Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. MRI-onderzoek pasgeborene
Terug naar bovenliggende pagina

MRI-onderzoek pasgeborene

Folder

Inleiding

In overleg met de specialist heeft uw kind een afspraak voor een MRI-scan van het hoofd. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een sterke magneet. Dus niet van röntgenstraling. In deze folder leest u over hoe dit in zijn werk gaat en hoe u zichzelf en uw kind voorbereidt.

Voor het onderzoek

Vragenlijst

Voor het MRI-onderzoek krijgt u een vragenlijst thuisgestuurd. Vul deze vragenlijst minimaal 7 dagen vóór het onderzoek in. Neem contact op met de afdeling Radiologie wanneer u:

 • Vragen heeft over het MRI-onderzoek.
 • Als u ‘ja’ heeft geantwoord op één of meerdere vragen uit de lijst.

Voorbereiding

 • Het is belangrijk dat uw kind tijdens het onderzoek zo rustig mogelijk is. In verband met voorbereidingen is het belangrijk dat u zich 45 minuten voor de afspraaktijd meldt bij de balie van Radiologie. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer.
 • Een laborant haalt u op en brengt u naar een ruimte waar het licht gedimd is.
 • Hier is nog de mogelijkheid uw kind te voeden. Wij vragen u dit pas te doen wanneer u bent opgeroepen, zodat u de voeding vlak voor het onderzoek kunt geven. Er is een magnetron aanwezig.
 • Daarnaast vragen wij u sieraden en losse metalen voorwerpen voor het onderzoek te verwijderen. Zowel bij uw kind als bij uzelf. Bij uw kind is het ook belangrijk dat er geen metaal in de kleding zit, zoals drukknoopjes op een rompertje. Daarom kunt u gebruik maken van een inbakerdoek.
 • Gebruik op de dag van het onderzoek geen make-up, haarlak of zink-/zilverzalf. Hier kunnen namelijk kleine metaaldeeltjes in zitten.  

Ouder/verzorger mee in de scanruimte

 • Het is mogelijk dat een ouder/verzorger mee de scanruimte in gaat.
 • U mag naast uw kind op de onderzoekstafel liggen of met een stoel voor of achter de scanner zitten.
 • Als u bij het onderzoek de scanruimte in wilt, mag u geen metaal mee naar binnen nemen.

Het MRI-onderzoek

 • Tijdens het onderzoek ligt uw kind met het hoofd in een bakje met daar overheen een kapje. De scanner maakt veel lawaai. Daarom krijgt iedereen in de scanruimte oordoppen en een koptelefoon. Het geluid varieert per scan. Elke scan heeft een monotoon geluid waar baby’s over het algemeen na enige tijd rustig van worden. Met behulp van kussentjes zorgen wij dat het hoofd niet kan bewegen.
 • Tijdens het onderzoek maakt de radiodiagnostisch laborant de scans en houdt uw kind nauwlettend in de gaten.
 • Zelf krijgt u een alarmbel mee waar u in kunt knijpen, mocht u het onderzoek willen pauzeren.
 • Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Na het onderzoek

Wanneer de scans klaar zijn, kunt u naar een eventueel volgende afspraak of naar huis. De specialist die het onderzoek heeft aangevraagd, bespreekt de uitslag met u.

Versie: 00222 MRI-onderzoek pasgeborene 2024-02

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.