Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Instelnacht CPAP
Terug naar bovenliggende pagina

Instelnacht CPAP

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Uitnodiging

Een specialist of verpleegkundige vertelt u over de diagnose. U krijgt ook een schriftelijke uitnodiging. In deze uitnodiging staat:

 • De datum, het tijdstip en de locatie van de informatiebijeenkomst. Hier krijgt u uitleg over het Slaapapneu Syndroom en de behandeling ervan.
 • De datum, het tijdstip en de locatie van uw opname in het Slaapcentrum.

Informatiebijeenkomst

Voordat u een nacht in het Slaapcentrum blijft slapen, krijgt u tijdens een informatiebijeenkomst uitleg over het Slaapapneu Syndroom. Verpleegkundigen van het Slaapcentrum vertellen u wat het Slaapapneu Syndroom betekent. U kunt tijdens de bijeenkomst vragen stellen. Ook krijgt u uitleg over de CPAP-apparatuur en past u een CPAP-masker voor tijdens de opname. Het is goed om iemand mee te nemen naar de informatiebijeenkomst.

Heeft u persoonlijke vragen? Die kunt u stellen vóór u in het Slaapcentrum blijft slapen.

Opname

Om het Slaapapneu Syndroom te kunnen behandelen, wordt u een nacht opgenomen in het Slaapcentrum. U neemt uw nachtkleding mee en als u medicijnen gebruikt, mag u die ook meenemen naar het Slaapcentrum.

De verpleegkundige van de nachtdienst heeft uw digitale vragenlijst gelezen. Zo weet de verpleegkundige bijvoorbeeld of u bepaalde klachten heeft of andere ziekten. 

Als u zich in het Slaapcentrum meldt, wordt u naar uw kamer gebracht. Is er iets niet duidelijk? Dan mag u dat altijd vragen aan de verpleegkundige.

De verpleegkundige helpt u met het opzetten van uw CPAP-masker, dat u tijdens de informatiebijeenkomst heeft gepast. Ook krijgt u een knijper op uw vinger waarmee het zuurstofgehalte in het bloed wordt gemeten. Dat is belangrijk voor de werking van uw CPAP.

Daarna kunt u proberen om te gaan slapen. Uiteraard gaat dit in uw eigen tempo.

Tijdens de opname

Tijdens de nacht die u in het Slaapcentrum doorbrengt, wordt u goed in de gaten gehouden. Daarvoor gebruiken wij een infraroodcamera. Met deze camera kunnen we zien of u veel beweegt tijdens de slaap. De camera gaat pas aan wanneer u in bed ligt en gaat uit wanneer u ’s morgens opstaat.

Een monitor bewaakt uw hartslag en de hoeveelheid zuurstof in uw bloed (saturatie). De verpleegkundige komt een paar keer naar uw kamer om te kijken hoe het gaat. Als het nodig is, stelt de verpleegkundige de drukinstelling van uw CPAP-apparaat bij.

De volgende ochtend

De verpleegkundige maakt u rond 06.30 uur wakker en bespreekt daarna de resultaten van de nacht met u. Als het nodig is, krijgt u nog een keer uitleg over het CPAP-apparaat. Daarna kunt u ontbijten en mag u rond 07.30 uur weer naar huis.

Verdere begeleiding na instellen van de CPAP

Een week na uw opname belt de verpleegkundige van het Slaapcentrum u op. Heeft u vragen, dan kunt u die stellen. Als u al eerder vragen of problemen heeft, dan kunt u altijd contact opnemen met het Slaapcentrum.

Als u naar huis gaat, krijgt u een paar formulieren mee:

 • Een afspraak voor een eindevaluatie.
 • Een medische verklaring voor als u de CPAP apparatuur meeneemt op reis (de reisbrief).
 • Schoonmaakinstructies van de apparatuur.
 • Gegevens over de firma die de apparatuur levert.Versie: V120180018 Instelnacht CPAP 2023-08

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.