Neurostimulatie bij blaasproblemen (PTNS)
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
In overleg met uw behandelend arts wordt u aan uw blaasklachten behandeld met elektrische stimulatie. Deze behandeling heet PTNS. In deze folder leest u hoe de ingreep verloopt en welke voorbereidingen u moet treffen. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.
Wat is PTNS?
De afkorting PTNS staat voor percutaneous tibial nerve stimulation (percutane tibiale zenuwstimulatie). Bij deze behandeling krijgt u lichte elektrische prikkelingen in uw onderbeenzenuw (nervus tibialis). De onderbeenzenuw loopt vanuit uw onderbeen naar het achterste gedeelte van het ruggenmerg, dat heet het sacrale zenuwcentrum.
Vanuit het sacrale zenuwcentrum wordt uw blaasfunctie geregeld. Het prikkelen van deze zenuw zorgt ervoor dat uw blaas zich niet meer samentrekt als u dat niet wilt. Zo kan uw blaasfunctie weer normaal worden.
Behandelingen waarbij de zenuwen worden beïnvloed, zoals met elektrische prikkelingen, noemen we ook wel neuromodulatie, neurostimulatie of zenuwstimulatie.
Wanneer krijgt u PTNS?
U komt in aanmerking voor PTNS bij één van deze klachten:
- De hele tijd het gevoel hebben dat u moet plassen (aandrang).
Urineverlies dat volgt op de aandrang om te plassen (aandrang-incontinentie). - Vaker dan normaal moeten plassen, bijvoorbeeld meer dan 10 keer per dag.
- Pijn in uw bekkenbodem.
- Moeite met goed leegplassen.
- Verlies van ontlasting.
Goed om weten
- Als u een pacemaker of ICD heeft, kunt u geen PTNS krijgen. Neem dan contact op met uw behandelend cardioloog.
- Bent u zwanger of wilt u binnenkort zwanger raken, geef dit dan door aan uw arts of verpleegkundige. De PTNS-behandeling wordt dan gestopt.
De behandeling
U krijgt van de verpleegkundige een hele dunne naald in een zenuw in uw huid. Dat gebeurt net boven de enkel. Op de onderkant van uw voet wordt een elektrode geplakt. De naald en de elektrode worden verbonden met een stimulatieapparaat. Dit apparaat prikkelt de zenuw die in het been zit.
Tijdens de stimulatie kunt u een tintelend of prikkelend gevoel hebben aan de onderkant van uw voet. Soms kunt u een scherpe pijn voelen. Als dat zo is, vertelt u dat aan de verpleegkundige. De stimulatie wordt dan verminderd, waardoor de pijn direct verdwijnt.
De verpleegkundige legt u uit hoe u zelf het apparaat kunt bedienen. Zo kunt u zelf de stimulatie verlagen of verhogen. Na de behandeling kunt u even een onplezierig gevoel in uw been of voet hebben. Let daarop als u opstaat van de behandeltafel.
De behandeling duurt 30 minuten. De behandeling wordt 12 weken lang 1 keer per week uitgevoerd. Het is belangrijk dat u geen enkele behandeling overslaat. Na 12 behandelingen bespreekt u het resultaat met de verpleegkundig specialist. U bespreekt dan samen of de behandeling werkt en of u verder gaat met de behandeling.
Bijwerkingen
De kans op bijwerkingen bij deze behandelingsmethode is minimaal. Soms heeft u last van een geïrriteerde huid of milde pijnklachten op de plek waar u met de naald bent geprikt.
Versie: 20220005 06-2023 Neurostimulatie bij blaasproblemen (PTNS)