Ontslag van Intensive Care naar verpleegafdeling
U bent opgenomen geweest op de Intensive Care (IC). Omdat u genoeg bent hersteld, is het niet meer nodig dat u de hele tijd met apparatuur wordt bewaakt. Daarom wordt u overgeplaatst naar de gewone verpleegafdeling. Op een verpleegafdeling is de zorg voor u anders dan op de Intensive Care. Als u op de IC heeft gelegen, dan merkt u dat dat best heftig kan zijn. Soms krijgt u lichamelijke klachten, soms ook geestelijke klachten. Ook voor uw familie en naasten kan een opname op de IC heel emotioneel zijn.
Inleiding
U bent opgenomen geweest op de Intensive Care (IC) . Omdat u genoeg bent hersteld, is het niet meer nodig dat u de hele tijd met apparatuur wordt bewaakt. Daarom wordt u overgeplaatst naar de gewone verpleegafdeling. Daar gaat uw behandeling verder.
Hoe dit voor u is, is heel persoonlijk. U kunt het als vooruitgang zien, maar het kan ook zijn dat u er tegenop ziet. Om de stap van Intensive Care naar de verpleegafdeling wat minder groot te maken, is het goed dat u weet wat de verschillen zijn tussen deze afdelingen. In deze folder leest u hoe de behandeling verder gaat op de verpleegafdeling.
Intensive Care
Uw ademhaling, bloeddruk en hartritme zijn nodig om in leven te blijven. Als deze functies niet in orde zijn dan kan het nodig zijn dat u wordt opgenomen op de IC. Op de IC worden deze lichaamsfuncties met allerlei apparatuur goed in de gaten gehouden. Soms worden ze ondersteund of overgenomen.
Omdat er veel geluiden zijn en er veel tegelijk gebeurt, is het op de IC vaak onrustig. Het is daardoor bijvoorbeeld niet altijd duidelijk of het dag of nacht is.
Op de IC liggen patiënten meestal alleen op een kamer. Er zijn de hele tijd verpleegkundigen en artsen in de buurt. Een verpleegkundige heeft de zorg over 1 of 2 patiënten. De verpleegkundige weet precies hoe het met hen gaat. Meerdere keren per dag komen artsen bij u aan het bed.
De intensivist is de hoofdbehandelaar op de IC. Op de IC is er zeer regelmatig contact met familie en naasten om te vertellen hoe het gaat met de patiënt.
Verpleegafdeling
Als de lichaamsfuncties voldoende zijn hersteld en 24 uurs-bewaking niet meer nodig is, wordt u overgeplaatst naar een gewone verpleegafdeling. De intensivist is dan niet langer de hoofdbehandelaar, dat wordt vanaf dan de medisch specialist van de verpleegafdeling.
Op een verpleegafdeling is de zorg voor u anders dan op de Intensive Care:
- Er zijn minder verpleegkundigen op de verpleegafdeling werkzaam. Eén verpleegkundige zorgt voor een aantal patiënten.
- Er is niet de hele tijd een verpleegkundige op de kamer. Als u hulp nodig heeft, kunt u op een bel drukken. Er komt dan zo snel mogelijk een verpleegkundige.
- Er is niet de hele tijd een arts op de afdeling. De arts kan wel meteen worden opgeroepen.
- De arts praat als eerste met u. Gesprekken van de arts met uw familie of naasten zijn wel mogelijk, maar pas na afspraak.
- Er is een duidelijk dag- en nachtritme.
- Er zijn minder geluiden van apparatuur en vaak liggen er een aantal patiënten op 1 kamer.
- U heeft meestal weer uw eigen kleding aan.
Mogelijke gevolgen van een opname op de Intensive Care
Als u op de IC heeft gelegen, dan merkt u dat dat best heftig kan zijn. Soms krijgt u lichamelijke klachten, soms ook geestelijke klachten.
Lichamelijke klachten
U kunt klachten krijgen als u op een IC heeft gelegen. Deze klachten zijn vaak afhankelijk van uw ziekte, hoe lang u op de IC heeft gelegen en hoe het met u tijdens de opname op de IC is gegaan. Tijdens uw opname wordt zo veel mogelijk aandacht besteed aan het voorkomen van deze klachten. Niet alles kan altijd worden voorkomen, omdat de meeste patiënten al erg ziek zijn als ze op de IC komen. Soms zijn er bijvoorbeeld al orgaanfuncties uitgevallen.
Psychische klachten
Uit onderzoek is gebleken dat patiënten die op een IC hebben gelegen soms later problemen krijgen, omdat ze de opname op de IC niet hebben verwerkt. Die mensen hebben bijvoorbeeld last van slaapstoornissen, angst, hallucinaties, onrust, woede en somberheid. Veel patiënten vertellen later dat ze zich weinig meer kunnen herinneren van de opname op de IC. Dit komt vaak vanwege de ziekte en de medicijnen.
Soms herinneren patiënten zich alleen fragmenten. Het kan zijn dat die herinneringen niet helemaal kloppen met de werkelijkheid. Dat kan verwarrend zijn en daardoor raken mensen wel eens angstig. Het is daarom heel handig zijn om aan een familielid of naaste te vragen om een dagboek bij te houden tijdens de opname op de IC.
Mogelijke lichamelijke en psychische klachten nadat u behandeld bent geweest op de Intensive Care:
- U heeft minder spierkracht en minder beweeglijkheid van uw gewrichten.
- Uw stem verandert en u heeft problemen met slikken.
- Uw conditie is achteruit gegaan.
- U heeft een concentratiestoornis, angst en geheugenstoornis.
- U heeft levendige, soms angstige dromen.
Meestal worden de klachten na een tijdje minder en gaat het snel weer beter.
Gevolgen voor de omgeving
Ook voor uw familie en naasten kan een opname op de IC heel emotioneel zijn. De ziekte van de patiënt kan een machteloos en angstig gevoel veroorzaken. Het komt voor dat de familie het anders beleeft dan de patiënt. Het helpt enorm om hierover met elkaar te praten. Dit helpt om alles een plek te geven en de gebeurtenissen te verwerken.
Nazorg voor patiënten en familie
Veel patiënten en hun familie hebben behoefte aan een gesprek over wat zij hebben meegemaakt tijdens de opname op de IC en wat er daarna is gebeurd. Het is dan mogelijk om een gesprek aan te vragen met een geestelijk begeleider of een maatschappelijk werker. De verpleegkundige van de afdeling kan een afspraak voor u maken.
Versie: v1 20140026 Ontslag IC MC naar verpleegafdeling 2023-08