Ooglidcorrectie
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
In overleg met de plastisch chirurg heeft u een afspraak gemaakt voor een ooglidcorrectie. In deze folder leest u hoe deze ingreep verloopt en wat u zelf moet voorbereiden. Ook krijgt u informatie over het te verwachten resultaat en de kosten van de operatie. Deze folder geeft extra informatie, naast de mondelinge informatie die u van uw plastisch chirurg heeft gekregen.
Bij wie
Mensen kunnen verschillende klachten hebben als het gaat om hun oogleden. Bij de bovenoogleden ontstaan problemen vaak door huidoverschot. Dit kan klachten geven, zoals: ‘Ik zie er zo oud uit’ of ‘mijn oogleden voelen zwaar en vermoeid aan’. Ook kan er een belemmering zijn bij het zien, doordat men tegen de huid aankijkt.
Vaak speelt het vetweefsel rond het oog een rol. Bij de onderoogleden is verslapt spierweefsel en vetweefsel vaak het probleem. Hierdoor ontstaan ‘wallen’. De informatie in deze folder kan u helpen de voordelen en nadelen van een operatie op een rij te zetten.
Heeft u klachten bij het zien? Of heeft u tranende of juist droge ogen? Dan is het verstandig eerst uw oogarts te raadplegen.
Ptosis
Een ooglidcorrectie wordt ook uitgevoerd bij patiënten die last hebben van ptosis. Dat is een hangend ooglid dat op volwassen leeftijd ontstaat. Het is meestal het gevolg van het losraken van de aanhechting van de levatorspier. Die spier opent het bovenooglid. Het kan ook komen door het uitrekken van het pezige deel van de levatorspier.
De verzekering vergoedt in bepaalde gevallen een ooglidcorrectie bij ptosis. De pupil moet dan tenminste voor de helft bedekt zijn.
Bij een ooglidcorrectie bij ptosis worden er meestal drie hechtingen geplaatst. Die zorgen zorgen dat de pupil weer vrij komt.
Verwachtingen
Na de operatie kunt u een flinke verbetering verwachten. De dunne huid van het ooglid geneest meestal snel en goed. Na enkele maanden zijn de littekens zo goed als niet meer te zien.
Voorbereiding voor de operatie
Hieronder leest u welke voorbereidingen belangrijk zijn, voorafgaand aan de operatie.
Medicijngebruik
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, zoals Sintrom of Ascal? Dan vragen wij u dit tijdens het spreekuur te melden aan de plastisch chirurg. Het gebruik van deze medicijnen moet vóór de operatie namelijk worden gestopt. 1 dag na de operatie mag u weer beginnen met deze medicijnen. De plastisch chirurg geeft hierover meer informatie.
Roken
Roken vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Daarom is het verstandig om een paar weken vóór de operatie te stoppen met roken.
Make-up en lenzen
Vóór de operatie mag u geen make-up opdoen. U mag ook geen contactlenzen dragen.
Vervoer naar huis
De operatie van alleen de bovenoogleden of onderoogleden vindt plaats op de polikliniek. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. U kunt na de ingreep direct weer naar huis. Maar u wordt geadviseerd om niet zelf te rijden.
Nuchter zijn
Wordt u tegelijk aan de bovenoogleden en onderoogleden geopereerd? Dan gebeurt dit meestal in dagbehandeling, maar dan onder narcose. Hiervoor is het belangrijk dat u bij aankomst in het ziekenhuis nuchter bent. Wat dit betekent leest u op onze website: www.martiniziekenhuis.nl/nuchter.
De operatie
Het te verwijderen huidoverschot wordt afgetekend. Daarna krijgt u in het ooglid een aantal prikken voor de plaatselijke verdoving. De afgetekende huid wordt verwijderd en soms ook het overtollige vet. De beide oogleden worden hierna gehecht.
Op beide uiteinden van de draad komt een klein pleistertje. Dat zorgt ervoor dat de draad blijft zitten. Deze pleistertjes moeten blijven zitten tot de eerstvolgende controle op de polikliniek. De littekens bij de bovenoogleden komen in de plooi en zijn daarom nauwelijks zichtbaar. Bij de onderoogleden wordt de snede direct onder de wimpers gemaakt, met een kleine uitbreiding naar de zijkanten.
Tijdsduur
De operatie van alleen de bovenoogleden of onderoogleden duurt iets minder dan 1 uur.
Na de operatie
Het is belangrijk om direct na de operatie en bij thuiskomst een koud washandje of een gekoelde gelbril (géén ijs!) op uw ogen te leggen. Koelen is pijnstillend en voorkomt overmatige zwelling. De eerste week moet u rustig aan doen. Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat er druk op uw ogen komt, door niet te bukken, niezen of persen.
- Totdat de hechtingen zijn verwijderd, mag u niet sporten.
- Als u na de operatie pijn heeft, kunt u paracetamol innemen. Neem 2 tabletten van 500 mg. Dit mag 4 keer per dag.
- De eerste week na de operatie zijn de oogleden nog gezwollen en soms zijn er bloeduitstortingen (blauw oog).
- U kunt gewoon douchen. De pleisters zijn bestand tegen water.
- Na ongeveer 1 week komt u voor controle terug op het spreekuur. Dan worden de hechtingen en pleisters verwijderd.
Complicaties
Bij elke operatie bestaat het risico op nabloeding en infectie. Bij operaties aan de oogleden is dit zeldzaam.
Resultaat
De blauwe verkleuring en zwelling hebben meestal 3 weken nodig om weg te trekken. Na ongeveer 6 weken is de toestand weer normaal. Het resultaat van een ooglidcorrectie is niet altijd blijvend. Soms treedt er toch weer een verslapping van het weefsel op. Een nieuwe operatie kan dan wenselijk zijn en is bijna altijd mogelijk. Het is moeilijk een volledig symmetrische correctie te krijgen, maar hier wordt natuurlijk wel naar gestreefd.
Kosten
Of de ooglidcorrectie in uw geval wordt vergoed door uw verzekeraar, hangt af van uw verzekeringspakket. Onderooglidcorrecties komen nooit voor vergoeding in aanmerking. De plastisch chirurg vraagt voor u een machtiging aan. Krijgt u geen vergoeding? Dan ontvangt u automatisch een prijsopgave. Wanneer u voor de ingreep heeft betaald, krijgt u een oproep. Als u onder algehele narcose gaat, ontvangt u de oproep van de Opnameplanning. En anders via het secretariaat van de polikliniek Plastische Chirurgie.
Tot slot
Voor directe vragen aan de verpleegkundige kunt u op alle doordeweekse dagen tussen 08.30 en 09.30 contact opnemen met nummer (050) 524 7027
Versie: 762458 Ooglidcorrectie 2023-08