Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Lachgassedatie
Terug naar bovenliggende pagina

Lachgassedatie

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U wordt behandeld in het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde van het Martini Ziekenhuis. De behandeling die u daar krijgt, kan best zwaar zijn. Daarom kunt u een neusmasker krijgen waarmee u lachgas en zuurstof inademt. Dit mengsel remt de angst en werkt kalmerend (sederend). Daarom heet dit een lachgassedatie. Lachgassedatie is een veilige methode waarbij u bij bewustzijn blijft. Wel kan u minder bewust zijn. In deze folder leest u wanneer u deze behandeling krijgt. Ook leest u wat er voor, tijdens en na de behandeling gebeurt. 

Voor wie?

 • Een lachgassedatie is voor mensen voor wie de tandheelkundige behandeling te zwaar is. Het kan dan een extra steuntje in de rug zijn. 
 • Ook kan lachgassedatie helpen om minder snel te kokhalzen. Hierdoor wordt de tandheelkundige behandeling beter mogelijk.

Voorbereiding

De tandarts onderzoekt of een lachgassedatie in uw situatie mogelijk is. U krijgt daarbij vragen over uw gezondheid en medicijngebruik. Daarnaast zal de tandarts uitleggen hoe de sedatie verloopt en wat u kunt verwachten.

Wat doet u zelf?

 • Voor de behandeling met lachgas is het advies om niet te veel te eten. Maar een nuchtere maag is ook niet goed. Een licht ontbijt of lichte lunch wordt aangera­den. 
 • Bij lachgassedatie wordt u gevraagd om samen met iemand naar ons centrum te komen. Als u wilt, kan deze persoon in de wachtkamer op u wachten

Oefenbehandeling

Eerst krijgt u een oefenbehandeling. Dit is om vast te stellen wat voor u de beste combinatie van zuurstof en lachgas is. Tijdens de oefenbehandeling wordt gestart met het passen van het neus­kapje. Dit kapje is met 2 slangen verbonden aan het apparaat met lachgas en zuurstof. Er wordt ook gezorgd voor goede afzuiging van de uitgeademde lucht. 

Hoeveelheid zuurstof en lachgas

U ademt tijdens de behandelingen altijd ten minste 50 procent zuurstof in. De meeste mensen ademen meer zuurstof in. Ter vergelijk: in de lucht die we dagelijks inademen zit 21 procent zuurstof. De verhouding tussen lachgas en zuurstof kan gemakkelijk op uw situatie worden aangepast. Bij de oefenbehandeling krijgt u eerst 100 procent zuurstof. Vervolgens wordt telkens een beetje lachgas toegevoegd, totdat de juiste verhouding is bereikt. 

Ademen door de neus

U oe­fent met het continu goed blijven ademen door uw neus. Ook als uw mond open is. Dit is heel belangrijk, want als u door de mond gaat ademen, ver­mindert de werking van lachgas heel snel. Bovendien ademt u het lachgas dan in de richting van de tandarts en assistente. Daarom oefent u ook het gebruik van gebaren, zodat u niet hoeft te praten.

Aan het einde van de oefenbehandeling krijgt u 5 minuten lang 100 procent zuurstof. Dit krijgt u toegediend via het neuskapje. Ook al merkt u dat het effect van lachgas dan snel afneemt, is het belangrijk dat u tijdens die 5 minuten nog niet praat.

De volgende behandelingen

Bij de volgende behandelingen krijgt u sneller de juiste hoeveelheid lachgas. De tandheelkundige behandeling verloopt verder normaal. Lachgas is geen middel tegen pijn aan tanden of kiezen. De plaatselijke verdoving blijft dus ook nodig. Wel bent u meer ontspannen en ervaart u alle sensaties minder sterk. 

Om de behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen, moet u de instructies opvolgen. Gebruik de gebaren en praat niet tijdens de behandeling.

Wat merkt u van het lachgas?

Het inademen van het lachgas kan eerst wat onwennig of vreemd zijn. Dit verandert na een paar minuten meestal in een aangenaam, warm, ontspannen, loom of zweverig gevoel. Dit kan per persoon verschillen. 

Tijdens de oefenbehandeling ervaart u alvast hoe het voelt. Het kan lijken of u een beetje afwezig bent. Ook kan het zijn dat geluiden en de ruimte of mensen om u heen ver­der weg zijn.

Sommige mensen vinden het gevoel van lachgas niet prettig. Dan zal een andere manier van behandelen gekozen worden. Dit gebeurt in overleg met de tandarts. Voor de meeste mensen is lachgas het steuntje in de rug die de behandeling wat makkelijker maakt. 

Na de behandeling

De lachgassedatie wordt afgesloten met het 5 minuten lang inademen van zuivere zuurstof. Een groot voordeel van lachgassedatie is dat de werking snel afgelopen is. Na 5 minuten van 100 procent zuurstof al. In bijna alle gevallen merkt u er hierna niets meer van. Om helemaal zeker te zijn, is het advies om het eerste half uur na uw behandeling in de rustruimte te blijven. Vraag of degene die met u is meegekomen bij u blijft. Neem nog geen deel aan het verkeer. 

Versie V1: 20150018 Lachgassedatie 2023-08

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.