Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. MRI-onderzoek (met contrast)
Terug naar bovenliggende pagina

MRI-onderzoek (met contrast)

Folder

Inleiding

U krijgt binnenkort een onderzoek: de MRI-scan. Tijdens deze scan worden afbeeldingen van uw lichaam gemaakt. Dit gebeurt met een sterk magnetisch veld en radiogolven. Bij dit onderzoek wordt geen röntgenstraling gebruikt.

Voorbereiding

Het is belangrijk om u goed voor te bereiden op de MRI-scan. Lees daarom alle informatie goed door en volg de adviezen op.

Vragenlijst

Voor de MRI-scan krijgt u een vragenlijst thuisgestuurd. Vul deze vragenlijst minimaal 7 dagen vóór het onderzoek in. Neem contact op met de afdeling Radiologie wanneer u:

 • Vragen heeft over de MRI-scan.
 • Als u ‘ja’ heeft geantwoord op één of meerdere vragen uit de lijst.

Bijzondere situaties

Soms is het nodig dat u contact opneemt met de afdeling Radiologie. Hieronder leest u wanneer dat nodig is.

Metalen in uw lichaam

Voor een MRI-scan gelden speciale voorzorgsmaatregelen, omdat de MRI-magneet zeer sterk is. Neem contact op met de afdeling Radiologie als 1 of meer van de punten hieronder voor u geldt:

 • Metalen voorwerpen in uw lichaam zoals metalen vaatclips, kogels of metaalsplinters
 • Pacemaker of een ICD
 • Inwendige insulinepomp
 • Neurostimulator
 • Gebitsprothese met magnetische sluiting (geen klikgebit)
 • Sensor voor glucosemeting op de bovenarm

Zwangerschap

Tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap doen we alleen een MRI-scan als het noodzakelijk is. Er zijn geen schadelijke effecten voor het ongeboren kind bekend. Toch zijn we voor de zekerheid voorzichtig. 

Claustrofobie

Bent u bang in kleine ruimtes (claustrofobie)? Dan is het verstandig om rustgevende medicijnen in te nemen. Deze kunt u aanvragen via uw behandelend arts of huisarts. Ook kunt u dit aan de radioloog vertellen. Dan probeert de radioloog u gerust te stellen.

De dag van het onderzoek

 • Gebruik op de dag van het onderzoek geen make-up of haarlak. Hier kunnen namelijk kleine metaaldeeltjes in zitten.  
 • Laat sieraden zoals ringen, kettingen, armbanden, oorbellen, piercings en horloges thuis. De MRI-magneet is namelijk heel sterk en trekt metalen voorwerpen aan. Dit kan de beeldkwaliteit verminderen.
 • Kom 15 minuten voor het tijdstip van het onderzoek met de ingevulde vragenlijst naar de balie van de afdeling Radiologie. Als u te laat komt, moeten we het onderzoek misschien verplaatsen. 

Het onderzoek

15 minuten voor uw afspraak meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie. Bij de balie hoort u in welke wachtkamer u kunt gaan zitten. Daarna gaat u naar die wachtkamer.

Kleedkamer

 • Een laborant haalt u op en brengt u naar de kleedkamer.
 • Daar trekt u alles uit, behalve uw ondergoed.
 • De laborant geeft u een kamerjas en broek die u tijdens het onderzoek aan mag houden.
 • Uw bril, gehoorapparaat en metalen of magnetische voorwerpen laat u in de kleedkamer liggen. Dit vanwege het sterke, magnetische veld van de MRI-scanner.

De MRI-scan

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Daarna gaat u de MRI-scanner in. De MRI-scanner is aan de voor- en achterkant open. Het is de hele tijd licht, zowel in de kamer als in de scanner.

Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Een beweging kan de opname verstoren. Als het onderzoek klaar is, wordt u weer uit de MRI-scanner geschoven. U kunt uw kleding weer aantrekken. Hieronder staat nog wat extra uitleg over de MRI-scan.

Geluiden

U hoort tijdens de opnames een kloppend/tikkend geluid. Dat hoort u niet de hele tijd, maar af en toe een paar minuten. Hoe snel en luid u dit hoort, verschilt. Om het geluid van de MRI-scan te dempen, krijgt u een koptelefoon op en oordoppen in. Via de koptelefoon kunt u radio luisteren.

Contact met de laborant

De laborant bedient de MRI-scan vanuit de bedieningsruimte naast de onderzoeksruimte. U kunt met de laborant spreken via de intercom. Tijdens het hele onderzoek ziet de laborant u door een venster. In geval van nood, kunt u de laborant waarschuwen. Dat doet u met een alarmknop die u tijdens de scan vasthoudt.

Contrastvloeistof

Voor dit onderzoek is het nodig dat wij contrastmiddel toedienen. De radioloog kan dan meer informatie uit de scan halen. Het contrastmiddel wordt via een infuus in uw arm toegediend. Meestal merkt u niets van de contrastvloeistof.

Duur van het onderzoek 

De MRI-scan ongeveer 30 tot 60 minuten.

De uitslag

De uitslag van de MRI-scan krijgt u van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

Versie: 00208 MRI-onderzoek (met contrast) 2024-02

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.