Lachgassedatie
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
U wordt behandeld in het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde van het Martini Ziekenhuis. De behandeling die u daar krijgt, kan best zwaar zijn. Daarom kunt u een neusmasker krijgen waarmee u lachgas en zuurstof inademt. Dit mengsel remt de angst en werkt kalmerend (sederend). Daarom heet dit een lachggassedatie. Lachgassedatie is een veilige methode waarbij u bij bewustzijn blijft. Wel kan u minder bewust zijn. In deze folder leest u wanneer u deze krijgt. Ook leest u wat er voor, tijdens en na de behandeling gebeurt.
Voor wie?
- Een lachgassedatie is voor mensen voor wie de tandheelkundige behandeling te zwaar is. Het kan dan een extra steuntje in de rug zijn.
- Ook kan lachgassedatie helpen om minder snel te kokhalzen. Hierdoor wordt de tandheelkundige behandeling beter mogelijk.
Voor de behandeling met lachgassedatie
De tandarts onderzoekt of een lachgassedatie in uw situatie mogelijk is. U krijgt daarbij vragen over uw gezondheid en medicijngebruik. Daarnaast zal de tandarts uitleggen hoe de sedatie verloopt en wat u kunt verwachten.
Voorbereiding
- Voor de behandeling met lachgas adviseren we niet te veel te eten. Maar een nuchtere maag is ook niet goed. Een licht ontbijt of lichte lunch wordt aangeraden.
- Bij lachgassedatie vragen we u altijd om samen met iemand naar ons centrum te komen. Als u wilt, kan deze persoon in de wachtkamer op u wachten
Oefenbehandeling
Om vast te stellen wat voor u de beste combinatie van zuurstof en lachgas is, krijgt u eerst een oefenbehandeling. We starten met het passen van het neuskapje. Dit kapje is met 2 slangen verbonden aan het apparaat waarin lachgas en zuurstof gemengd worden. Er wordt ook gezorgd voor goede afzuiging van de uitgeademde lucht.
Hoeveelheid zuurstof en lachgas
U ademt tijdens de behandelingen altijd tenminste 50% zuurstof in (meestal meer). Ter vergelijk: in de lucht die we dagelijks inademen zit 21% zuurstof. De verhouding tussen lachgas en zuurstof kan gemakkelijk op uw situatie worden aangepast. Bij de oefenbehandeling krijgt u eerst 100% zuurstof. Vervolgens wordt telkens een beetje lachgas toegevoegd, totdat de juiste verhouding is bereikt.
Ademen door de neus
U oefent met het continu goed blijven ademen door uw neus. Ook als uw mond open is. Dit is heel belangrijk, want als u door de mond gaat ademen vermindert de werking van lachgas heel snel. Bovendien ademt u het lachgas dan in de richting van de tandarts en assistente. Daarom oefenen we ook het gebruik van gebaren, zodat u niet hoeft te praten.
Aan het einde van de oefenbehandeling krijgt u 5 minuten lang 100% zuurstof via het neuskapje. Ook al merkt u dat het effect van lachgas dan snel afneemt, is het belangrijk dat u tijdens die 5 minuten nog niet praat.
De volgende behandelingen
Bij de volgende behandelingen gaan we sneller naar de juiste hoeveelheid lachgas. De tandheelkundige behandeling verloopt verder normaal. Lachgas is geen middel tegen pijn aan tanden of kiezen. De plaatselijke verdoving blijft dus ook nodig. Wel bent u meer ontspannen en ervaart u alle sensaties minder sterk.
Om de behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen, moet u de instructies opvolgen. Gebruik de gebaren en praat niet tijdens de behandeling.
Wat merkt u van het lachgas?
Het inademen van het lachgas kan eerst wat onwennig of vreemd zijn. Maar dit verandert na een paar minuten meestal in een aangenaam, warm, ontspannen, loom of zweverig gevoel. Dit kan per persoon verschillen.
Tijdens de oefenbehandeling ervaart u alvast hoe het voelt. Het kan lijken of u een beetje ‘afwezig’ bent. Ook kan het zijn dat geluiden en de ruimte of mensen om u heen ‘verder weg’ zijn.
Sommige mensen vinden het gevoel van lachgas niet prettig. Dan zal een andere manier van behandelen gekozen worden. Dit gebeurt in overleg met de tandarts. Voor de meeste mensen is lachgas het steuntje in de rug die de behandeling wat makkelijker maakt.
Na de behandeling
De lachgassedatie wordt afgesloten met vijf minuten lang inademen van zuivere zuurstof. Een groot voordeel van lachgassedatie is dat de werking na vijf minuten van 100% zuurstof afgelopen is. In bijna alle gevallen merkt u er hierna niets meer van. Om helemaal zeker te zijn, adviseren wij u om het eerste half uur na uw behandeling in onze rustruimte te blijven. Vraag of degene die met u is meegekomen bij u blijft. Neem nog geen deel aan het verkeer.
Versie V1: 20150018 Lachgassedatie 2023-08