Longfunctieonderzoek
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
In overleg met uw arts heeft u een afspraak gemaakt voor een longfunctieonderzoek op de afdeling Longfunctie . In deze folder leest u wat het onderzoek inhoudt en hoe u zich daarop voorbereidt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts of longfunctieanalist. Als u 8 weken vóór het onderzoek een operatie heeft ondergaan, dan neemt u hierover contact op met de afdeling Longziekten.
Longfunctieonderzoek
De werking van uw longen kan op verschillende manieren worden onderzocht. De keuze van de onderzoeksmethode hangt samen met uw klachten. Bij een longfunctietest ademt u via een mondstuk, dat aan een longfunctieapparaat is verbonden. U krijgt een klem op uw neus zodat u niet door uw neus kunt ademen.
Voorbereiding van het longfunctieonderzoek
Vanaf 3 uur vóór het onderzoek houdt u zich aan de volgende leefregels:
- U mag niet roken.
- U mag vooraf wel gewoon eten, al moet u niet te veel eten.
- U komt op tijd, zodat u rustig aan het onderzoek kunt beginnen. Het is beter om niet op de fiets naar het ziekenhuis te komen. Die inspanning kan de test negatief beïnvloeden.
Vanaf 1 uur vóór het onderzoek:
- U drinkt geen koffie of thee meer.
U mag uw medicatie, ook uw longmedicatie, gewoon blijven gebruiken vóór deze afspraak. U neemt uw medicatie en medicatielijst mee naar uw afspraak.
Verloop van het onderzoek
Het onderzoek bestaat meestal uit 3 delen, namelijk spirometrie, de diffusietest en de bodybox. Tijdens het onderzoek krijgt u uitleg van de longfunctieanalist. Vóór en na het onderzoek kunt u vragen stellen. Het longfunctieonderzoek is niet pijnlijk. Voor een zo goed mogelijk resultaat verwachten wij van u dat u goed meewerkt aan het onderzoek. Het onderzoek kan inspannend en vermoeiend voor u zijn.
Spirometrie
Bij het spirometrie-onderzoek wordt gekeken naar een eventuele vernauwing van de luchtwegen. U neemt plaats op een stoel. U krijgt een mondstuk in uw mond. Door het mondstuk kunt u vrij ademen. Het mondstuk is verbonden aan een meetapparaat. Daarna zet de longfunctieanalist een klem op uw neus, om te voorkomen dat u door uw neus ademt.
Dan geeft analist u instructies, zoals diep inademen, krachtig uitademen, enzovoort. Zo wordt de snelheid bepaald waarmee u kunt uitblazen. Als uw arts dit heeft aangegeven, krijgt u een medicijn dat uw luchtwegen ruimer maakt. Daarna doet u de test nog een keer.
Diffusietest
Bij een diffusiemeting wordt het transport van zuurstof van de longen naar het bloed bepaald. Nadat u volledig heeft uitgeblazen, moet u zo diep mogelijk een testgas inademen. U houdt uw adem voor 8 tot 10 seconden vast. Daarna ademt u uit in het apparaat.
Bodybox
Bij een bodybox-onderzoek wordt onder andere de weerstand van de luchtwegen en uw longinhoud gemeten. Dat heet de weerstand van de luchtwegen. Deze test gebeurt in een gesloten cabine, de bodybox.
Tijdsduur onderzoek
Het onderzoek duurt 15 tot 35 minuten.
Versie: 749869 06-2023 Longfunctieonderzoek