Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Oogspiercorrectie bij kinderen
Terug naar bovenliggende pagina

Oogspiercorrectie bij kinderen

Folder

Inleiding

Samen met de orthoptist en oogarts is er gekozen om uw kind op de wachtlijst te plaatsten voor een oogspieroperatie. Deze operatie is een dagbehandeling; in de loop van de dag mag uw kind weer mee naar huis. Bij deze operatie krijgt uw kind algehele anesthesie. De oogarts opereert de spier(en) van de oog of ogen. Zo komen de ogen rechter te staan. De reden voor een operatie kan verschillend zijn:

 • Soms gaat het om het uiterlijk (cosmetisch): rechte ogen
 • Soms gaat het om klachten te verminderen, zoals bijvoorbeeld dubbelzien of hoofdpijn
 • Of om de ogen beter te laten samenwerken.

Orthoptist

Jullie komen een aantal keren op de poli Oogheelkunde bij de orthoptist en oogarts om de ogen te meten. Een orthoptist is een specialist in onder andere de oogstand, de samenwerking tussen de ogen en de ontwikkeling van het (scherp)zien. De orthoptist bepaalt hoeveel de ogen wijken. Dit noemen we de scheelzienshoek. Op basis van de scheelzienshoek bepalen de orthoptisten en oogarts samen de mate van de operatie. En welke spier of spieren verplaatst (verzwakt) of ingekort (versterkt) moeten worden. De sterkte van de ogen/bril zal niet veranderen door deze operatie.

Voorbereiding

Jullie krijgen instructies mee waarmee u uw kind vooraf goed kunt voorbereiden op de operatie. Vertel uw kind zo goed mogelijk wat er gaat gebeuren en neem gerust op de dag van de operatie iets vertrouwds mee naar het ziekenhuis (een knuffel of speelgoed).

Ongeveer 1 week voor de operatie komen jullie nogmaals bij de orthoptist en oogarts langs voor de laatste meting en om eventueel vragen te beantwoorden. Van de oogarts krijgen jullie een recept mee voor antibiotica oogdruppels voor na de operatie. Deze moeten voor de operatie bestellen en afhalen worden bij de (eigen) apotheek.

Voor de operatie is er een (telefonische) intake met de anesthesie. De anesthesist brengt uw kind onder narcose en houdt hem/haar tijdens de operatie goed in de gaten.

 • Bij deze algehele anesthesie moet uw kind nuchter zijn. Dit betekent dat u de avond voor de operatie vanaf 24.00 uur niet meer mag eten en drinken.
 • Zorgt u ervoor dat uw kind geen nagellak en geen sieraden draagt. Als uw kind lang haar heeft, doet u dat dan in een staart of vlecht.
 • Wij raden u aan uw kind na afloop van de operatie met twee volwassenen op te halen. Uw kind kan namelijk op te terugreis in de auto misselijk worden en overgeven.
 • Is uw kind ziek of verkouden, of in contact geweest met een kinderziekte, geeft dit dan meteen door. De operatie kan dan mogelijk beter uitgesteld worden.

Opname

Op de dag van de operatie melden jullie je op het afgesproken tijdstip met uw kind bij de balie bij de hoofdingang. Daar worden jullie doorverwezen naar de juiste afdeling. Een verpleegkundige geeft jullie informatie over wat er gaat er gebeuren. Uw kind krijgt een operatiejasje aan en gaat in bed liggen. Daarna wachten jullie tot hij/zij aan de beurt is.

Operatie

Er mag 1 ouder aanwezig zijn bij het 'in slaap brengen' van uw kind. De anesthesist zet een kapje op de neus en mond van uw kind en dient zo het narcosegas toe of geeft een verdovend prikje. Uw kind valt langzaam in slaap. Het kapje en het narcosegas stinken een beetje, dit is onvermijdelijk. Als uw kind onder narcose is, gaat u naar de uitslaapkamer, waar uw kind direct na de operatie naartoe wordt gebracht.

De oogarts opereert de spier(en) van de oog/ogen. Het oog zelf wordt niet uit de oogkas gehaald. Uw kind krijgt antibioticumzalf in het oog of de ogen. De operatie duurt 30 minuten tot 1 uur per spier.

Na de operatie

Na de operatie gaat uw kind naar de uitslaapkamer. Als uw kind wakker wordt, zit u naast het bed. Uw kind kan een infuus in de arm hebben, dat wordt gebruikt om vocht, voedingsmiddelen of medicatie toe te dienen.

De ogen van uw kind zullen wat rood, gezwollen, mogelijk pijnlijk zijn en soms ervaart het kind dubbelzien. Sommige kinderen zijn een beetje misselijk na de narcose.

Als alle controles in orde zijn, mag uw kind terug naar de Verpleegafdeling Kinderen. Uw kind mag in de loop van de dag weer naar huis. U krijgt van de verpleegkundige een aantal adviezen en informatie mee om snel te herstellen.

Nazorg

De eerste dagen kan uw kind last hebben van de hechtingen; ze kunnen wat prikken of een zandkorrel gevoel geven. De hechtingen lossen vanzelf op. Jullie hoeven hiervoor dus niets te doen of naar het ziekenhuis te komen. De ogen kunnen ‘trekkerig’ aanvoelen bij (opzij) kijken, dit kan er bij horen. Probeer de ogen wel te bewegen door heen en weer te laten kijken en laat dit uw kind niet bewust niet doen.

Om infecties te voorkomen, gebruiken jullie minimaal twee weken de antibiotica oogdruppels in het oog/de ogen. Meestal heeft uw kind weinig pijn. Indien uw kind wel veel pijn heeft kunt u Paracetamol zetpillen geven.

In verband met infectiegevaar raden wij uw kind af om de eerste 3 weken na de operatie (in elk geval zolang het oog/de ogen nog rood zijn):

 • te gaan zwemmen,
 • in een zandbak te gaan
 • of stoffige ruimte te begeven.
 • Verder mag uw kind alles doen.

Mocht het nodig zijn, kunt u de ogen schoonmaken met vers water uit de kraan of afgekoeld gekookt water en een niet-pluizende doek.

Alle huidige therapieën en/of behandelingen (bijvoorbeeld een bril of oogpleister) gaan door na de operatie, mits anders besproken met de orthoptist en/of oogarts.

Controles

 • Ongeveer 1 week na de operatie controleren de orthoptist en oogarts de ogen. Voor het beoordelen van het eerste resultaat en het herstel van de operatie.
 • In de periode na de operatie kan de oogstand nog veranderen. Daarom komen jullie regelmatig op controle bij de orthoptist en eventueel bij de oogarts. In de meeste gevallen geeft de operatie het gewenste resultaat. Mocht dit niet zo zijn, is er eventueel nogmaals een operatie nodig.
 • Bij toename klachten zoals meer roodheid, visus vermindering, bloeden, of meer pijn neemt u contact op met de poli Oogheelkunde voor overleg.

Versie: 00020-11-2022 Oogspiercorrectie bij kinderen

Specialisme: Oogheelkunde
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.