
- De arm waar de lijn geplaatst is, mag u gewoon gebruiken. Maar niet zwaar tillen of de arm opdrukken!
- Laat u niet onder uw oksels omhoog tillen. Daardoor kan de lijn verschuiven.
VersieV1: 20180107 PICC-lijn aanbrengen 2023-08