Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Oogspiercorrectie bij volwassenen
Terug naar bovenliggende pagina

Oogspiercorrectie bij volwassenen

Folder

Inleiding

Samen met de orthoptist en oogarts is er gekozen om u op de wachtlijst te plaatsen voor een oogspieroperatie. Deze operatie is een dagbehandeling; in de loop van de dag kunt u weer naar huis. Bij deze operatie krijgt u een algehele anesthesie.

De oogarts opereert de spier(en) van uw oog of ogen. Zo komen uw ogen rechter te staan. De reden voor een operatie kan verschillend zijn:

 • Soms gaat het om het uiterlijk (cosmetisch): rechte ogen
 • Soms gaat het om klachten te verminderen, zoals bijvoorbeeld dubbelzien of hoofdpijn
 • Of om de ogen beter te laten samenwerken.

Orthoptist

U komt een aantal keren op de poli Oogheelkunde bij de orthoptist en oogarts om de ogen te meten. Een orthoptist is een specialist in onder andere de oogstand en de samenwerking tussen de ogen. De orthoptist bepaalt hoeveel uw ogen wijken. Dit noemen we de scheelzienshoek. Op basis van de scheelzienshoek bepalen de orthoptisten en oogarts samen de mate van de operatie. En welke spier of spieren verplaatst (verzwakt) of ingekort (versterkt) moeten worden. De sterkte van de ogen/bril zal niet veranderen door deze operatie.

Voorbereiding

Ongeveer 1 week voor de operatie komt u nogmaals bij de orthoptist en oogarts langs voor de laatste meting en om eventueel vragen te beantwoorden. Van de oogarts krijgt u een recept mee voor antibiotica oogdruppels voor na de operatie. Deze moet u voordat u geopereerd wordt, bestellen en afhalen bij de (eigen) apotheek.

Voor de operatie heeft u een (telefonische) intake met de anesthesie. De anesthesist brengt u onder narcose en houdt u tijdens de operatie goed in de gaten.

 • Bij deze algehele anesthesie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u de avond voor de operatie vanaf 24.00 uur niet meer mag eten en drinken.
 • U kunt na de operatie niet zelf autorijden of fietsen. Het is daarom belangrijk dat u iemand meeneemt die u na de operatie weer thuisbrengt.
 • Ook heeft u geen sieraden meer in of om en draagt geen nagellak.
 • Bent u ziek of verkouden, geeft dit dan meteen door. De operatie kan dan mogelijk beter uitgesteld worden.

Opname

U meldt zich op de afgesproken tijd bij de balie bij de hoofdingang. Daar wordt u doorverwezen naar de juiste afdeling. Een verpleegkundige geeft u informatie over wat er gaat er gebeuren.

Voor de operatie krijgt u een operatiejasje aan en als u een gebitsprothese (kunstgebit) heeft, doet u deze uit. U gaat in bed liggen en de verpleegkundige rijdt u naar de operatiekamer.

Operatie

Op de operatiekamer krijgt u een infuus in uw arm. Via dit infuus krijgt u vocht, voedingsmiddelen, medicijnen en de verdoving (anesthesie) die met u is afgesproken. De oogarts opereert de spier(en) aan de oog of ogen. Het oog zelf wordt niet uit de oogkas gehaald. Daarna krijgt u antibioticumzalf in uw oog of ogen. De operatie duurt 30 minuten tot 1 uur per spier.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Hier controleren ze uw hartslag en bloeddruk. Daarna gaat u terug naar de afdeling.

Uw ogen zullen wat rood, gezwollen en mogelijk pijnlijk zijn en mogelijk kunt u dubbelzien ervaren. Als alle controles goed zijn, mag u naar huis met uw begeleider. U krijgt van de verpleegkundige een aantal adviezen en informatie mee om snel te herstellen.

Nazorg

De eerste dagen kunt u last hebben van de hechtingen. Ze kunnen wat prikken of een zandkorrel gevoel geven. De hechtingen lossen vanzelf op. U hoeft hiervoor dus niets te doen of naar het ziekenhuis te komen.

De ogen kunnen ‘trekkerig’ aanvoelen bij (opzij) kijken, dit kan er bij horen. Probeer de ogen wel te bewegen door heen en weer te kijken en doe dit niet bewust niet.

Om infecties te voorkomen, gebruikt u minimaal twee weken antibiotica oogdruppels in het oog/de ogen. U heeft meestal weinig pijn. Heeft u wel pijn, dan kunt u paracetamol gebruiken.

In verband met infectiegevaar raden wij u af om de eerste 3 weken na de operatie (in elk geval zo lang het oog/de ogen nog rood zijn):

 • te gaan zwemmen,
 • in een zandbak te gaan
 • of stoffige ruimte te begeven.
 • Verder mag u alles doen.

Mocht het nodig zijn, kunt u de ogen schoonmaken met vers water uit de kraan of afgekoeld gekookt water en een niet-pluizende doek.

Controle

 • Ongeveer 1 week na de operatie controleren de orthoptist en oogarts uw ogen. Voor het beoordelen van het eerste resultaat en het herstel van de operatie.
 • In de periode na de operatie kan de oogstand nog veranderen. Daarom komt u regelmatig op controle bij de orthoptist en eventueel bij de oogarts. In de meeste gevallen geeft de operatie het gewenste resultaat. Mocht dit niet zo zijn, is er eventueel nogmaals een operatie nodig.
 • Bij toename klachten zoals meer roodheid, visus vermindering, bloeden, of meer pijn neemt u contact op met de poli Oogheelkunde voor overleg.

Versie: 00019-11-2022 Oogspiercorrectie bij volwassenen

Specialisme: Oogheelkunde
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.