Mictie - cystogram
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
Binnenkort komt u voor een onderzoek op de radiologie-afdeling: een mictie-cystogram. In deze folder krijgt u informatie over dit onderzoek. U leest bijvoorbeeld hoe u zich voorbereidt en hoe het onderzoek gaat. Het is belangrijk dat u alle informatie leest, zodat u goed weet wat er gaat gebeuren. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.
Wat is een mictie-cystogram?
Een myctie-cystogram is een manier om de blaas en urinewegen te bekijken. Daarvoor gebruikt de radioloog röntgenstraling en contrastvloeistof. Een mictie-cystogram kan 2 doelen hebben:
- De blaas en urinewegen tijdens het urineren bekijken.
- Het zichtbaar maken van een gaatje in de blaas, na een operatie.
Voorbereiding op het onderzoek
Het is belangrijk dat u zich goed voorbereidt op het onderzoek. Hieronder leest u hoe u dat doet.
Blaaskatheter legen
Voor het onderzoek krijgt u een blaaskatheter. Als de blaaskatheter zit, dan moet u uw blaas legen. Heeft u een beenzakje dat de urine opvangt? Dan kunt u deze legen op het toilet.
Kleding
Het is fijnste als u kleding draagt waar u zich gemakkelijk in kunt bewegen. Kies voor kleding die u makkelijk aan- en uittrekt.
Medicijnen
Uw medicijnen kunt u meestal blijven gebruiken. Als u met bepaalde medicijnen moet stoppen, dan hoort u dit van uw arts.
Handicap doorgeven
Heeft u een handicap en denkt u dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht vraagt?
Meld dit vooraf aan ons, het liefst bij het maken van de afspraak. Dan houden we er zoveel mogelijk rekening mee. Of u vraagt de aanvrager van het onderzoek om dit aan ons door te geven.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
Het onderzoek
Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de afdeling Radiologie. U gaat in de wachtkamer zitten. Een laborant haalt u op en brengt u naar de onderzoekskamer.
In de onderzoekskamer trekt u uw bovenkleding en ondergoed uit. Uw hemd of T-shirt mag u tijdens het onderzoek aanhouden. U gaat op uw rug op de onderzoekstafel liggen.
De katheter wordt op een infuussysteem aangesloten. Door het infuus loopt het contrastmiddel in de blaas. Als de blaas volloopt, krijgt u aandrang om te plassen. Dit mag u echter nog niet doen.
Als de blaas voldoende gevuld is, wordt de katheter verwijderd. Dan mag u de blaas leegplassen, hier worden opnames van gemaakt. U krijgt een speciaal zakje waar u in kunt plassen.
Controle lekkage
Komt u voor een controle op een lekkage na een operatie? Dan gaat u na het onderzoek naar de behandelend specialist. De blaaskatheter wordt dan niet op de afdeling radiologie verwijderd.
Na het onderzoek
U kunt meestal direct en op eigen gelegenheid naar huis. Als u nog in het ziekenhuis moet blijven, dan hoort u dit vooraf.
Praktische informatie
- Bent u zwanger? Of denkt u dat u zwanger bent? Dan kan het onderzoek niet doorgaan. Neem in dat geval contact op met de röntgenafdeling om een nieuwe afspraak te maken.
- Gebeurt het onderzoek bij baby’s en kinderen tot 18 jaar? Dan wordt de katheter ingebracht door de kinderarts, dit gebeurt op de kinderafdeling. Hiervoor krijgt u een aparte uitnodiging.
- Familie kan in principe niet bij het onderzoek aanwezig zijn.
Allergische reactie op contrastmiddel
Heeft u bij een eerder onderzoek een allergische reactie gekregen van jodiumhoudend contrastmiddel? Vertel dit vooraf aan de röntgenafdeling. Dan kan gekeken worden of u een ander onderzoek kunt krijgen.
Heel af en toe krijgt iemand een allergische reactie als het contrastmiddel in de bloedbaan komt. De persoon is dan allergisch voor 1 of meerdere ingrediënten in het contrastmiddel. De reactie ontstaat vrij snel na het inspuiten.
Als u een contrastreactie krijgt, ziet de radioloog dat gelijk. U krijgt zo nodig een middel om de reactie tegen te gaan. Zodra de reactie minder wordt of verdwenen is, kunt u naar huis gaan. Als uw reactie ernstig blijkt, kan het zijn dat u een aantal uren opgenomen wordt op de verpleegafdeling. Zodra ook deze reactie voldoende afgenomen is, mag u alsnog naar huis.
Uitslag van het onderzoek
De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist of de huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd.
Informatie over straling
Op de afdeling radiologie/Nucleaire geneeskunde worden verschillende soorten straling onderzocht. Daar wordt onderzocht hoe de straling in het ziekenhuis verschilt van de straling in uw dagelijks leven. En wat de straling met uw lichaam doet. Meer informatie over straling vindt u op de website https://www.martiniziekenhuis.nl/veelgestelde-vragen/radiologie/.
Versie: 00059 Mictie-cystogram 2023-08