Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Mantoux test
Terug naar bovenliggende pagina

Mantoux test

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met uw arts laat u zich op de afdeling Longfunctie testen op tuberculose (tbc). De test heet mantouxtest. In deze folder leest u over de test. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts of de longfunctieanalist.

Mantoux test

Met een mantouxtest kan uw behandelend arts een besmetting (infectie) met tuberculose (tbc) opsporen. De test laat niet zien of u ook echt tbc heeft. Daarvoor moet een röntgenfoto van de longen worden gemaakt. De mantoux test wordt gebruikt bij personen, die niet ouder zijn dan 75 jaar. De test wordt alleen uitgevoerd bij mensen die niet eerder een positieve test hebben gehad of niet met BCG zijn ingeënt.
Voor de test hoeft u vooraf niets voor te bereiden: u hoeft alleen een afspraak te maken. De test duurt maar een paar minuten.

Het verloop van een mantoux test

Onder de huid van uw linker onderarm wordt een klein beetje vloeistof ingespoten. Als u besmet bent met tbc, heeft u afweerstoffen tegen tbc-bacteriën aangemaakt. Deze afweerstoffen reageren op de ingespoten vloeistof. Er ontstaat dan een kleine huidreactie, die na een paar dagen goed te zien is. De test is dan positief. U krijgt de uitslag van de test 2 tot 3 dagen na het inspuiten van de vloeistof.
U krijgt niet alleen een positieve uitslag als u kort geleden of vroeger besmet bent geweest met tbc. Ook als u ooit bent ingeënt tegen tbc (een BCG-vaccinatie) krijgt u een positieve uitslag. Als u eenmaal positief bent getest, dan blijft de test positief, ook na een behandeling met medicijnen. De afweerstoffen blijven namelijk in uw lichaam aanwezig en zorgen daardoor altijd voor een reactie.

Na de mantoux test

Als de vloeistof in uw onderarm is ingespoten, wacht u 2 tot 3 dagen. Dan gaat u naar uw huisarts om de reactie af te laten lezen. Vervolgens vult u de brief in die u meekrijgt. Deze brief stuurt u naar de afdeling Longfunctie. De uitslag van de test krijgt u van uw behandelend arts.

Versie: 1465156 05-2023 Mantoux test

Specialisme: Longziekten
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.